31.5.16

Eπιχείρηση «κοινωνικό μασάζ»...

Μετά την ψήφιση των δύο νόμων που έφεραν στη ζωή εκατομμυρίων φορολογουμένων τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ αλλά και τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες, η...
κυβέρνηση επικεντρώνεται στο να παρουσιάσει πολιτικές οι οποίες θα στρέψουν το ενδιαφέρον μακριά από τα σκληρά οικονομικά μέτρα που θα έρχονται καθημερινά στο προσκήνιο, καθώς θα δημοσιεύονται οι υπουργικές αποφάσεις και οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι που θα υπενθυμίζουν το πώς, το πότε και το πόσο βαθιά θα μπει ο «κόφτης» στα εισοδήματα των Ελλήνων.

Δείγματα προθέσεων έδωσε ο πρωθυπουργός την Κυριακή, κατά την ομιλία του στη Βουλή. Η θεσμοθέτηση του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η χρηματοδότησή του με 700 εκατ. ευρώ και η άμεση κατάθεση σειράς νομοσχεδίων που θα δείξουν ότι η κυβέρνηση έχει έτοιμο έργο και στην κατεύθυνση της πάταξης της φοροδιαφυγής – προς το παρόν δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο απολύτως, καθώς η διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έβαλε όλα τα υπόλοιπα στην άκρη – εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στην αποκατάσταση των σχέσεων με την ελληνική κοινωνία.

Αν όχι με το σύνολο των Ελλήνων φορολογουμένων –πράγμα αδύνατο, καθώς μερικές εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες βαφτίστηκαν έχοντες και καλούνται να σηκώσουν μεγάλο μέρος των βαρών –, τουλάχιστον με τα τμήματα που θα πληγούν από τα μέτρα κατά… παραγγελία των δανειστών.

Εξηγήσεις

Το κυβερνητικό σχέδιο για «κοινωνικό μασάζ», ειδικά σε αυτούς που επλήγησαν περισσότερο, δεν θα υλοποιηθεί εύκολα. Η απόφαση του Eurogroup τα ξημερώματα της Τετάρτης έδειξε ότι οι όποιες κινήσεις – ειδικά αυτές που έχουν δημοσιονομικό κόστος – θα τελούν υπό το άγρυπνο βλέμμα των Θεσμών και του EuroworkingGroup.

Κατέστη απολύτως σαφές ότι ακόμη και να παρατηρηθεί καθυστέρηση στην έκδοση των απαραίτητων εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων που θα ενεργοποιήσουν σκληρά μέτρα, όπως είναι η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, η περικοπή των επικουρικών συντάξεων, το ψαλίδισμα του εφάπαξ κ.λπ., η χώρα δεν πρόκειται να λάβει ούτε τη δόση του Ιουνίου των 7,5 δισ. ευρώ ούτε την επόμενη του Σεπτεμβρίου ύψους 2,8 δισ. ευρώ.

Για παράδειγμα, θεωρείται δεδομένο ότι τις επόμενες ημέρες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για τη μη αναδρομική περικοπή του ΕΚΑΣ αλλά και τη μη εφαρμογή του «παγώματος» των αυξήσεων στα ειδικά μισθολόγια. Το οικονομικό επιτελείο θα κληθεί να εξηγήσει το πώς ακριβώς θα καλυφθούν δημοσιονομικά αυτές οι παρεμβάσεις, τη «χρηματοδότηση» των οποίων ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι θα καλύψει εκμεταλλευόμενος το «μαξιλάρι» του πλεονάσματος του 2015...

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: