21.10.16

Πρώτα γραμματέας, μετά ανασχηματισμός...

Αλέξης ΤσίπραςΗ συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ προγραμματίστηκε για την προσεχή Κυριακή. Αν και είναι σύνηθες οι συνεδριάσεις του οργάνου με τη νέα σύνθεσή του να διεξάγ
ονται το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά το συνέδριο, δεν ήταν λίγοι εκείνοι στην Κουμουνδούρου και την κυβέρνηση που...
ένευσαν συγκαταβατικά θεωρώντας ότι ανοίγει ο δρόμος για άμεσο ανασχηματισμό.

Φαίνεται πάντως ότι όλα εξαρτώνται από το τι θα αποφασίσει και τι θα πράξει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Το σκεπτικό όσων θεωρούν ότι ο ανασχηματισμός κοντοζυγώνει είναι απλό: ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει με ποικίλους τρόπους ότι επιθυμεί για τη θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, που θα εκλεγεί την Κυριακή, στέλεχος «πρώτης γραμμής».

Ιδανικά θα επιθυμούσε αυτό το πρόσωπο να έχει ισχυρά πολιτικά χαρακτηριστικά, ει δυνατόν να έχει θητεύσει στην κυβέρνηση, ώστε να προσδώσει πρόσθετο κύρος στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του κόμματος, αλλά και να ηγεμονεύει πολιτικά στις επικείμενες περιοδείες του ανά την Ελλάδα. Μετά τις εκλογές μάλιστα για την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής η δημοφιλία συγκεκριμένων στελεχών στο κομματικό ακροατήριο είναι πια καταγεγραμμένη και ποσοτικοποιημένη.

Αρνήσεις από όλους

Ωστόσο μέχρι στιγμής ο Αλέξης Τσίπρας είχε δεχτεί μόνο αρνήσεις από υπουργούς. Επιπρόσθετα οι συζητήσεις των υπουργών Οικονομικών, Ενέργειας και Παιδείας με τους εκπροσώπους των θεσμών ξεκινούν σήμερα και ιδιαίτερα οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πάνος Σκουρλέτης έχουν πολύ σοβαρά ζητήματα ανοιχτά προς διευθέτηση. Δεν πρέπει να υποτιμάται επίσης η γενικότερη κατάσταση που αφορά τη δημόσια σφαίρα, με τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τη Δευτέρα και την Τετάρτη να κάνουν το κλίμα ασύμφορο για αναζητήσεις.

Στους υπολογισμούς για το ποιος θα προταθεί από τον Αλέξη Τσίπρα για γραμματέας πρέπει να εξεταστεί και ο νέος συσχετισμός των τάσεων στην Κεντρική Επιτροπή. Καμία εξ αυτών δεν είναι πλειοψηφική, ενώ και στην Ενωτική Κίνηση, που κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο μελών από τις υπόλοιπες τάσεις, επικρατεί «τριχοτόμηση», με αποτέλεσμα κάθε επίδοξος γραμματέας να απορρίπτεται από τις άλλες ομάδες εντός της ίδιας τάσης.

Οι 53+ εξετάζουν με προσοχή το πώς θα στελεχωθεί η νέα Πολιτική Γραμματεία, ενώ η ενισχυμένη Πλατφόρμα 2010 δεν έχει κανένα λόγο να μην προκρίνει την ανανέωση της θητείας του Πάνου Ρήγα.

Ενδέχεται βέβαια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, άμα τη επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, να προχωρήσει σε ακόμα ένα γύρο επαφών με συνεργάτες του και κρούσεων προς κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, επιχειρώντας να μεταπείσει κάποιους εξ αυτών. Εάν πάντως επικρατήσει η άποψη ορισμένων στο Μαξίμου ότι ο ανασχηματισμός πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν, τότε αυτός θα πρέπει να αναμένεται περιορισμένος σε επίπεδο προσώπων και «δομικός» μόνο στο επίπεδο του χαρτοφυλακίου της Ανάπτυξης.

Η Ολγα Γεροβασίλη αρκέστηκε να δηλώσει χθες («Παραπολιτικά FM») ότι «τα σενάρια ανασχηματισμού τα διαβάζουμε από τον Μάιο, αν δεν απατώμαι. Εχουν περάσει τόσοι μήνες, αλλά ανασχηματισμός δεν έχει γίνει σύμφωνα με όσα δημοσιεύτηκαν. Νομίζω ότι κάποια στιγμή θα γίνει ανασχηματισμός και αυτή τη χρονική στιγμή δεν μπορώ να την προσδιορίσω».

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: