3.9.16

«Οι πολυεθνικές πληρώνουν λιγότερους φόρους από τις καντίνες»...

Αποτέλεσμα εικόνας για Kρίστιαν Κερν
Ξεσπαθώνοντας κατά γιγάντων, όπως η Google και το Facebook, αλλά και πολυεθνικών όπως η Amazon και η Starbucks, ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της Αυστρίας Kρίστιαν Κερν επέκρινε τις χώρες που υιοθετούν ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον γι αυτές τις επιχειρήσεις και επαίνεσε την απόφαση της Κομισiόν κατά της Apple.

«Κάθε...
βιενέζικο καφέ, κάθε καντίνα με λουκάνικα πληρώνει περισσότερους φόρους από μια πολυεθνική. Και αυτό ισχύει για τα Starbucks, την Amazon και άλλους κολοσσούς» είπε ο Κερν σε συνέντευξη του στην αυστριακή Der Standard εξαπολύοντας τα βέλη του κατά άλλων χωρών που προσπαθούν να προσελκύσουν αυτές τις επιχειρήσεις με χαμηλή φορολόγηση.

«Αυτό που κάνουν η Ιρλανδία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και η Μάλτα στερείται αλληλεγγύης απέναντι στην οικονομία των άλλων χωρών της Ε.Ε.», είπε. Ωστόσο απέφυγε να πει εάν πρέπει Facebook και Google να πληρώσουν περισσότερους φόρους, υπογραμμίζοντας τις σημαντικές πωλήσεις τους στην Αυστρία, τα κέρδη από τις οποίες όπως εκτίμησε ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ για την κάθε εταιρεία, παρά το γεγονός ότι απασχολούν σχετικά μικρό αριθμό εργαζομένων - «μερικές δεκάδες» η Google και «όπως φημολογείται ακόμα λιγότερους» το Facebook. 

«Αυτοί οι όμιλοι απορροφούν μαζικά τη διαφήμιση που παράγεται από τη δική μας οικονομία αλλά δεν πληρώνουν ούτε φόρο επιχειρήσεων ούτε τέλη διαφήμισης στην Αυστρία», είπε ο Κερν που ορκίστηκε καγκελάριος τον Μάιο, μετά την παραίτηση του Βέρνερ Φάιμαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: