31.10.16

Άρχισαν οι έρευνες του FBI για τα email της Κλίντον...

Χίλαρι ΚλίντονΤο FBI ξεκίνησε τις έρευνες για τα νέα ηλεκτρονικά μηνύματα της Χίλαρι Κλίντον, οκτώ ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών και ενώ οι...
κάλπες σε κάποιες Πολιτείες έχουν ήδη ανοίξει. Όπως σημειώνει το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών, δεν είναι ακόμη γνωστό εάν αυτά τα μηνύματα είναι σημαντικά και εμπεριέχουν απόρρητες πληροφορίες.

Την Παρασκευή, ο διευθυντής του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, με επιστολή προς τους προέδρους επιτροπών του Κογκρέσου, το οποίο ελέγχουν οι Ρεπουμπλικανοί, ανέφερε ότι περιήλθε στη γνώση της υπηρεσίας η ύπαρξη μιας σειράς email που ενδεχομένως σχετίζονται με την έρευνα για την Κλίντον που έκλεισε τον Ιούλιο.

Στην πρώην υπουργό Εξωτερικών και νυν υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ καταλογίζεται ότι χρησιμοποίησε αποκλειστικά έναν ιδιωτικό λογαριασμό ηλεκτρικού ταχυδρομείου αντί ενός επίσημου κυβερνητικού λογαριασμού κατά τη διάρκεια των 4 ετών που ήταν επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να αποκαλυφθούν απόρρητες πληροφορίες.

Η υπόθεση είχε κλείσει στις 5 Ιουλίου, όταν ο Τζέιμς Κόμεϊ είχε συστήσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης να μην ασκηθούν διώξεις σε βάρος της Κλίντον.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ, τα νέα μηνύματα αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο άσχετης έρευνας, σε ένα φορητό υπολογιστή της Χιούμα Αμπεντίν και του πρώην συζύγου της Δημοκρατικού πρώην γερουσιαστή, Άντονι Ουάινερ.

Ο Ουάινερ, πρώην μέλος του Κογκρέσου που παραιτήθηκε όταν αποκαλύφθηκε πως είχε στείλει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με άσεμνο περιεχόμενο, αντιμετωπίζει πλέον έρευνα του FBI διότι φέρεται να είχε ανταλλάξει μηνύματα με 15χρονη.

Την απόφαση για διεξαγωγή περαιτέρω ερευνών χαιρέτισε ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Ντόναλντ Τραμπ, ενώ έκανε λόγο για «σκάνδαλο μεγαλύτερο του Γουότεργκεϊτ»

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε αυτούς τους πονηρούς εγκληματίες να καταλάβουν το Οβάλ Γραφείο», δήλωσε σε προεκλογική συγκέντρωση στο Μάντσεστερ του Νιου Χαμσάιρ, ενώ συμπλήρωσε ότι «θα καθαρίσουμε τον βόθρο του Λευκού Οίκου».

Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ εκμεταλλεύτηκε άμεσα τις νέες αποκαλύψεις και αξιοποίησε την υπόθεση προκειμένου να ενισχύσει την επιχειρηματολογία ότι η Κλίντον είναι «διεφθαρμένη» και «πολιτικά αναξιόπιστη».

«Ο μόνος τρόπος που έχουμε να νικήσουμε τη διαφθορά είναι το δείξουμε με δεκάδες εκατομμύρια ψήφους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η κατάσταση έχει αντιστραφεί από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν οι καταγγελίες γυναικών σε βάρος του Τραμπ να βρίσκονται στο επίκεντρο της κριτικής της προεκλογικής εκστρατείας, με την Κλίντον να αναγκάζεται να περάσει σε θέση άμυνας.

Ωστόσο, ο Τζον Ποντέστα, διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας της Κλίντον, δήλωσε πως είναι πολύ πιθανό τα εν λόγω μηνύματα να είναι αντίγραφα εκείνων που το FBI έχει ήδη στην κατοχή του, ενώ αμφισβήτησε την απόφαση του διευθυντή του FBI να δημοσιοποιήσει την ύπαρξη νέων ηλεκτρονικών μηνυμάτων που αποδίδονται στην Κλίντον, πριν ακόμη λάβει γνώση για το περιεχόμενό τους.

Η επιστολή του Κόμεϊ «ήταν γεμάτη από υπονοούμενα και στερούνταν αποδείξεων», δήλωσε ο Ποντέστα στην εκπομπή του CNN, «State of the Union», ενώ κατηγόρησε τον διευθυντή του FBI για παραβίαση της υφιστάμενης προεκλογικής νομοθεσίας σχετικά με τη δημοσιοποίηση παραμέτρων μίας έρευνας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών.

Όπως έγινε γνωστό, η επιστολή του Κόμεϊ προς τη Γερουσία στάλθηκε παρά τις αντιρρήσεις αξιωματούχων του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, οι οποίοι δεν προσπάθησαν να εμποδίσουν την έκδοση του απαραίτητου εντάλματος για την έρευνα. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει εκφράσει άμεσο και ουσιαστικό ενδιαφέρον για την επιτάχυνση διεξαγωγής της έρευνας, αλλά και την ολοκλήρωσή της, το συντομότερο δυνατό.

Η Χίλαρι από την πλευρά της μιλά για «ανησυχητική συμπεριφορά του FBI» ενώ τονίζει ότι «οι Αμερικανοί έχουν δικαίωμα να πληροφορηθούν όλα τα στοιχεία αμέσως», καθώς το Γραφείο δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των ερευνών.

Η διοίκηση του FBI δέχεται πιέσεις από τους Δημοκρατικούς, προκειμένου να αποκαλύψει άμεσα λεπτομέρειες για τα email, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι το ζήτημα που έχει προκύψει θα επισκιάσει την εκλογική διαδικασία.

Δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που διενεργήθηκε από 21 εώς 27 Οκτωβρίου δείχνει ότι η υποψήφια των Δημοκρατικών προηγείται έξι μονάδες (42%) έναντι του αντιπάλου της, τόσο μεταξύ εκείνων που ψήφισαν ήδη όσο κι εκείνων που σκοπεύουν να ψηφίσουν.

Άλλη μία δημοσκόπηση, την οποία πραγματοποίησε το CNN και απεικονίζει το μέσο όρο των αποτελεσμάτων των πρόσφατων παναμερικανικών δημοσκοπήσεων, δίνει προβάδισμα 47% στη Χίλαρι Κλίντον έναντι 42% στον Ντόναλντ Τραμπ. 

Πιο ανησυχητικά είναι ωστόσο τα ευρήματα του γκάλοπ του ABC και της Washington Post. Το προβάδισμα της Κλίντον φαίνεται να έχει συρρικνωθεί στη μία μονάδα με 46% έναντι 45% του Τραμπ.

Παρ' όλα αυτά δείχνει να κερδίζει στην παράσταση νίκης με 60%, ενώ το 63% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η απόφασή του δεν θα επηρεαστεί από τις όποιες αποκαλύψεις του FBI...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: