24.5.16

Το παρασκήνιο της συνάντησης Τσπίρα - Ερντογάν...


Την ενεργοποίηση διπλωματικών διαύλων για την αποκλιμάκωση της κατάστασης όπως αυτή διαμορφώθηκε με τις πρόσφατες...
συνεχείς παραβιάσεις στο Αιγαίο, συμφώνησε ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντησή τους στη Κωνσταντινούπολη με αφορμή τη παγκόσμια διάσκεψη του ΟΗΕ.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr δεν αποκλείεται επίσκεψη στην Άγκυρα υψηλόβαθμου Έλληνα στρατιωτικού αξιωματούχου προκειμένου να συζητηθεί το θέμα των τουρκικών προκλήσεων με τον ομόλογό του.

Η συνάντηση των δύο ηγετών πήγε καλά, όπως σημειώνουν πηγές από το Μαξίμου ενώ και η τουρκική πλευρά φαίνεται ότι είναι ικανοποιημένη από τη δημόσια τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στην ομιλία του, ότι «παρ' όλες τις δυσκολίες, έχουμε προωθήσει - σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο – τον διάλογο και την συνεργασία με τη γειτονική μας Τουρκία.

Μια επιτυχημένη, αμφίπλευρη συνεργασία η οποία συνεισέφερε σημαντικά στη δραστική μείωση των θανάτων στο Αιγαίο Πέλαγος και στη μείωση των προσφυγικών ροών από 7.000 σε λιγότερο από 100 την ημέρα».

Εντύπωση πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι ο Ερντογάν εμφανίστηκε στην συνάντηση έχοντας δίπλα του τον υπουργό εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον ισχυρό υφυπουργό εξωτερικών Φ. Σινιρίογλου ο οποίος γνωρίζει σε βάθος όλες τις ευαίσθητες λεπτομέρειες των ελληνοτουκικών συζητήσεων.

Έδωσε δηλαδή βάρος στη συνάντηση με την ελληνική πλευρά και το σήμα ότι δεν επρόκειτο για μια χαλαρή 45λεπτη κουβέντα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είχε δίπλα του τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος δεν τον συνόδευσε στο ταξίδι αλλά τον υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής Γ.Μουζάλα (για τον οποίο η τουρκική πλευρά έχει άριστη γνώμη) και την Ολγα Γεροβασίλη.

Το προσφυγικό ήταν βασικό θέμα συζήτησης που είχε η Άνγκελα Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ η γερμανίδα καγκελάριος χτύπησε για άλλη μια φορά το καμπανάκι στην Τουρκία να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για να αρθεί το καθεστώς βίζας για όλους τους Τούρκους πολίτες έως το τέλος Ιουνίου.

Η κ. Μέρκελ άφησε αιχμές για την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της Τουρκίας που επιτρέπει στις δυνάμεις ασφαλείας να εφαρμόζουν αμφιλεγόμενες πρακτικές.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: