11.1.17

Κύπρος: Το 28,2% των εδαφών δίνουν οι Ελληνοκύπριοι...

Κύπρος: Το 28,2% των εδαφών δίνουν οι Ελληνοκύπριοι - Το 29,2% ζητούν οι Τουρκοκύπριοι
 Το 29,2% ζητούν οι Τουρκοκύπριοι.

-Ο Ερντογάν δεν πάει στη Γενεύη.

-Οζγκιουργκιούν: Ο Ακιντζί να δώσει χάρτη με αντάλλαγμα την εκ περιτροπής προεδρία...

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες διαρρέουν από την Γενεύη, στο 28,2% το ποσοστό των εδαφών προτείνει η ελληνοκυπριακή πλευρά να τεθούν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.
Το...
ποσοστό είναι χαμηλότερο κατά 0,5% από αυτό που προνοούσε το Σχέδιο Ανάν. 

Παράλληλα, προτείνεται όπως η Κυθραία, η Μόρφου, Γαϊδούρα, η Αχερίτου και μεγάλο μέρος της Αμμοχώστου τεθούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, Αντίθετα η Λεύκα παραμένει υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, ωστόσο προτείνεται όπως η Άσσια, η Βατυλή και η Κοντέα τεθούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. 

Προτείνεται επίσης όπως  η ελληνοκυπριακή συνιστώσα Πολιτεία ελέγχει το 50,4% της ακτογραμμής και η τουρκοκυπριακή το 49,6%.

Από την πλευρά της η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει ετοιμάσει σύμφωνα με πληροφορίες χάρτη με 29,2% εδάφους υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Παραμένει ακόμα άγνωστο εάν σε αυτό περιλαμβάνεται ή όχι η Μόρφου. 

Στον χάρτη που ετοίμασε η ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία περιλαμβάνεται αριθμός επιστροφής προσφύγων πέριξ των 90 χιλιάδων. Τον χάρτη της ελληνοκυπριακής πλευράς παρουσίασε το πρωί ο Λειτουργός του Κτηματολογίου κ. Χατζηράφτης στους ελληνοκύπριους πολιτικούς αρχηγούς. 

Από τη στιγμή εκείνη άρχισε η διαρροή διαφόρων ονομάτων χωριών κάτι που έχει εξοργίσει τον Κύπριο Πρόεδρο.


 Ο Ερντογάν δεν πάει στη Γενεύη

Την απόφαση να μη μεταβεί στη Γενεύη για τη Διάσκεψη για το Κυπριακό πήρε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν.

Οπως είχε γράψει το real.gr, ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ.Κ. Γιούνκερ με τον οποίο και συζήτησαν για το Κυπριακό. 


Οζγκιουργκιούν: Ο Ακιντζί να δώσει χάρτη με αντάλλαγμα την εκ περιτροπής προεδρία


Επιστολή στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, με την οποία τον καλεί να μην παραδώσει χάρτη εάν δεν εξασφαλίσει την εκ περιτροπής προεδρία, απέστειλε ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος, Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκοκυπριακού Τύπου, ο Οζγκιουργκιούν καλεί, επίσης, τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να εξασφαλίσει ότι η λύση του Κυπριακού θα καταστεί πρωτογενές δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ακόμη, ζητεί να συνδεθεί το χρονοδιάγραμμα μείωσης των κατοχικών στρατευμάτων με το ζήτημα του πρωτογενούς δικαίου. Συγκεκριμένα, ο κ. Οζγκιουργκιούν υποστηρίζει ότι η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων πρέπει να αρχίσει, αφού τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εγκρίνουν ότι η λύση θα καταστεί πρωτογενές δίκαιο. 

Ο κ. Ακιντζί δεν απάντησε στο ερώτημα κατά πόσον θα καταθέσει το απόγευμα χάρτη.

Ο ανώτερος λειτουργός του Κυπριακού Κτηματολογίου, Ανδρέας Χατζηράφτης, ενημέρωσε πρώτα τη διαπραγματευτική ομάδα και ακολούθως τους πολιτικούς αρχηγούς για τους χάρτες που ετοίμασε η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, οι αρχηγοί των ελληνοκυπριακών πολιτικών κομμάτων κάλεσαν τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, να αποσύρει τον χάρτη της ελληνοκυπριακής πλευράς, εάν ο χάρτης που θα καταθέσει η τουρκοκυπριακή πλευρά κριθεί απαράδεκτος.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο χάρτης της ελληνοκυπριακής πλευράς θα προνοεί ποσοστό 28,2% για την τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία και επιστροφή 91.000 προσφύγων υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση και ποσοστό ακτογραμμής 50,4%.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: