25.6.16

Κάλπες στη σκιά του Brexit...

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας
Στον αστερισμό του Brexit θα διεξαχθούν αναπόφευκτα οι αυριανές βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία.
Ενα θέμα που...
μέχρι πριν από λίγες μέρες έπαιζε δευτερεύοντα ρόλο στην ισπανική προεκλογική εκστρατεία -τα σκήπτρα κρατούσαν η Βενεζουέλα, κατά κύριο λόγο και η Ελλάδα, κατά δεύτερο, ως παραδείγματα προς αποφυγήν- από το πρωί της Παρασκευής μονοπωλεί το ενδιαφέρον των πολιτικών και των ΜΜΕ ως προς τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην Ισπανία, αλλά και γενικότερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

O μεταβατικός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απηύθυνε στους πολίτες έκκληση για ψυχραιμία και βεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις όποιες αναταράξεις προκύψουν από την απόφαση-κόλαφο των Βρετανών.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των Ισπανών», δήλωσε, «θα στηρίξει τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ενσωμάτωση, τόσο οικονομική όσο και πολιτική, τη σταθερότητα και την ακεραιότητα της ευρωζώνης και τη μεταρρύθμιση των κοινοτικών θεσμών».

Εμμέσως πλην σαφώς είπε ότι οι Ισπανοί θα πρέπει να εκλέξουν αυτόν ως παράγοντα σταθερότητας.

«Το brexit πρέπει να γίνει η ένεση που θα ενδυναμώσει όλους εμάς που πιστεύουμε ότι η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει σε μεγαλύτερη ενσωμάτωση», δήλωσε ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ.

«Ημέρα λύπης για την Ευρώπη. Πρέπει να αλλάξουμε πορεία. Από μια δίκαιη και αλληλέγγυα Ευρώπη κανένας δεν θα ήθελε να φύγει. Οφείλουμε να αλλάξουμε την Ευρώπη», έγραψε στον λογαριασμό του στο τουίτερ ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, φανερά στενοχωρημένος για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, στο οποίο είχε πάρει σαφή θέση υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε.

Το Brexit γίνεται η νέα αφορμή για να βγουν στην επιφάνεια όλες οι αντιφάσεις και οι παραλογισμοί και του ισπανικού πολιτικού σκηνικού.

Αφενός, Δεξιοί και Σοσιαλιστές φοβούνται μήπως μετά το Brexit ενισχυθούν οι φυγόκεντρες δυνάμεις εντός Ισπανίας, κυρίως στην Καταλονία, καθώς το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν δημοψηφίσματα στη Σκοτία και τη Βόρεια Ιρλανδία για την ανεξαρτησία τους από τη Βρετανία δεν φαντάζει πια ουτοπικό (εξάλλου, στη Σκοτία έχει γίνει ήδη).

Δεν τηρούν όμως την ίδια στάση απέναντι στο Γιβραλτάρ, το οποίο ψήφισε μαζικά υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. και βρίσκεται πια «ένα βήμα πιο κοντά στην Ισπανία», όπως δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία-Μαργκάγιο.

Βγήκαν τα μαχαίρια

Και φυσικά, το Brexit γίνεται η ύστατη αφορμή για να βγουν τα κοφτερά προεκλογικά μαχαίρια.

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας εξαπέλυσε μύδρους κατά του Ραχόι και του Μαργκάγιο, οι οποίοι, όπως είπε, «εκμεταλλεύονται το Brexit» για να κερδίσουν μια χούφτα ψήφους.

Την ίδια στιγμή, δέχτηκε έντονες επιθέσεις εναντίον του κόμματός του, κυρίως από το σοσιαλιστικό στρατόπεδο, το οποίο βρίσκεται σε πανικό μπροστά στα γκάλοπ που το φέρνουν στην τρίτη θέση.

Το πρωί της Παρασκευής, ο πρώην πρωθυπουργός Φελίπε Γκονθάλεθ συνέκρινε το Podemos με τους «διασπαστικούς λαϊκισμούς της ψευδοαριστεράς» και με «ανεύθυνους» όπως ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος «αφού προκάλεσε την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., τώρα μπορεί να προκαλέσει και τη διάσπαση της Μεγάλης Βρετανίας».

Αδικη κατηγορία για ένα ακραιφνώς φιλοευρωπαϊκό κόμμα το οποίο, διά στόματος του αρχηγού του, θεωρεί το ευρώ «αδιαπραγμάτευτο», καθώς κι ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί και πρέπει να αλλάξει από μέσα.

Ο Γκονθάλεθ απηύθυνε επίσης έκκληση για τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στην κάλπη, λέγοντας «η Ισπανία δεν είναι Ελλάδα [ξανά παρούσα η χώρα μας]. Εχει ένα ισχυρό σοσιαλιστικό κόμμα, το οποίο στέκεται ανάμεσα στα δύο άκρα».

Με αυτές τις έντονες λεκτικές αντιπαραθέσεις, μένει ανοικτό το ερώτημα κατά πόσο οι Σοσιαλιστές και το Unidos Podemos θα καταφέρουν να συνεννοηθούν σε μια μετεκλογική συνεργασία, καθώς τα γκάλοπ φέρνουν το άθροισμα των εδρών τους πολύ κοντά στην απόλυτη πλειοψηφία.

Σύμφωνα πάντως με ρεπορτάζ της El País, το οποίο δημοσιεύτηκε λίγο πριν από τα αποτελέσματα του Brexit, μεγαλώνει η αντίδραση στο εσωτερικό του PSOE απέναντι σε μια ενδεχόμενη κυβερνητική συμμαχία με το Podemos.

Το άλλο ερώτημα, στο οποίο κανείς δεν ήταν σε θέση να απαντήσει, είναι αν το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος μπορεί να επηρεάσει τη βούληση των Ισπανών ψηφοφόρων.

Δύσκολο να κρίνει κανείς, από τη στιγμή μάλιστα που κανένα από τα μεγάλα κόμματα, δεξιά κι αριστερά, δεν αμφισβητεί τη θέση της Ισπανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Μέχρι την περασμένη εβδομάδα που δημοσιεύονταν οι δημοσκοπήσεις, το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα ερχόταν πρώτο στην πρόθεση ψήφου με δεύτερο τον αριστερό συνασπισμό Unidos Podemos και τρίτους τους Σοσιαλιστές, με τους αναποφάσιστους να ανέρχονται στο 30%. Θα μπορούσε αυτό το σκηνικό να αλλάξει;

Με την προϋπόθεση, πάντα, ότι τα γκάλοπ έχουν δίκιο. Δύσκολα θα αλλάξει υπέρ του Ραχόι, εκτιμά ο αρθρογράφος της El País Ράφα δε Μιγκέλ:

«Μοιάζει ελάχιστα πιθανό ο Ραχόι με αυτό το μήνυμα για σύνεση μετά το Brexit να προσελκύσει τους ψηφοφόρους που ήδη έχουν αποφασίσει να τον εγκαταλείψουν προς χάριν των Ciudadanos ή να μείνουν σπίτι τους. Οσα λέει ο Ραχόι για την Ευρώπη έχουν τα ίδια προβλήματα με όσα λέει για την οικονομία. (...) Ο Ραχόι δεν έχει σχέδιο ούτε για την Ευρώπη ούτε για την Ισπανία. Η κυβέρνησή του μεταμορφώθηκε σε ασήμαντο κομπάρσο στις Βρυξέλλες τα τελευταία χρόνια, ακριβώς τότε που έπρεπε να τεθούν ζητήματα μείζονος σημασίας για το μέλλον της Ε.Ε.».

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: