25.6.16

«Δεν υπάρχει άλλος δημοκρατικός δρόμος...


...από την καθιέρωση της απλής αναλογικής»...
Καθιέρωση της απλής αναλογικής, χωρίς μπόνους εδρών, κατακερματισμό των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και μείωση στο 2,5% του ορίου εισόδου κομμάτων στη Βουλή προτείνει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης, σε....
συνενετευξη του στην "Εφημερίδα των Συντακτών".

«Δεν υπάρχει άλλος δημοκρατικός δρόμος από την αλλαγή του ισχύοντος εκλογικού νόμου και την καθιέρωση της απλής αναλογικής», τονίζει.
Εκτιμά ότι το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα δεν συνεπάγεται κινδύνους ακυβερνησίας, σημειώνοντας ότι «η υπόθεση αυτή ήταν πάντα ένας μύθος που είχαν κατασκευάσει οι οπαδοί της δυσαναλογικότητας, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν το πρόσχημα της ακυβερνησίας για να νοθεύουν την αντιπροσωπευτικότητα». Επισημαίνει, επίσης, ότι με τη θεσμοθέτησή της «επιδιώκεται ένας δομικός εκδημοκρατισμός των σχέσεων πολιτικής αντιπροσώπευσης, θέση που υπήρχε διαχρονικά στις ιδεολογικές απόψεις της Αριστεράς».

Για τη στάση της ΝΔ έναντι των αλλαγών του εκλογικού νόμου, ο κ. Βερναρδάκης τονίζει ότι «είναι αναγκασμένη να επιμείνει στη χρήση του σημερινού αντισυνταγματικού νόμου γιατί βαυκαλίζεται στην ιδέα μιας γραμμικής αντιστροφής των εκλογικών συσχετισμών υπέρ της, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα φανέρωνε τη μεγάλη της ηττοπάθεια».

Σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος, τονίζει ότι η κυβέρνηση προσδοκά σε μια «βαθιά δημοκρατική τομή» στο πολιτικό σύστημα και στο κράτος «με ενίσχυση των μορφών άμεσης δημοκρατίας, με ενίσχυση των εγγυήσεων του κράτους δικαίου και του κοινωνικού κράτους, με τομές στο διοικητικό και δικαστικό σύστημα της χώρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: