31.7.16

Το Τόκιο εκλέγει νέο κυβερνήτη...

Το Τόκιο εκλέγει νέο κυβερνήτη
Οι κάτοικοι του Τόκιο εκλέγουν σήμερα τον νέο κυβερνήτη της πόλης τους, τον άνθρωπο που θα αναλάβει να προετοιμάσει την ιαπωνική μεγαλούπολη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, μετά την...
παραίτηση των δύο προκατόχων του λόγω της εμπλοκής τους σε οικονομικά σκάνδαλα.

Τα «φάλτσα» στο στάδιο της προετοιμασίας των Ολυμπιακών, των πρώτων που φιλοξενούνται στην ιαπωνική πρωτεύουσα από το 1964, διαδέχονταν το ένα το άλλο: η επιλογή του Τόκιο στιγματίστηκε από υποψίες για διαφθορά (για τις οποίες διεξάγει ήδη έρευνα η γαλλική δικαιοσύνη), το αρχικό σχέδιο του σταδίου εγκαταλείφθηκε μετά από πολλές αντιπαραθέσεις καθώς κρίθηκε πολύ ακριβό και το πρώτο λογότυπο αποσύρθηκε μετά από κατηγορίες για λογοκλοπή. Τέλος, ο κυβερνήτης Γιοΐτσι Μασουζόε, που κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε δημόσιο χρήμα για προσωπικούς σκοπούς του, υπέβαλε την παραίτησή του τον Ιούνιο.

Ο νέος κυβερνήτης θα αναλάβει να διαχειριστεί μια οικονομία παραπλήσια με εκείνη της Ινδονησίας, να αντιμετωπίσει το χρόνιο πρόβλημα της έλλειψης βρεφονηπιακών σταθμών και να συνεχίσει να προετοιμάζει την πόλη των 13,6 εκατομμυρίων κατοίκων για έναν ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό. Στις σημερινές εκλογές τη θέση διεκδικούν 21 υποψήφιοι, αριθμός ρεκόρ. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 20.00 τοπική ώρα (14.00 ώρα Ελλάδας) και η καταμέτρηση των ψήφων θα ξεκινήσει αμέσως μετά.

Οι δημοσκοπήσεις των ιαπωνικών μέσων ενημέρωσης φέρνουν ως φαβορί την πρώην υπουργό Περιβάλλοντος και Άμυνας Γιουρίκο Κόικε, 64 ετών, πο προέρχεται από το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LPD) του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε. Κυριότεροι αντίπαλοί της θεωρούνται ο πρώην κυβερνήτης της επαρχίας Ιβάτε και πρώην υπουργός Εσωτερικών και Επικοινωνιών Χιρόγια Μασούντα, 64 ετών και ο δημοσιογράφος Σουντάρο Τοριγκόε, 76 ετών.

Η Κόικε, που ξεκίνησε την καριέρα της ως παρουσιάστρια στην τηλεόραση, μιλά άπταιστα αγγλικά και αραβικά, αφού σπούδασε στο Κάιρο. Δεν έχει λάβει επισήμως το χρίσμα του κόμματος επειδή δεν ζήτησε την έγκρισή του πριν θέσει υποψηφιότητα για τη θέση. Ο Μασούντα από την άλλη, στηρίζεται από τον δεξιό συνασπισμό του Άμπε ενώ ο Τορίγκοε είναι γνωστός για τους αγώνες που έχει δώσει για την ελευθερία του Τύπου.

Ο νέος κυβερνήτης θα είναι ο τέταρτος για το Τόκιο μέσα σε λιγότερα από πέντε χρόνια. Ο προκάτοχος του Μασουζόε, ο Ναόκι Ινόσε παραιτήθηκε το 2013 ενώ ο αμέσως προηγούμενος, ο Σιντάρο Ισιχάρα, διέκοψε στη μέση την τέταρτη θητεία του στα τέλη του 2012 προκειμένου να ιδρύσει ένα νέο κόμμα και να συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: