29.8.16

Frontex: «Τεράστια η μεταναστευτική πίεση στην Ευρώπη»...

Frontex
Ο πόλεμος στη Συρία, η δράση του Ισλαμικού Κράτους και η φτώχεια είναι παράγοντες που επιτείνουν τη μεταναστευτική πίεση προς την Ευρώπη, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Frotex Φαμπρίτσε Λετζέρι.

Ο επικεφαλής της Frontex κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με... την αύξηση του αριθμού των προσφύγων στην Ευρώπη, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, όπου σημειώνει ότι «η μεταναστευτική πίεση παραμένει τεράστια».

Και εξηγεί:

«Στη Συρία συνεχίζεται ο πόλεμος, η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ριζώνει και στη Βόρεια Αφρική, ενώ η φτώχεια επικρατεί σε μεγάλα τμήματα του κόσμου».

Όπως αναφέρει ο Φαμπρίτσε Λετζέρι, «οι πρόσφυγες και οι διακινητές τους βρίσκουν νέους δρόμους». 

Επίσης, επειδή πλέον «πηγαίνουν περισσότεροι στη Βουλγαρία από την Ελλάδα και την Τουρκία», ο Φαμπρίτσε Λετζέρι ζήτησε μεγαλύτερη υποστήριξή της Βουλγαρίας, προκειμένου να προστατεύσει τα σύνορά της. 

«Έχουμε διορίσει 112 υπαλλήλους και χρειαζόμαστε τουλάχιστον άλλους 100», είπε. 

Εντούτοις παραδέχθηκε ότι δεν έχουν καταγραφεί τόσο μεγάλοι αριθμοί όπως στα δυτικά Βαλκάνια πέρυσι, αφού τον Ιούλιο του 2016 καταγράφηκαν μόνο 2.160 παράνομες είσοδοι στη Βουλγαρία.

«Μικρή προθυμία για βοήθεια»

Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου της Welt ότι στην περίοδο της έξαρσης του προσφυγικού οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έστειλαν λιγότερους υπαλλήλους στην Ελλάδα από όσους χρειαζόταν και ότι ενδεχομένως και τώρα η προθυμία τους θα είναι πολύ μικρή, ο επικεφαλής της Frontex παραδέχτηκε πως «πράγματι, αν και η δέσμευση για υποστήριξη προβλέπεται από κανονισμό της Ε.Ε.», οι χώρες-μέλη της έχουν φτάσει στα όριά τους.

«Τα κράτη μέλη έχουν εξαντληθεί», είπε.

Η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας

Ο επικεφαλής της Frontex υπογράμμισε ότι η απόφαση για κλείσιμο των συνόρων στην ΠΓΔΜ, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων προς την Ευρώπη, «ήταν αποφασιστικής σημασίας». 

Και εξέφρασε την ελπίδα η συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας να συμβάλει «σε έναν μόνιμο έλεγχο της κατάστασης».

Ωστόσο, λόγω της τεταμένης κατάστασης στην Τουρκία, ο Φαμπρίτσε Λετζέρι εξέφρασε την ανησυχία του στην περίπτωση αποτυχίας της συμφωνίας για τους πρόσφυγες.

Όπως ανέφερε, στην περίπτωση αυτή «ο αριθμός των παράνομων εισροών από την Τουρκία πιθανόν να αυξανόταν». 

Τόνισε ότι από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας η Τουρκία συνεργάζεται με την Ελλάδα και τη Frontex πολύ καλά. 

«Έλεγχος ροών στην Τουρκία»

Γίνεται ολοένα και πιο εφικτό «να ελέγχονται οι προσφυγικές ροές ήδη στην Τουρκία. Εκτός τούτου δεν θα μπορούμε να επαναπροωθούμε (τους πρόσφυγες) από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, όπως προβλέπει η συμφωνία», είπε. 

Και σημείωσε ότι από τα υπάρχοντα στοιχεία δεν προκύπτει ότι η Τουρκίας στέλνει περισσότερους πρόσφυγες στην Ευρώπη.

Επίσης έκρουσε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου, «εάν αποτύχει η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας τότε θα πρέπει να παλέψουμε σε δύο μέτωπα», τόσο στο Αιγαίο όσο και στην κεντρική Μεσόγειο. 

Γι' αυτό είναι σημαντικό, είπε, για τη Frontex να αποκτήσει μια σταθερή επιχειρησιακή μονάδα. 

Οι χώρες μέλη της Ε.Ε. πρέπει να διαθέσουν 1.500 υπαλλήλους, οι οποίοι να μπορούν να επιχειρήσουν εντός ολίγων ημερών.

Στο ερώτημα εάν η Frontex μπορεί να στείλει μελλοντικά συνοριακούς υπαλλήλους και πλοία, ακόμα και όταν τα κράτη-μέλη έχουν αντίθετη γνώμη, ο Λετζέρι απάντησε: 

«Κατ' αρχάς θα κάνουμε συνομιλίες με τις εθνικές αρχές. Εάν δεν βρεθεί λύσει, τότε θα μπορέσει να αποφασίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Έχουμε να κάνουμε με κυρίαρχα κράτη».

«Οι φράχτες δεν λύνουν το πρόβλημα»

Στο ερώτημα εάν οι φράχτες μπορούν να σταματήσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες,  ο επικεφαλής της Frontex απάντησε κατηγορηματικά:

«Όχι, δεν μπορούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: