10.12.16

Κατρούγκαλος: Τώρα που η οικονομία ανακάμπτει...

θα αρχίσουν και οι συντάξεις να αναπροσαρμόζονται προς το καλύτερο...

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκφράζει την...
προσωπική του ικανοποίηση για τη λήψη μέτρων για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού «δείχνουν τη σταθερή αποφασιστικότητα της κυβέρνησής μας να παραμείνει στη γραμμή που έχει εξαρχής χαράξει υπέρ των αδυνάμων» και δίνουν ένα σήμα ότι «δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε πιέσεις που θεωρούμε ότι είναι αδικαιολόγητες πέρα της συγκυρίας της οικονομικής και κυρίως σε κατεύθυνση που πρόκειται να βλάψει την ελληνική οικονομία», τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ εκφράζει την προσωπική του ικανοποίηση για τη λήψη μέτρων για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

   Τώρα που η οικονομία ανακάμπτει θα αρχίσουν και οι συντάξεις σιγά- σιγά να αναπροσαρμόζονται προς το καλύτερο, επισημαίνει ο κ. Κατρούγκαλος και σημειώνει: «Μέχρι τώρα έχουμε προσπαθήσει να μοιράσουμε τα βάρη της κρίσης με δικαιότερο τρόπο, να ελαφρύνουμε τους φτωχότερους, τώρα ήρθε η ώρα όχι πια τα βάρη αλλά τα οφέλη που έχουμε από την προσπάθεια αυτή να τα μοιράζουμε πάλι με δίκαιο τρόπο, πάλι έχοντας στο μυαλό μας τους πιο αδύναμους». Διευκρινίζει πως δεν έχουμε αναπροσαρμογή των συντάξεων, αλλά διανομή κοινωνικού πλεονάσματος, που δείχνει ότι αυτές οι προσπάθειες των δυο χρόνων αποδίδουν.

   Αναλυτικά η συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου στον Γιώργο Ψύλλια για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό πρακτορείο Ειδήσεων:

   Κύριε υπουργέ, εσείς που δεχτήκατε για ένα χρόνο την πίεση από την κοινωνία, από τους συνταξιούχους με όλα τα μέτρα που ελήφθησαν για τις συντάξεις, αισθάνεστε σήμερα μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού μια διπλή ικανοποίηση;

   Είναι προφανές. Είχαμε πει ότι ήταν αναγκαίες οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, δεν ήταν μια 13η περικοπή μαζί με τις 12 άλλες που προηγήθηκαν. Ήταν μια προσπάθεια να έχουμε μια πραγματική αναβάθμιση, μεταρρύθμιση του συστήματος. Ξέραμε ότι οι συντάξεις τις οποίες δίνουμε πράγματι δεν είναι αυτές που θα έπρεπε να πάρουν οι συνταξιούχοι, γιατί αυτές επέβαλε η οικονομική συγκυρία και φροντίσαμε να εξαφανίσουμε τις δομικές αιτίες που παρήγαγαν τα ελλείμματα για το μέλλον. Και είχαμε πει από την αρχή ότι τώρα που η οικονομία ανακάμπτει, μαζί με την οικονομία θα αρχίσουν και οι συντάξεις σιγά σιγά να αναπροσαρμόζονται προς το καλύτερο. Τώρα βέβαια δεν έχουμε μια αναπροσαρμογή των συντάξεων, έχουμε όμως διανομή κοινωνικού πλεονάσματος, που δείχνει ότι αυτές οι προσπάθειες των δυο χρόνων αποδίδουν. Μέχρι τώρα έχουμε προσπαθήσει να μοιράσουμε τα βάρη της κρίσης με δικαιότερο τρόπο, να ελαφρύνουμε τους φτωχότερους, τώρα ήρθε η ώρα όχι πια τα βάρη αλλά τα οφέλη που έχουμε από την προσπάθεια αυτή να τα μοιράζουμε πάλι με δίκαιο τρόπο, πάλι έχοντας στο μυαλό μας τους πιο αδύναμους.

   Λέει όμως η ΝΔ ότι αυτά τα χρήματα τα έχετε πάρει εσείς με τις εισφορές που επιβάλλατε τον περασμένο Ιούλιο υπέρ του ΕΟΠΠΥ και τώρα τους δίνετε 300 εκατ. λιγότερα.

   Όχι δεν είναι έτσι. Πρώτα πρώτα τα χρήματα τα οποία δίνονται τώρα δίνονται όπως είπα προηγουμένως στοχευμένα σε αυτούς που τα έχουν περισσότερη ανάγκη. Από την άλλη μεριά, εμείς προχωρήσαμε σε μια κίνηση εξορθολογισμού μέσω της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος, που είχε ακριβώς το σκοπό να ισορροπήσει τις εισφορές και τις παροχές. Γιατί ξέρετε πόσα χρήματα πήραν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ από τους συνταξιούχους την προηγούμενη πενταετία; 44 εκατ. ευρώ. Και παρόλα αυτά δεν λύθηκε το πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος ακριβώς γιατί δεν είχαμε επέμβει στις αιτίες που γεννούσαν τα ελλείμματα. Συγκριτικά με αυτά τα 44 δισ. που έφυγα από την τσέπη των συνταξιούχων οι παρεμβάσεις οι δικές μας ήταν της τάξης συνολικά του 1,8 δισ., 1,1 τον Ιούλιο μέτρα που ψηφίστηκαν και από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το Ποτάμι, όπου συμπεριλαμβάνεται το πιο δυσμενές μέτρο που δεν μπορέσαμε να αποφύγουμε στη διαπραγμάτευση, την κατάργηση του ΕΚΑΣ και μετά με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση μια προσαρμογή της τάξης των 700 εκατ. Δεν είναι όμως το βασικό μου επιχείρημα ο αριθμός, ότι δηλαδή αυτοί έβλαψαν κατά 44 δισ. τους συνταξιούχους και τα δικά μας μέτρα ήταν υποπολλαπλάσια, 1,8. Το βασικό μου επιχείρημα ήταν ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις επιχειρούσαν με περικοπές δημοσιονομικά να δώσουν μια ανάσα στο σύστημα, ενώ εμείς προσπαθήσαμε και πετύχαμε να βελτιώσουμε τις δομικές αδυναμίες του, να εξαλείψουμε τις δομικές του αδυναμίες.

   Λένε κάποιοι ότι τα μέτρα αυτά συνδέονται με το ενδεχόμενο εκλογών αν επιμείνει και ο κ. Σόιμπλε και το ΔΝΤ σε σκληρά μέτρα. Μάλιστα λένε ορισμένοι ότι θα απαιτηθούν 4,2 δισ. μέτρα για το 2018 και μόνο.

   Το ακριβώς αντίθετο. Παρά ταύτα δείχνουν τη σταθερή αποφασιστικότητα της κυβέρνησής μας να παραμείνει στη γραμμή που έχει εξαρχής χαράξει υπέρ των αδυνάμων. Ήταν κυριαρχικό μας δικαίωμα να διανείμουμε αυτό το πλεόνασμα του προϋπολογισμού όπως θέλαμε. Και επίσης δεν φαντάζομαι ότι θα υπάρχει οποιαδήποτε λογική φωνή που θα αναγνωρίσει ότι δεν μπορούμε να επιβαρύνουμε τα νησιά που σηκώνουν αυτή τη στιγμή το βάρος της κρίσης με την αύξηση του ΦΠΑ. Επομένως, όχι απλώς αυτό δεν είναι κίνηση προεκλογική, είναι μια κίνηση που δίνει ένα σήμα στην άλλη πλευρά ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε πιέσεις που θεωρούμε ότι είναι αδικαιολόγητες πέρα της συγκυρίας της οικονομικής και κυρίως σε κατεύθυνση που πρόκειται να βλάψει την ελληνική οικονομία.

   Το ασφαλιστικό θα σας ακολουθεί πολλά χρόνια, όμως συνοδεύσατε τον πρωθυπουργό στην επίσκεψή του στο Ισραήλ με την νέα σας ιδιότητα ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. O αγωγός EASTMED πόσο είναι εφικτό να προχωρήσει;

   Θεωρώ την παρέμβαση στο ασφαλιστικό που έκανε συνολικά η κυβέρνηση μας, και εγώ προσωπικά, σημαντική τομή. Και από την άλλη μεριά έχετε απόλυτο δίκιο, ότι για τα θέματα της οικονομικής διπλωματίας είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Μάλιστα σε μια στιγμή που η οικονομία ανακάμπτει και θέλουμε να αποκτήσει ακόμα σημαντικότερη εξωστρέφεια. Η χθεσινή απόφαση των τριών αρχηγών των κρατών, του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου, να ξεκινήσουν τη διαδικασία για αυτόν τον υποθαλάσσιο αγωγό είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί μέχρι πρότινος θεωρούνταν δεν ήταν ρεαλιστικό ούτε οικονομικά ούτε τεχνικά να προχωρήσουμε στην κατασκευή του. Η σημασία του είναι πολλαπλή, αφενός ενισχύει την προσπάθεια που έχουμε να γίνουμε διαμετακομιστικός κόμβος ενέργειας, να μην έχουμε μόνο τον TAP, αυτόν τον αγωγό του φυσικού αερίου από τα ανατολικά προς τα δυτικά της Ευρώπης, αλλά να έχουμε και από την Ασία προς την Ευρώπη μια αντίστοιχη προσπάθεια. Και πολιτικά όμως είναι σημαντική, διότι αντί να επενδύσει το Ισραήλ σε έναν αγωγό που θα πέρναγε μέσω της Τουρκίας επενδύει σε έναν ακριβότερο οικονομικά αλλά πολιτικά με πολλαπλά οφέλη και για τον ίδιο κα την περιοχή αγωγό ο οποίος θα περνάει υποθαλάσσια. Επομένως, θεωρώ σημαντικό βήμα που δείχνει και την αναβάθμιση της Ελλάδας, την πολιτική, που αντανακλά βέβαια και στο οικονομικό βάρος που έχει η χώρα μας σε διεθνές επίπεδο τα τελευταία χρόνια.

   Δεν μπορώ να μην σας πάω και στο Κυπριακό. Ορισμένοι κατηγορούν τον κ. Αναστασιάδη ότι «στέλνει» τον κ. Τσίπρα σε μια πολυμερή συνάντηση, που στην ουσία θα είναι πενταμερής, η οποία θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα για το Κυπριακό .

   Σε όλα τα θέματα η δική μας πολιτική είναι πολιτική αρχών. Προφανώς δεν είμαστε της άποψης ότι λύση να είναι και ό,τι να ΄ναι. Ούτε η κυπριακή είναι προφανώς. Έχει επιβεβαιωθεί πολλές φορές ότι έχουμε ιδανική συνεργασία και σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και σε επίπεδο πρωθυπουργού και Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ελληνική πλευρά λέει το αυτονόητο, ότι δεν μπορούμε να έχουμε λύση όσο παραμένουν τουρκικά στρατεύματα στο νησί και όσο δεν έχει καταργηθεί το απαράδεκτο καθεστώς των εγγυήσεων, που στην πραγματικότητα δίνει δυνατότητα μονομερούς επέμβασης στην Τουρκία, σε ένα κράτος που είναι μέλος της ΕΕ. Όχι απλώς κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο από πλευράς δημοκρατίας και κυριαρχίας, είναι εντελώς αντίθετο σε κάθε εξέλιξη του διεθνούς δικαίου και εντελώς αντίθετο στην προσπάθεια που κάνουμε στην ΕΕ να προστατεύσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα. Επομένως αυτό είναι το θέμα που κατεξοχήν διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την τουρκική, ενώ θεωρούμε ότι όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που αφορούν το εδαφικό, τη διακυβέρνηση, το προσφυγικό θα πρέπει να έχουν κυπριακή υπογραφή με την αμέριστη στήριξη όπως πάντα της Ελλάδας, με το γνωστό δόγμα ότι η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα στηρίζει.

   Η Ελλάδα θα επιμείνει να γίνει η διμερής συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν πριν πάμε στην πολυμερή;

   Όχι, τα πράγματα είναι πολύ απλά. Η πολυμερής πρέπει να γίνει και να πετύχει. Αυτό σημαίνει ότι τα ακανθώδη θέματα θα πρέπει να είχαν προλειανθεί πριν φτάσουμε στην πολυμερή. Γιατί αν πάμε στην πολυμερή με όλα τα θέματα ανοικτά είτε θα έχουμε εκβιασμό από την τουρκική πλευρά να κλείσει πάση θυσία είτε θα έχουμε ένα blame game σε περίπτωση αποτυχίας. Ακριβώς λοιπόν επειδή δουλεύουμε για να πετύχει η πολυμερής, γι' αυτό το λόγο θα πρέπει τα βασικότερα θέματα που αποτελούν εμπόδια για την επιτυχία να αντιμετωπιστούν νωρίτερα.

   Πόσο αισιόδοξος είστε ότι ο Ερντογάν θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα σε σχέση με το προσφυγικό;

   Μέχρι στιγμής η συμφωνία τηρείται, αν και έχουμε ροές. Είναι σαν να υπάρχει μια υπενθύμιση εκ μέρους της Τουρκίας ότι δεν είναι τίποτα δεδομένο. Αποτελεί προς το συμφέρον της ελληνικής πλευράς και της ευρωπαϊκής να μείνει η Τουρκία σε οδό που να μην αποκλείει την ευρωπαϊκή της ένταξη, στο μέλλον βέβαια, γιατί προφανώς στο παρόν και στο άμεσο μέλλον κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό. Από την άλλη μεριά, είναι προφανές επίσης ότι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ερντογάν, ειδικά αυτές που αμφισβητούν το διεθνές δίκαιο, δημιουργούν μια εκτεταμένη αβεβαιότητα, την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με σθεναρή θέση, γιατί όταν υποσκάπτονται τα θεμέλια του διεθνούς δικαίου, ουσιαστικά υπονομεύεται κάθε σταθερότητα στη σχέση των κρατών.

   Θα ήθελα και ένα σχόλιο για τις εξελίξεις στην Ιταλία και την εν γένει αναταραχή στην Ευρώπη, σε σχέση με όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

   Ακούστε, παντού οι πολίτες επαναστατούν εναντίον της λιτότητας και εναντίον της επιδείνωσης της καθημερινότητάς τους. Είμαστε η πρώτη μεταπολεμική γενιά που φοβόμαστε ότι τα παιδιά μας θα έχουν χειρότερη τύχη από εμάς τους ίδιους. Επομένως, αυτό που δείχνουν όλες οι τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, είτε δημοψηφισματικές είτε εκλογικές, είναι ότι το στάτους κβο το υφιστάμενο, της ορθοδοξίας της λιτότητας, δεν είναι υπερασπίσημο και το μοναδικό που μένει να λυθεί είναι αν θα ξεπεραστεί από τα αριστερά ή από τα δεξιά, για αυτό ήταν εμβληματική η σύγκρουση στην Αυστρία που είδαμε όχι τα κόμματα τα λεγόμενα συστημικά, αλλά από τα αριστερά και από τα άκρα δεξιά να υπάρχουν προτάσεις για την υπέρβαση και ευτυχώς για την Αυστρία και ελπίζω αυτός να είναι και ένας καλός συμβολισμός για το μέλλον της Ευρώπης, η υπέρβαση έγινε από τα αριστερά...

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: