25.6.16

Το Brexit, το City και η αναταραχή στα χρηματιστήρια...

Χρηματιστές στη Wall Street
Οι Βρετανοί ψηφοφόροι διέψευσαν τα προγνωστικά των δημοσκοπήσεων, το Brexit επικράτησε του Bremain και τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο υποχώρησαν θεαματικά.
Η στερλίνα έπεσε μέχρι και...
10% σε σύγκριση με το δολάριο και έφτασε στα επίπεδα του 1985, κυρίως λόγω του φόβου ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα πλήξει τις επενδύσεις στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, θα απειλήσει τον ρόλο του Λονδίνου ως παγκόσμιας χρηματοοικονομικής πρωτεύουσας και θα οδηγήσει σε πολύμηνη πολιτική αβεβαιότητα.

Το ευρώ υποχώρησε κατά 3% ενώ οι μετοχές των μεγάλων τραπεζών, όπως των Lloyds, της Barclays και της RBS, έπεσαν έως και 30%.

Η αποχώρηση της Βρετανίας από τη μεγαλύτερη εμπορική ένωση παγκοσμίως μπορεί να στοιχίσει στη Βρετανία την πρόσβαση στην ελεύθερη, ενιαία αγορά. Σημαίνει επίσης ότι το Λονδίνο θα πρέπει να συνάψει νέες εμπορικές συμφωνίες με διάφορες χώρες σε όλον τον κόσμο.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε μια δημοσκόπηση για λογαριασμό του πρακτορείου Reuterw είπαν ότι είναι πιθανό η οικονομία της Βρετανίας να πέσει σε ύφεση μέσα σε διάστημα ενός έτους.

Ο πρόεδρος του Eurogroup (και Ολλανδός υπουργός Οικονομικών) Γερούν Ντάισελμπλουμ, προειδοποίησε σήμερα ότι η πρόσβαση των βρετανικών χρηματοοικονομικών οργανισμών στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι πολύ πιο περιορισμένη μόλις η Βρετανία εγκαταλείψει την Ε.Ε.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL, ο Ντάισελμπλουμ έκρινε ότι η μείωση της πρόσβασης θα είναι το «τίμημα» του Brexit καθώς θα επωφεληθούν αντίπαλα χρηματοοικονομικά κέντρα, όπως του Άμστερνταμ και της Φρανκφούρτης.

«Πριν από λίγα χρόνια, το Λονδίνο καταχώριζε διαφημίσεις στην ασιατική έκδοση των Financial Times που έλεγαν ότι αυτή ήταν η πόλη στην οποία έπρεπε να πάει κανείς εάν ήθελε να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στην Ε.Ε.», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup.

«Τώρα δεν θα μπορούσε να κάνει μια τέτοια διαφημιστική καταχώριση (...) οι Ασιάτες θα πηγαίνουν στο Άμστερνταμ ή στη Φραγκφούρτη αντ' αυτού», πρόσθεσε ο ίδιος.


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: