28.7.16

Το καλοκαίρι της Μέρκελ...

Το hastag #MerkelSommer (Το καλοκαίρι της Μέρκελ) έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Προωθείται από...
ξενοφοβικές και άλλες δυνάμεις, που αποδίδουν τις πρόσφατες αιματηρές επιθέσεις στη «χαλαρή στάση» της στο προσφυγικό. Το καλοκαίρι της Μέρκελ, λένε στους πολίτες, είναι ένα καλοκαίρι τρόμου και ανασφάλειας.

Αν και οι δημοσκοπήσεις αποκαλύπτουν ότι η ρητορική αυτή πείθει μία μερίδα, η ίδια η Μέρκελ δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποκύψει, αλλάζοντας στάση. Ψυχραιμία, νηφαλιότητα, απουσία κορόνων, αποφυγή βεβιασμένων δηλώσεων και κινήσεων χαρακτηρίζουν την αντίδραση όχι μόνο της ίδιας, αλλά συνολικά των αρχών της χώρας. Στη σημερινή Ευρώπη του φόβου, της αναταραχής και των πάσης φύσεως ακροτήτων, η στάση της Γερμανίας είναι υποδειγματική σχολίασαν βρετανικά και γαλλικά Μέσα, κάνοντας συγκρίσεις με τις αντιδράσεις στη χώρα τους.

Η Γερμανία έχει ζήσει ένα μπαράζ πέντε επιθέσεων σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, με εκείνη του 18χρονου Γερμανού ιρανικής καταγωγής σε εμπορικό κέντρο του Μονάχου, την περασμένη Παρασκευή, να αφήνει πίσω της τα περισσότερα θύματα. Πρόκειται για επιθέσεις με μεγάλες διαφορές στα κίνητρα και τις μεθόδους των δραστών, στις οποίες οι γερμανικές αρχές απέφυγαν να βάλουν συλλήβδην τη σφραγίδα της ισλαμικής τρομοκρατίας, αν και κόμματα, όπως το AfD, δεν δίστασαν να το κάνουν.

Η κα Μέρκελ γνωρίζει πως δεν δημιουργείς αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες σου με μεγάλα λόγια, αλλά με πράξεις. Αντιλαμβάνεται ότι το να υιοθετείς τη ρητορική του μίσους των ακραίων κομμάτων οφελεί μόνο τα τελευταία. Το έχει δει δίπλα της, στην Αυστρία, όπου η άνοδος της ακροδεξιάς δεν είναι καθόλου τυχαία. Με διδακτορικό στην κβαντική χημεία είναι εξοικειωμένη με την αρχή της απροσδιοριστίας, σύμφωνα με την οποία υπάρχουν γεγονότα που δεν υπαγορεύονται από κάποια αιτία. Με μακρά εμπειρία στα κοινά, όμως, η καγκελάριος γνωρίζει καλά ότι αυτό στην πολιτική δεν ισχύει...

Νατάσα Στασινού

Δεν υπάρχουν σχόλια: