24.5.16

Ολάντ και Μέρκελ κρατούν το «κλειδί»...

Liberation: Ολάντ και Μέρκελ κρατούν το «κλειδί» για το τέλος της αβεβαιότητας στην Ελλάδα
...για το τέλος της αβεβαιότητας στην Ελλάδα...

Στις ευθύνες Γαλλίας και Γερμανίας σε σχέση με την Ελλάδα, καλώντας, παράλληλα Φρανσουά Ολάντ και Άνγκελα Μέρκελ να κάνουν ό,τι μπορούν για την οικονομική κρίση στη χώρα, αναφέρεται δημοσίευμα...
της εφημερίδας Liberation. 



Σύμφωνα με την εφημερίδα, το μνημόνιο του 2015 «υπεγράφη ενάντια στη θέληση του ελληνικού λαού», με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ να τονίζει ότι «δεν μπορούν πάντα οι δημοκρατικές επιλογές να πηγαίνουν κόντρα στις συνθήκες της Ε.Ε.»

Στην Liberation, επίσης, αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει επιδείξει υποδειγματικό πολιτικό θάρρος μέσα από την εφαρμογή ενός αμφιλεγόμενου οικονομικού προγράμματος, που αποτελείται από πρωτοφανή και δύσκολα μέτρα, όπως οι αλλαγές στο ΦΠΑ και τις ιδιωτικοποιήσεις. 

Όπως τονίζεται στο κείμενο:

Όταν το ένα μέλος της συμφωνίας τηρεί το δικό του μέρος της συμφωνίας, θα περιμέναμε και το άλλο συμβαλλόμενο μέλος να τηρήσει και το δικό του. Ωστόσο τα κράτη της ευρωζώνης κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του Eurogroup, αναβάλλουν κάθε φορά τις αποφάσεις αναφορικά με την Ελλάδα, επικαλούμενα την αληθοφανή δικαιολογία της «επανεξέτασης των μεταρρυθμίσεων».

Στο άρθρο επισημαίνεται, επιπρόσθετα ότι η πολιτική που ακολουθείται από την Ελλαδα έχει ως αποτέλεσμα η χώρα να έχει πιάσει τους στόχους του μη υπερβολικού πλεονάσματος με μη ρεαλιστικές πολιτικές οι οποίες τροφοδοτούν τον αποπληθωρισμό και την λιτότητα. 

«Η πολιτική αβεβαιότητα, η οικονομική στασιμότητα και η υπερβολική επιβάρυνση του χρέους  καταστρέφουν την ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το χρέος της, με τη χώρα να βρίσκεται βορά μεταξύ κάποιων πιστωτών, οι οποίοι επιθυμούν να δοκιμάσουν τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά όρια της χώρας, καθώς και να εκφοβισούν τις κυβερνήσεις των χωρών όπως η Γαλλία και η Ιταλία» συνεχίζει το άρθρο.

Σημειώνει, δε, πως αν κάποιος είναι σε θέση βάλει τέλος στην αβεβαιότητα που υπάρχει στην Ελλάδα και να επέλθει σταθερότητα αυτοί είναι η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος.

«Η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος έχουν την εξουσία να θέσουν ένα τέλος στην αβεβαιότητα που υπάρχει, παρέχοντας παράλληλα, επικύρωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και τη συνέχιση του προγράμματος, έτσι ώστε να έρθει σύντομα ένα τέλος στη δύσκολη αυτή κατάσταση. Να άρουν τον οικονομικό αποκλεισμό στην Ελλάδα» σημειώνει το κείμενο της εφημερίδας, καλώντας τους δύο ηγέτες να αναλάβουν την πρωτοβουλία με ουσιαστικές ενέργειες για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της βιωσιμότητας του χρέους και της ελληνικής οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: