29.8.16

Βρυξέλλες: Αρμοδιότητα για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έχουν η Κομισιόν και η Eurostat ...


Νέα σφοδρή επίθεση εξαπέλύσε η Κομισιόν στην ελληνική κυβέρνηση για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ και το πρώην επικεφαλής της Ανδρέα Γεωργίου.

Μιλώντας στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος του προέδρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ουσιαστικά διαμήνυσε στην Αθήνα ότι κυβερνητικά στελέχη δεν έχουν...
την αρμοδιότητα να αμφισβητούν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς αυτή η εξουσία ανήκει στην ίδια την Επιτροπή και την Eurostat.

«Ως ζήτημα αρχής δεν παρεμβαίνουμε σε εσωτερικές δικαστικές υποθέσεις κρατών- μελών [...] Ωστόσο μας ανησυχούν δηλώσεις που γίνονται σε μέσα ενημέρωσης που αμφισβητούν την αξιοπιστία των δεδομένων της ΕΛΣΤΑΤ», σχολίασε ο εκπρόσωπος Μαργαρίτης Σχοινάς. «Σε αυτό, αρμόδιες Αρχές είναι η Κομισιόν και η Eurostat», προσέθεσε με νόημα.

Επανάλαβε δε ότι οι Βρυξέλλες είναι πεπεισμένες ότι «η ποιότητα των δεδομένων της ΕΛΣΤΑΤ» για την επίμαχη περίοδο είναι  «πέρα από κάθε αμφιβολία».

Ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι οι Βρυξέλλες επί χρόνια υποστηρίζουν τον πυλώνα του ελληνικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος που αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους, προσθέτοντας αιχμηρά ότι αυτό σημαίνει και «αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης».

Τέλος, ο εκπρόσωπος του κ. Γιούνκερ απέρριψε λακωνικά τις διαρροές που είχαν γίνει σε ελληνικά μέσα και ήθελαν τον επίτροπο Οικονομικών να έχει υπογράψει την πολύκροτη επιστολή της Κομισιόν προς την ελληνική κυβέρνηση βιαστικά και χωρίς να γνωρίζει σοβαρά το περιεχόμενό της.

«Ο κ. Μοσκοβισί υπέγραψε και υποστηρίζει πλήρως την επιστολή» της Επιτροπής, είπε λιτά ο κ. Σχοινάς.

Σε αυτό το κλίμα, ο κ. Σχοινάς ξεκαθάρισε πως η Κομισιόν δεν προτίθεται να υποχωρήσει στο θέμα Γεωργίου και σε ό,τι αφορά την εγκυρότητα των στοιχειών της ΕΛΣΤΑΤ, σημειώνοντας πως τα επίμαχα στατιστικά «υποστηρίζουν ολόκληρο το ελληνικό πρόγραμμα».

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν διευκρίνισε ότι το θέμα θα τεθεί και στο Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου, ενώ αναμένεται να βρεθεί και στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με τον επίτροπο Μοσκοβισί στις Βρυξέλλες.

skai.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: