21.10.16

Φορολογικά κίνητρα για ΚΑΛΟ...

Ψηφίστηκε χθες με ευρεία πλειοψηφία το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (ΚΑΛΟ) και Ανάπτυξη των Φορέων της». Εκτός της...
κυβερνητικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., το νομοσχέδιο στήριξαν επί της αρχής και επί των περισσότερων άρθρων και τροπολογιών τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση (Ν.Δ.) όσο και τα μικρότερα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων). Καταψήφισαν μέχρι τέλους μόνο το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου εξήγησε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής ότι οι εναλλακτικές νομικές μορφές της ΚΑΛΟ είναι διακριτές τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα και έχουν δύο βασικά χαρακτηριστικά: την προτεραιότητα στον αξιοπρεπή βιοπορισμό των εργαζομένων και την ανάπτυξη της συνεταιριστικής επιχείρησης χωρίς να είναι στόχος η επιθετική κερδοφορία. «Οταν βγάζουν πλεόνασμα -δεν το χαρακτηρίζω κέρδος- θα πηγαίνει εκεί που καθορίζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Εως 35% του πλεονάσματος δικαιούνται να το πάρουν για να ανεβάσουν το βιοτικό τους επίπεδο», σημείωσε η κ. Αντωνοπούλου, κλείνοντας τη διήμερη συζήτηση στη Βουλή.

Με τροπολογία καθορίζεται ότι ποσοστό έως 35% των κερδών προ φόρων θεωρεί ακαθάριστο εισόδημα από μισθωτή εργασία και όχι κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα

Οπως είπε, τώρα το βάρος θα πέσει σε δράσεις δημοσιότητας για τον νέο νόμο, ώστε να ενημερωθούν όλοι όσους αφορά: νέοι με πολλά προσόντα που σκέφτονται να φύγουν στο εξωτερικό, άνεργοι, εργαζόμενοι που δουλεύουν πολύ και πληρώνονται λίγο ή καθόλου, αλλά και εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις τις οποίες εγκατέλειψαν οι ιδιοκτήτες τους.

Η αν. υπουργός έφερε μάλιστα ως παράδειγμα ένα συνεταιριστικό σχήμα 28 γυναικών στη Σύρο που λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια και οι οποίες ασχολούνται με τη σίτιση λίγες ώρες την ημέρα, ώστε να βιοπορίζονται αλλά ταυτόχρονα να έχουν και αρκετό ελεύθερο χρόνο.

Με τροπολογία, καθορίζεται ότι ποσοστό έως 35% των κερδών που δεν έχουν φορολογηθεί θεωρούνται ακαθάριστο εισόδημα από μισθωτή εργασία και όχι κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Συνεπώς, το ποσό αυτό το οποίο καταβάλλεται από τους φορείς ΚΑΛΟ στους εργαζομένους τους φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών. Επίσης θεσπίζεται μειωμένο τέλος επιτηδεύματος ύψους 500 ευρώ για τις Κοινωνικής Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και για τους Συνεταιρισμούς Εργαζομένων από το οποίο εξαιρούνται αυτές η λειτουργία των οποίων δεν ξεπερνά την 5ετία από την έναρξη εργασιών...

Χάρης Ιωάννου

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: