21.10.16

Αδειάζει από σήμερα η «κλεψύδρα» της δεύτερης αξιολόγησης...

Την ευκαιρία να κερδίσει το στοίχημα της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης πριν από το τέλος του χρόνου θα έχει από σήμερα η Αθήνα, αν θέλει να ελπίζει έστω σε μια έναρξη των διαπραγματεύσεων για το χρέος πριν μπει το 2017.

Το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει ότι όσο πιο κοντά έρχονται οι...
εθνικές εκλογές στην Ολλανδία (τον Απρίλιο) και τη Γερμανία (το Νοέμβριο) τόσο πιο δύσκολο θα γίνεται το περιβάλλον για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. 

Από την άλλη η επιτυχής ολοκλήρωση μέχρι και τα Χριστούγεννα σε πολλά από τα 33 προαπαιτούμενα είναι δύσκολη υπόθεση. Τούτο διότι θέματα όπως τα εργασιακά , οι αποκρατικοποιήσεις , οι αλλαγές στο δημόσιο, οι τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια θα βάλουν φωτιά στις διαπραγματεύσεις σε κάθε στιγμή ενώ δυσδιάκριτες είναι και οι ακριβείς θέσεις των θεσμών που βρίσκονται από χθες στην Ελλάδα.

Η πρώτη εβδομάδα των διαπραγματεύσεων που ξεκινά σήμερα θα έχει στόχο ένα πλήρη κύκλο σε όλα τα μεγάλα θέματα ώστε να βολιδοσκοπήσει η μια πλευρά τις προθέσεις της άλλης. Θα ακολουθήσει η εβδομάδα των χειμερινών διακοπών για τα στελέχη των θεσμών και στη συνέχεια το Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου όπου θα αποφασιστεί ο δεύτερος κύκλος της απευθείας διαπραγμάτευσης.

Στην σημερινή πρώτη ημέρα των συναντήσεων παρόντες από την πλευρά των δανειστών , θα είναι ο εκπρόσωπος της ΕΕ κ Ντέκλαν Κοστέλο, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ κ. Μάσιμο Ντρούντι, ο εκπρόσωπος του ΕΜΣ κ. Νικολό Τζιαμαριόλι , ενώ για σήμερα η κ. Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ θα παρίσταται δια αντιπροσώπου αφού αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα αργά το βράδυ ή αύριο το πρωί.

Η ελληνική πλευρά θέλει να δείξει διάθεση ότι θέλει να έχει μια όσο το δυνατό πιο σύντομη διαπραγμάτευση. Σε αντίθεση με τις χαλαρές πρώτες ημέρες των προηγούμενων επισκέψεων των θεσμών στην Ελλάδα κλείστηκαν τέσσερα ραντεβού για θέματα τα οποία είναι στην ουσία γέφυρες μεταξύ πρώτης και δεύτερης αξιολόγησης.

Οι πρώτες δύο συναντήσεις αφορούν το υπουργείο οικονομικών και έχουν ως θέματα το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων και ειδικότερα την Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΠ). Στο πλαίσιο των 15 προαπαιτούμενων που υποτίθεται ότι ολοκληρώθηκαν πριν από 10 ημέρες, έγινε ο ορισμός των 11 ΔΕΚΟ που θα περάσουν στην νέα εταιρία. Τώρα θα πρέπει να συζητηθεί το χρονοδιάγραμμα και οι διαδικασίες για την απόκτηση καταστατικού λειτουργίας έδρας και φυσικά διοικητικού συμβουλίου.

Πιο δύσκολο θα είναι το δεύτερο θέμα της ημέρας που αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου και πρώτα τη διαχείριση της δόσης των 1,8 δισ. ευρώ που δόθηκε για το σκοπό αυτό. Ο κ. Τσακαλώτος θα πρέπει να δώσει τα τελικά στοιχεία των πληρωμών μέχρι και τον Σεπτέμβριο και να συζητήσει και για το σχέδιο μηδενισμού των ληξιπρόθεσμών οφειλών μέχρι και το τέλος του 2017 σύμφωνα με ένα από τα προαπαιτούμενα του προγράμματος.

Με τον υπουργό Παιδείας θα συζητηθεί κυρίως το νομοθετικό πλαίσιο που θα εξισώνει τους εκπαιδευτικούς της ιδιωτικής με αυτούς της δημόσιας εκπαίδευσης. Στοιχείο τριβής με τους δανειστές αποτελεί η δυνατότητα που δίνει πλέον ο νόμος, οι εκπαιδευτικοί του ιδιωτικού τομέα να προσφεύγουν στα δικαστήρια μετά την απόλυσή τους και αν δικαιώνονται να διεκδικούν την επαναπρόσληψη τους.

Με τον υπουργό δικαιοσύνης κ. Νίκο Παρασκευόπουλο θα συζητηθεί το νομικό πλαίσιο για καταπολέμηση της διαφθοράς που εκκρεμεί από το καλοκαίρι.

Τις επόμενες μέρες παίρνουν σειρά τα μεγάλα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης όπως είναι τα εργασιακά και τα κόκκινα δάνεια που θα συζητηθούν την Κυριακή...

ΠΗΓΗ: enikonomia

Δεν υπάρχουν σχόλια: