11.1.17

Κλειδί το αφορολόγητο για να κλείσει η β' αξιολόγηση...

Με σύμμαχο τη Γαλλία, η κυβέρνηση προσπαθεί να έρθει σε συμβιβασμό με τους δανειστές ώστε το πακέτο μέτρων της β΄ αξιολόγησης να καταστεί έτι ελαφρύτερο από τα...
5 δισ. ευρώ που ζητεί το ΔΝΤ για την τριετία 2018-2020. Τα μέτρα αυτά, μολονότι θα μπουν σε εφαρμογή από το 2018, θα πρέπει να ψηφιστούν τώρα από την ελληνική Βουλή και είναι αυτά που θα συμβάλουν στο να κλείσει η β΄αξιολόγηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος που έχει επωμισθεί όλο το βάρος της διαπραγμάτευσης με την Ε.Ε., το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και τον ESM, συναντήθηκε σήμερα (Τετάρτη) με τον Γάλλο ομόλογο του Μισέλ Σαπέν, ενώ αύριο (Πέμπτη) μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να παρουσιάσει στον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Π. Μοσκοβισί τα νέα δεδομένα της Αθήνας, προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί στην χώρα μας.

Μάλιστα για πρώτη φορά η κυβέρνηση φέρεται να συζητά το θέμα της περαιτέρω μείωσης του αφορολόγητου ποσού κάτω από τα επίπεδα των 8.836 ευρώ όπου βρίσκεται σήμερα για έναν άγαμο χωρίς παιδιά. Καλά ενημερωμένες πηγές επισημαίνουν ότι οι πιθανότητες για ένα νέο «κούρεμα» στο αφορολόγητο των μισθωτών, συνταξιούχων και των αγροτών είναι πάνω από 75% και ότι η ελληνική πλευρά βρίσκεται στα πρόθυρα συμφωνίας με τους δανειστές για το θέμα αυτό. Το ζήτημα είναι πού θα κάτσει η «μπίλια» του νέου αφορολογήτου και συγκεκριμένα αν ο πήχης κατέβει στα 5.000 ευρώ που ζητεί το ΔΝΤ ή θα είναι οριακά πιο πάνω.

Το μόνο σίγουρο από τη νέα συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές είναι οι παραπάνω φόροι που θα κληθούν να πληρώσουν ακόμη και χαμηλόμισθοι με μηνιαίες αποδοχές ίσες με τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ αλλά και συνταξιούχοι με μηνιαίες αποδοχές από 660 και πάνω. Σήμερα το αφορολόγητο όριο απολαμβάνουν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι αγρότες και διαμορφώνεται ανάλογα με τα προστατευόμενα τέκνα. Συγκεκριμένα, προβλέπεται έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ για φορολογούμενους με τρία ή περισσότερα παιδιά (αφορολόγητο 9.545 ευρώ), 2.000 ευρώ για φορολογούμενο με δύο παιδιά (αφορολόγητο 9.090 ευρώ), 1.950 ευρώ (αφορολόγητο 8.863 ευρώ) για φορολογούμενο με ένα παιδί και έκπτωση φόρου 1.900 ευρώ (αφορολόγητο 8.636 ευρώ) για φορολογούμενο χωρίς παιδιά.

Βέβαια στο πακέτο των νέων μέτρων εκτός από το μικρότερο αφορολόγητο θα φιγουράρει και η επέκταση του κόφτη στους μισθούς και στις συντάξεις μετά το 2018, προκειμένου να «γεφυρωθεί» το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές για το δημοσιονομικό κενό της τριετίας 2018-2020. Τα μέτρα θα συζητηθούν την Πέμπτη, στη συνεδρίαση του Euro Working Group, που θα εξετάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων και την ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: