24.9.16

Χαμηλές προσδοκίες για τα αποτελέσματα της μίνι συνόδου...

Κρίστιαν Κερν
Τους συμμετέχοντες ηγέτες και ευρωπαίους αξιωματούχους υποδέχτηκε ο ομοσπονδιακός Καγκελάριος της Αυστρίας, Κρίστιαν Κερν, ο οποίος έχει συγκαλέσει τη μίνι σύνοδο με τίτλο: «Μετανάστευση στη Βαλκανική Οδό». Η ...
Αθήνα προσήλθε με αιτήματα την άμεση επιτάχυνση των μετεγκαταστάσεων και την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων με τις χώρες προέλευσης για επιστροφές.

Στη σύνοδο, που πραγματοποιείται στην αυστριακή Καγκελαρία συμμετάσχουν συνολικά 10 χώρες: Ο καγκελάριος της Αυστρίας, η Γερμανίδα καγκελάριος, 'Ανγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, και οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας, Βουλγαρίας, Κροατίας, Ουγγαρίας, ΠΓΔΜ, Σερβίας και Σλοβενίας, καθώς επίσης και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των βαρών»

Με την κεντρική θέση του ότι το ζήτημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα των χωρών πρώτης υποδοχής, ούτε ως πρόβλημα των χωρών του βαλκανικού δρόμου, αλλά συλλογικά, με αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των βαρών, προσήλθε ο Αλέξης Τσίπρας στη «μίνι» Σύνoδο Κορυφής στη Βιέννη για το Μεταναστευτικό.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, κάλεσε όποια χώρα έχει ενστάσεις και πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξουν επαναπροωθήσεις στη θάλασσα, «να το θέσει ανοιχτά στα ευρωπαϊκά όργανα και στη FRONTEX».

 Η Ελλάδα τόσο μέσω των παρεμβάσεων του πρωθυπουργού όσο και στις κατ' ιδίαν συναντήσεις, θέτει επιτακτικά την ανάγκη για:

'Αμεση επιτάχυνση των μετεγκαταστάσεων
Εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων με τις χώρες προέλευσης για επιστροφές
Άμεση αύξηση των στελεχών του Ευρωπαϊκού Γραφείου για το 'Ασυλο (EASO) για στήριξη της Υπηρεσίας Ασύλου στην χώρα μας
Ενίσχυση συνεργασίας με την Frontex τόσο στο Αιγαίο, όσο και στα βόρεια σύνορα της χώρας, ώστε να σταλεί το μήνυμα στους διακινητές ότι οι παράνομες οδοί έχουν κλείσει και έχουν αντικατασταθεί με νόμιμες
Άμεση εφαρμογή της απόφασης για Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή
Επιπλέον, η Ελλάδα στο θέμα του ασύλου θέτει το ζήτημα της επάνδρωσης της Υπηρεσίας Ασύλου με στελέχη του Ευρωπαϊκού Γραφείου Στήριξης Ασύλου (EASO).

Η πρώτη συνεδρία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 14.00 ώρα Ελλάδας και ακολούθησε η οικογενειακή φωτογραφία. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε γεύμα εργασίας. Στο τέλος της Συνόδου θα πραγματοποιηθούν δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.

«Η αλληλεγγύη και η υπευθυνότητα είναι βασικές ευρωπαϊκές αξίες και αρχές»

Η αλληλεγγύη δεν είναι α λα καρτ, η αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πρόκλησης χρειάζεται κοινή και ευρωπαϊκή προσέγγιση, τόνισε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δ. Αβραμόπουλος, προσερχόμενος στην αυστριακή Καγκελαρία

Είπε, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλωσορίζει τη συνάντηση, την οποία χαρακτήρισε πολύ σημαντική και τόνισε ότι είναι ώρα να συζητήσουμε και να αντιμετωπίσουμε την μεταναστευτική πρόκληση, υπογγραμίζοντας ότι χρειάζεται κοινή και ευρωπαϊκή προσέγγιση. Σημείωσε ότι το αποτέλεσμα των συζητήσεων που γίνονται και που θα ακολουθήσουν πρέπει να είναι η επίδειξη αλληλεγγύης μεταξύ μας και οι απελπισμένοι άνθρωποι να τύχουν αντιμετώπισης με ανθρωπισμό και αξιοπρέπεια.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι η αλληλεγγύη και η υπευθυνότητα είναι βασικές ευρωπαϊκές αξίες και αρχές.

«Να συζητήσουμε για το πώς θα βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα των ενεργειών μας»

«Από την αρχή της μεταναστευτικής κρίσης δεν είχα καμιά αμφιβολία ότι το βασικό ''κλειδί'' για την επίλυση του θέματος είναι η αποκατάσταση του αποτελεσματικού ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόνταλντ Τουσκ, σε ανάρτησή του στο Twitter και πρόσθεσε ότι: «Προφανώς, μια ουσιώδης προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η στενή συνεργασία με τους εταίρους μας στα Βαλκάνια και την Τουρκία».

«Σήμερα», είπε ενόψει της έναρξης των εργασιών της Συνόδου, «θα πρέπει να συζητήσουμε για το πώς θα βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα των ενεργειών μας».

»Πρέπει να επιβεβαιώσουμε πολιτικά και στην πράξη ότι η διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων της παράνομης μετανάστευσης θα παραμείνει κλειστή για τα καλά», ανέφερε, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για την πρωτοβουλία της οργάνωσης αυτής της συνάντησης από τον Καγκελάριο Κέρν.

Στον αέρα και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα

Με τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας στον αέρα και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα αναλογικής μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο βαλτωμένο λόγω ανοργανωσιάς, γραφειοκρατίας και τορπιλισμού από τη μισαλλόδοξη άρνηση των χωρών της Ομάδας Βίζεγκραντ να δεχτούν μουσουλμάνους πρόσφυγες, η στροφή της Ανγκελα Μέρκελ ελέω πολιτικού κόστους και καλπασμού της Ακροδεξιάς έχει οδηγήσει αναπόδραστα στη σκλήρυνση της στάσης της για το προσφυγικό.

Η «ευελιξία»

Η Μέρκελ αποδέχεται πλέον τον κυνικά αντιφατικό ευφημισμό της «ευέλικτης αλληλεγγύης» – όρο που εγκαινίασαν οι χώρες της Ομάδας Βίζεγκραντ στη σύνοδο της Μπρατισλάβα, σ' έναν τακτικιστικό ελιγμό για να αποφύγουν ατιμώρητα τη φιλοξενία προσφύγων με αντάλλαγμα να ενισχύσουν τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

Μια άλλου είδους ευελιξία απαιτεί από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, που έχει εξοργιστεί ξανά με Βερολίνο, Παρίσι και λιγότερο με τις Βρυξέλλες, αξιώνοντας ελαστική εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας με εξαίρεση των κρατικών δαπανών για την προσφυγική κρίση και την αντισεισμική θωράκιση, μετά το πολύνεκρο χτύπημα του Εγκέλαδου.

Η δυσφορία του οφείλεται και στην έλλειψη πρωτοβουλιών για σύναψη συμφωνιών με χώρες της Αφρικής ώστε να ανακοπεί η προσφυγική/μεταναστευτική ροή προς την Ιταλία. Τέτοιες συμφωνίες... α λα τούρκα, στα «πρότυπα» δηλαδή της ευρωτουρκικής για το προσφυγικό, έχει ζητήσει και η Ανγκελα Μέρκελ.

Δύο μέρες μετά τη νέα εκατόμβη από το ναυάγιο πλοιαρίου με πρόσφυγες και μετανάστες ανοιχτά των αιγυπτιακών ακτών στη Μεσόγειο, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ζήτησε να συναφθεί μια αντίστοιχη συμφωνία με την Αίγυπτο, που έχει εξελιχθεί σε μείζονα κόμβο παράνομης διακίνησης ανθρώπων προς την Ευρώπη.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: