21.10.16

«Προτιμούμε να κερδίζουμε εκλογές και να χάνουμε στις δημοσκοπήσεις» ...

 
Συνέντευξη Τσίπρα στο "France 24" (BINTEO)...
Μήνυμα στο Βερολίνο έστειλε εμμέσως το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι ήρθε ο καιρός η Γερμανία και οι πιστωτές να τηρήσουν «τις υποσχέσεις τους για το χρέος, ώστε να δοθεί ένα θετικό σινιάλο στις αγορές και στους επενδυτές».

Σε τηλεοπτική συνέντευξη στο "France 24", ο πρωθυπουργός δήλωσε....
συγκεκριμένα ότι «συνήθως τα τελευταία έξι χρόνια, οι εταίροι μας και κυρίως οι εκπρόσωποι του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, λένε ότι η Ελλάδα οφείλει να πραγματοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Και τώρα, είναι η πρώτη φορά που λέμε ότι και οι άλλοι εταίροι, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, οφείλουν να τηρήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις. Η συμφωνία πρέπει να γίνει σεβαστή».

Σε ερώτηση για μείωση της δημοτικότητας της κυβέρνησης, απάντησε πως «προτιμούμε να κερδίζουμε στις εκλογές και να χάνουμε στις δημοσκοπήσεις. Για μας, η πιο σημαντική δημοσκόπηση θα λάβει χώρα στις κάλπες το 2019, όπου ο ελληνικός λαός θα μπορεί να συγκρίνει ανάμεσα στη θητεία μας, -αφού έχουμε βγάλει τη χώρα από την κρίση- και τα 4-5 χρόνια πριν από την πενταετία 2010-2015, όταν τα συστημικά κόμματα μας οδήγησαν σε απώλεια του 25% του εθνικού μας πλούτου και έκρηξη της ανεργίας σε πολύ υψηλά ποσοστά, 27% και πάνω από 50% για τους νέους».

Συνέχισε λέγοντας πως στόχος της Αθήνας «είναι μέχρι το 2019 να καταφέρουμε να έχουμε πετύχει συνθήκες ομαλότητας, να τελειώσουμε με την αστάθεια, να επιτύχουμε ανάπτυξη, μικρότερα ποσοστά ανεργίας. Και αυτό θα κριθεί στην ώρα του».
Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση του καλοκαιριού του 2015 σημείωσε ότι «δώσαμε μια μεγάλη μάχη για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών. Και ταυτόχρονα για να θέσουμε την Ευρώπη ενώπιον των ευθυνών της, για να αλλάξει κατεύθυνση».

Επανέλαβε δε ότι «η λύση του προβλήματος δε βρίσκεται στη λιτότητα, αλλά στην αναπτυξιακή ατζέντα. Μπορεί στο ηθικό πεδίο να νικήσαμε, αλλά οι δυνάμεις των χρηματαγορών και των άλλων ισχυρών φάνηκε ότι υπερίσχυσαν της προσπάθειας της επιβολής του δίκαιου ενός λαού, του ελληνικού, που έχει υποφέρει άδικα τα τελευταία χρόνια και φτάσαμε σε ένα συμβιβασμό.

Ενώπιόν μας είχαμε ένα ακραίο σχέδιο, εκείνο  του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος ήθελε να τιμωρήσει την Ελλάδα οδηγώντας την έξω από τη ζώνη του ευρώ. Η συμφωνία λοιπόν, αφορούσε το να έχουμε λιγότερη λιτότητα σε σχέση με παλιότερα, αλλά και πάλι λιτότητα. Εμείς εφαρμόζουμε χωρίς να έχουμε άλλη εναλλακτική και καταφέρνουμε να πραγματοποιήσουμε πρακτικά όλους τους όρους. Απαιτούμε την ίδια στιγμή να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους και οι εταίροι μας.

Σχολιάζοντας την «είδηση» από το βιβλίο για τον Φρανσουά Ολάντ, περί ελληνικού αιτήματος στον Βλαντιμίρ Πούτιν να τυπώσει η Μόσχα δραχμές, δήλωσε ότι «το σχέδιο για την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή και την έξοδο από το ευρώ δεν ήταν ένα σχέδιο που αφορούσε εμένα, ούτε τον Φρανσουά Ολλάντ, ούτε τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ήταν το σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε».

Ένα σχέδιο που απέτυχε κυρίως χάρη στη δυνατότητα να συνεργαστούμε οι προοδευτικές Κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να πείσουμε την Άνγκελα Μέρκελ να μην προχωρήσει με αυτό το σχέδιο. Θα ήθελα να πω με ένα απόλυτο τρόπο ότι όλα όσα ακούγονται και γράφονται τον τελευταίο καιρό ίσως έχουν μια μυθιστορηματική αξία, όμως δεν απηχούν την πραγματικότητα. Τόσο εγώ όσο και ο Φρανσουά Ολλάντ γνωρίζουμε πολύ καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε εκείνες τις δύσκολες ημέρες και το μεγαλείο ψυχής που χρειάστηκε για να παραμείνει σταθερή η Ευρώπη.

Για ακόμα μία φορά χαρακτήρισε δύσκολη, αλλά απαραίτητη και την αμφισβητούμενη ευρωτουρκική συμφωνία. Υποστήριξε ότι «η αποτελεσματικότητα κρίνεται σε πολλαπλά επίπεδα. Πρώτα από όλα στις μειώσεις του αριθμού των θανάτων στο Αιγαίο, θέλουμε να σταματήσουμε αυτούς τους θανάτους στο Αιγαίο και αυτή η συμφωνία έχει υπάρξει ήδη αποτελεσματική. Βεβαίως καλούμαστε να αποδεχτούμε μια συμφωνία δύσκολη στο πλαίσιο της διεθνούς νομοθεσίας, του σεβασμού δηλαδή του διεθνούς δικαίου. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο».


Τέλος, εξέφρασε τον βαθύ προβληματισμό του για το μέλλον της Ευρώπης, «ειδικότερα με τη σοσιαλδημοκρατική έννοια», τονίζοντας ότι «σήμερα ο κίνδυνος για την Ευρώπη δεν είναι η Αριστερά, ούτε η ριζοσπαστική Αριστερά, αλλά η άκρα Δεξιά, που ζητάει να διαλυθεί η Ευρώπη. Και το ζητάει με επίμονο τρόπο και χωρίς να κρύβει τα λόγια της. Το Brexit είναι ένα σήμα κινδύνου που πρέπει να αφυπνίσει τον υπνοβάτη που πορεύεται προς τον γκρεμό. Πρέπει γρήγορα να λάβουμε κρίσιμες αποφάσεις γρήγορα».




Δεν υπάρχουν σχόλια: