9.8.16

«Είναι η πολιτική μας, κύριε»...

«Γιατί με χρεώσατε επιπλέον τέλη χωρίς να με ενημερώσετε;»

■ «Αυτή είναι η πολιτική μας, κύριε»

● «Είμαι στην...
Αυστραλία και αναγκάζομαι να σας τηλεφωνήσω στην Ελλάδα. Γιατί μου μειώσατε το πιστωτικό όριο στην κάρτα μου; Αφού είμαι εντάξει στις συναλλαγές μου»
■ «Διαπιστώσαμε ότι δεν το φτάνατε κάθε μήνα»
● «Μα είναι δυνατόν να ξοδεύω 3.000 ευρώ κάθε μήνα; Τώρα όμως είμαι σε υπερατλαντικό ταξίδι και τα χρειάζομαι. Γιατί δεν με ενημερώσατε ως είχατε υποχρέωση;»
■ «Αυτή είναι η πολιτική μας, κύριε»
≃≃≃≃≃≃≃≃≃≃
● «Μα μόνο τρεις μέρες έχει που έληξε ο λογαριασμός του κινητού. Είμαι διακοπές και δεν πήγα να τον πληρώσω αμέσως. Γιατί το κόψατε χωρίς έστω ένα μήνυμα για ενημέρωση; Τόσα διαφημιστικά μάς στέλνετε καθημερινά...»
■ «Αυτή είναι η πολιτική μας, κύριε».

Δεν ευθύνομαι εγώ για το ότι τα παραπάνω περιστατικά έτυχαν σε άντρες. Θα μπορούσαν να τύχουν στον οιονδήποτε.

Ούτε για το ότι και οι τρεις έλαβαν ακριβώς την ίδια απάντηση – ο πρώτος από γνωστή αεροπορική εταιρεία, ο δεύτερος από πασίγνωστη τράπεζα και ο τρίτος από δημοφιλή εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.

Τα περιστατικά είναι εντελώς αληθινά και κάθε ομοιότητα με πραγματικά πρόσωπα και καταστάσεις φέρει πλήρως την ευθύνη της απολίτικης πραγματικότητας στην οποία βιώνουμε μονομερείς πολιτικές από «πρόσωπα νομικού δικαίου», τα οποία χρυσοπληρώνουμε για να υπάρχουν.

Αν και, για να πω και του στραβού το δίκιο, οι τράπεζες εξαιρούνται των παραπάνω περιγραφών, καθώς μετά από τόσες ανακεφαλαιώσεις που έχουμε πληρώσει και ξαναπληρώσει για πάρτη τους, έχουν γίνει πια δικοί μας άνθρωποι.

Η πολιτική της μη πολιτικής και η δημοκρατία της μη δημοκρατίας είναι καινούργιο φαινόμενο.

Είσαι πολιτικός, κάνεις συγκεντρώσεις για τη δημοκρατία και ταυτόχρονα κλείνεις στο μπουντρούμι (τουρκική λέξη) όλους όσοι διαφωνούν με τη «δημοκρατία» σου.

Είσαι πολίτης (και όχι υπήκοος), ζεις σε ελεύθερη χώρα (και όχι σε δουλοπαροικία) και ορίζεις τις πολιτικές που θα σου επιβληθούν.

Οποιος βρει τις αντιφατικές συγγένειες στις παραπάνω δύο προτάσεις κερδίζει «μία πολιτική» δωρεάν.

Δεν θα δυσκολευτείτε να επιλέξετε. Ολων ίδιες είναι...

Νόρα Ράλλη

Δεν υπάρχουν σχόλια: