10.6.16

Δεν φταίμε εμείς. Οι άλλοι φταίνε...

Την ανάγκη να «απολογηθεί» ένοιωσε το Υπουργείο Οικονομικών απαντώντας στα δημοσιεύματα για τον συμψηφισμό του ΕΝΦΙΑ, τις καθυστερήσεις στις επιστροφές φόρων και...
τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Τι μας λέει το υπουργείο;

Για τον συμψηφισμό της επιστροφής φόρων με τον ΕΝΦΙΑ -και όχι μόνον- τονίζει: «Ο συμψηφισμός της επιστροφής φόρου με τις οφειλές του φορολογούμενου προς το Δημόσιο, βασίζεται στο Άρθρο 83 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (τέθηκε σε ισχύ την 1.7.1974 και από το 2011 εφαρμόζεται με τον τρόπο που εφαρμόζεται και σήμερα). Το παραπάνω άρθρο τροποποιήθηκε με το Άρθρο 11 του Ν.3943/2011, σύμφωνα με το οποίο η βέβαιη και εκκαθαρισμένη επιστροφή φόρου, συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη του φορολογούμενου προς το Δημόσιο. Δεν αποτελεί λοιπόν κάποια νέα νομοθετική διάταξη αλλά κάτι το οποίο γίνεται, με την παρούσα διαδικασία, για πολλά χρόνια».

Με άλλα λόγια δεν φταίμε εμείς… φταίνε οι άλλοι.

Τι λέει για τις καθυστερημένες επιστροφές φόρων; «Οι στόχοι για επιστροφές φόρων (σύμφωνα με τους αναθεωρημένους προϋπολογισμούς των ετών 2014 και 2015), όχι μόνο έχουν επιτευχθεί, αλλά και ξεπεραστεί κατά μεγάλο ποσοστό…. Το Δημόσιο αντεπεξέρχεται στις υποχρεώσεις του απέναντι στους φορολογούμενους (στα δημοσιονομικά πλαίσια της περιόδου) και συνδυαστικά με την αναβάθμιση της διαδικασίας των επιστροφών, (που πλέον γίνεται αυτόματα και ηλεκτρονικά), υπερβαίνει τους μηνιαίους στόχους που έχουν τεθεί».

Ή διαφορετικά… κάνουμε ότι μπορούμε…

Τι απαντά το υπουργείο για την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών; «Για το διάστημα Ιανουάριος- Απρίλιος 2016, η συνολική αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, είναι 2.239.435.396 ευρώ, έναντι 2.880.435.655 για το ίδιο διάστημα του 2015 και 3.983.672.440 για του 2014. Η αύξηση 830.129.558 για τον Απρίλιο του 2016, συμπεριλαμβάνει μια μεγάλη βεβαίωση οφειλών (ύψους 520 εκατομμυρίων ευρώ) που έγινε σε εταιρία του Δημοσίου και δεν σχετίζεται με φορολογική υπόθεση. Τα επίσημα στοιχεία των υπηρεσιών, αποδεικνύουν ότι η πολιτική σκοπιμότητα δύσκολα μπορεί να ανατρέψει την πραγματικότητα.

Σε απλά ελληνικά: Δεν είναι δα και για να σε ανησυχεί η αύξηση των οφειλών!

Τι λέει για τα «χαράτσια» σε ανέργους; «Σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών του Υπουργείου, ο αριθμός των φορολογουμένων που τα εισοδήματά τους από μισθωτή εργασία, κατά το φορολογικό έτος 2014, ήταν χαμηλότερα από τα εισοδήματα από κεφάλαιο/υπεραξία κεφαλαίου (τόκοι, ενοίκια, μερίσματα) με αποτέλεσμα η τυχόν προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων να φορολογείται με την κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι 9.702 από τις 6.001.433 συνολικά δηλώσεις, δηλαδή ποσοστό μόλις 0,16%»!

Τι λέει το υπουργείο; Ο όγκος των φορολογουμένων που «χαρατσώνονται» είναι αμελητέος!!

Τι απαντά τέλος το υπουργείο στα δημοσιεύματα για την κατάργηση φοροαπαλλαγών στους κατοίκους των μικρών νησιών; «Είναι διατάξεις που έχουν ψηφιστεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις Νέας Δημοκρατίας- ΠΑΣΟΚ και προέβλεπαν ισχύ από 1.1.2016».

Και εδώ λοιπόν… δεν φταίμε εμείς.. φταίνε οι άλλοι..

Εάν το δεις από πολιτική σκοπιά λογικό είναι μία Κυβέρνηση να υπερασπίζεται τον εαυτό της και να απαντά με αυτόν τον τρόπο, όταν αισθάνεται αδικημένη … γιατί «κληρονόμησε» ζητήματα. Από την άλλη όμως ως Υπουργείο Οικονομικών οφείλεις να γνωρίζεις. Και εάν η απάντησή σου σε αυτή την εικόνα που «κληροδότησες» είναι η επιβολή και νέων φόρων (έμμεσων και άμεσων), η αποστολή χιλιάδων ειδοποιητηρίων που προειδοποιούν για κατασχέσεις ή το να μην μπορείς να δώσεις μια λύση σε αυτούς που έμειναν εκτός ρυθμίσεων για λόγους ανωτέρας βίας, τότε συγγνώμη αλλά δεν λύνεις το πρόβλημα.. Απλά το συντηρείς και το πολλαπλασιάζεις...

Βαγγέλης Δουράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: