30.6.16

Μαύρος Ιούνιος για τον τουρισμό στην Τουρκία...

Τουριστικό θέρετρο στην Αττάλεια
Έπειτα από επανειλημμένες τρομοκρατικές επιθέσεις ο μαρασμός στον τουρισμό της γείτονος είναι κάτι παραπάνω από αισθητός.
Οι εικόνες στα τουριστικά θέρετρα της Αττάλειας είναι...
απογοητευτικές και σε πολλές περιοχές επικρατεί εικόνα εγκατάλειψης.

Ο Μεχμέτ Τεκερέκ, ιδιοκτήτης επιχείρησης θαλάσσιων σπορ, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας.

«Αυτή η χρονιά είναι η απόλυτη καταστροφή. Δεν υπάρχουν καθόλου τουρίστες», λέει στην Deutsche Welle, τονίζοντας ότι είναι η χειρότερη σεζόν στα 15 χρόνια που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον κλάδο.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις του Ισλαμικού κράτους με θύματα τουρίστες στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσαν γενικευμένο αίσθημα ανασφάλειας.

Η προχθεσινή επίθεση στο αεροδρόμιο «Ατατούρκ» αναμένεται να δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, την ώρα που το κουρδικό PKK έχει απειλήσει επανειλημμένα ότι θα στραφεί εναντίον τουριστών στην Τουρκία προκειμένου να πλήξει την κυβέρνηση της χώρας.

Οι συνέπειες αυτής της ανασφάλειας φαίνονται ανάγλυφα στα στατιστικά στοιχεία. Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Τουρισμού, ο αριθμός των επισκεπτών στην Τουρκία τον Μάιο ήταν μειωμένος κατά 34,7% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Αν επικεντρωθεί κανείς στην επαρχία της Αττάλειας, όπου ο τουρισμός αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος, τα αριθμητικά στοιχεία είναι ακόμη πιο δραματικά.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης επικαλούνται στοιχεία του αεροδρομίου της Αττάλειας, σύμφωνα με τα οποία τις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιουνίου προσγειώθηκαν περίπου 59% λιγότεροι επισκέπτες – 45% λιγότεροι Γερμανοί και σχεδόν καθόλου Ρώσοι.

Για «μαύρο Ιούνιο» έκαναν λόγο πολλές τουρκικές εφημερίδες.

Η κατάσταση είναι ανησυχητική για τους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου, πολλοί από τους οποίους έχουν αρχίσει τις απολύσεις, φοβούμενοι ακόμη και πιθανή χρεοκοπία.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: