27.7.16

Ποιοι διεκδικούν τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ...

Νίκος Χριστοδουλίδης
Το υπουργικό συμβούλιο της κυπριακής κυβέρνησης ενημερώθηκε από τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη για τις αιτήσεις των οκτώ εταιρειών που εκδήλωσαν επίσημο ενδιαφέρον για τα τεμάχια 6, 8 και 10 τηης κυπριακής ΑΟΖ. 

Πρόκειται για εταιρείες κολοσσούς, τα...
ονόματα των οποίων ανακοίνωσε με tweet ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. 

Οι εταιρίες είναι: ExxonMobil (ΗΠΑ), ΕΝΙ (Ιταλία), Total (Γαλλία), CairnEnergy (Βρετανία-Σκοτία), Statoil (Νορβηγία), Qatarpetroleum (Κατάρ), Delek (Ισραήλ) και Avner Ισραήλ).

Το τεμάχιο 6 διεκδικεί η ENI-TOTAL, το τεμάχιο 8 διεκδικεί η ΕΝΙ, καθώς και η κοινοπραξία Delek Drilling/Avner Oil/Capricorn Oil και το τεμάχιο 10 διεκδικούν η κοινοπραξία ΕΝΙ/TOTAL, η κοινοπραξία Exxon/Mobil/Qatar Petroleum, καθώς και η Statoil.

Βάσει των διατάξεων της σχετικής νομοθεσίας, οι έξι αιτήσεις που υποβλήθηκαν θα αξιολογηθούν από την αρμόδια συμβουλευτική επιτροπή, η οποία και θα συντάξει εισηγητική έκθεση, στη βάση της οποίας, μαζί με την εισήγηση του υπουργού Ενέργειας, το υπουργικό Συμβούλιο θα ορίσει ομάδα για να διαπραγματευθεί με τις εταιρείες που θα επιλεγούν τους τελικούς όρους των συμβολαίων έρευνας και αναλογικού καταμερισμού παραγωγής. 

Ακης Φάντης (Λευκωσία, ανταπόκριση), για την efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: