27.7.16

Μέρκελ υπό πίεση...


Μόναχο, Βίρτσμπουργκ, Ρόιτλινγκεν, Άνσμπαχ. Τι σημαίνουν όλα αυτά για την καγκελάριο της ανοιχτής προσφυγικής πολιτικής Άγκελα Μέρκελ; Ίσως να κρίνουν το μέλλον της εκτιμά ο...
Κάι-Αλεξάντερ Σολτς από τη Deutsche Welle.


Η απαστράπτουσα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ που απολαμβάνει την αγάπη των πάντων ανήκει στο παρελθόν. Η προσφυγική κρίση θόλωσε αυτή την εικόνα και έκτοτε οι φωνές εκείνων που ζητούν την απομάκρυνσή της γίνονται όλο και πιο σθεναρές. Τις τελευταίες εβδομάδες το πολωτικό αυτό κλίμα είχε κάπως υποχωρήσει, μετά το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου ο αριθμός των προσφύγων είχε περιορισθεί σημαντικά, τα ΜΜΕ είχαν αρχίζει να ασχολούνται με άλλα θέματα, οι σφυγμομετρήσεις έδειχναν ότι οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ ανένηπταν. Παράλληλα οι διαμάχες στην ηγεσία της ξενοφοβικής «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» είχαν ανακόψει την ορμή του νέου αυτού κόμματος.

Αβέβαιο το πολιτικό μέλλον της καγκελαρίου

Οι επιθέσεις των τελευταίων ημερών στη Γερμανία συνιστούν όμως μια νέα τομή. Ανεξάρτητα από το αν οι επιθέσεις στο Βίρτσμπουργκ, το Μόναχο, το Ρόιτλινγκεν και το Άνσμπαχ διαπράχθηκαν από πρόσφυγες ή είχαν ισλαμιστικά κίνητρα, οι αρνητικοί τίτλοι είναι πάλι εδώ. Και μαζί τους θα αυξηθεί εκ νέου η πίεση προς την καγκελάριο. Όταν σημειώνονται αλλεπάλληλες πολύνεκρες επιθέσεις, οι διαφοροποιήσεις γίνονται δύσκολες και στο μυαλό των ανθρώπων παρατηρούνται βραχυκυκλώματα. Η Εναλλακτική οσμίζεται την ευκαιρία και επανέρχεται, στο στιλ «Εμείς τα λέγαμε!». Μόνο ήρεμες διακοπές δεν κάνει φέτος η Μέρκελ. Από τη μια είναι η έξαρση της βίας και από την άλλη οι συνέπειες του πραξικοπήματος στην Τουρκία που κλυδωνίζουν και τη συμφωνία Άγκυρας – ΕΕ για το προσφυγικό.

Σε ένα περίπου χρόνο διεξάγονται στη Γερμανία βουλευτικές εκλογές. Μέχρι στιγμής η Μέρκελ δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα κατέβει σ’ αυτές τις εκλογές, αλλά είναι προφανές ότι η απόφαση αυτή θα ληφθεί σε σχέση με την πορεία του προσφυγικού. Μια μεγάλη τρομοκρατική επίθεση στη Γερμανία, όπως αυτές στο Παρίσι ή τις Βρυξέλλες, θα καταστήσει αδύνατη μια νέα υποψηφιότητα Μέρκελ. Μια πρόγευση των προοπτικών των Χριστιανοδημοκρατών θα έχουμε τον Σεπτέμβριο κιόλας, στις τοπικές εκλογές στο Μεκλεμβούργο, όπου σημειωτέον είναι και η ιδιαίτερη πατρίδα της καγκελαρίου.

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια: