24.5.16

Μετωπική Σόιμπλε - Λαγκάρντ…

Οι τελευταίες πληροφορίες από την μάχη των Βρυξελλών…

Το σημερινό Eurogroup, που βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν ξεκίνησε και με τους καλύτερους οιωνούς. Καταγράφουμε:

1. Η μόνιμη διαφωνία του ΔΝΤ με τους Eυρωπαίους, για...
πλεονάσματα και χρέος, παραμένει. Χθες, μάλιστα, το ΔΝΤ έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση με την Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA), στην οποία ουσιαστικά προτείνει μείωση του ελληνικού χρέους κατά 50% έως το 2060 και σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, χωρίς ωστόσο να μιλάει για κούρεμα. Κανείς δεν το δέχεται. Ταυτόχρονα, όμως το ΔΝΤ βάζει ως προϋπόθεση για τη ρύθμιση του χρέους, σύμφωνα με την πρότασή του, και ένα «πακέτο μεταρρυθμίσεων» που κυρίως αφορούν εργασιακές σχέσεις. Δηλαδή ομαδικές απολύσεις, κ.λπ.

2. Η Γερμανία επιμένει στις απόψεις της: θέλει και να μην υπάρξει ουσιαστική ρύθμιση για το χρέος και να συμμετέχει στο πρόγραμμα το ΔΝΤ, πράγμα αδύνατον. Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε φον Τίσενχάουζενοτν, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, τόνισε: «Γνωρίζετε τη θέση της κυβέρνησης, ότι θεωρούμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ απαραίτητη, αλλά και τη θέση μας σε ό,τι αφορά πιθανή ελάφρυνση χρέους. Δεν υπάρχει εδώ τώρα κάποια αλλαγή [...] Η στάση της κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει». Είναι φανερό ότι η γερμανική κυβέρνηση, ενόψει των εκλογών το 2017, είναι απρόθυμη να συζητήσει μια ελάφρυνση του χρέους.

3. ΟΙ Ευρωπαίοι ζητούν πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2030, που πέφτουν στο 1,5% από το 2030 μέχρι το 2040. Αυτή η μη ρεαλιστική πρόταση, που γίνεται ως εναλλακτική λύση για να μην υπάρξει ρύθμιση του χρέους, εγκλωβίζει το ΔΝΤ εκτός προγράμματος, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα και στη Γερμανία! Ο Β. Σόιμπλε επιβεβαίωσε το (διαφαινόμενο) αδιέξοδο προσερχόμενος Eurogroup δηλώνοντας ότι «δεν είναι επιτακτικό πρόβλημα» η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, για να συμπληρώσει ότι «οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται σε εύθετο χρόνο». Παράλληλα, τόνισε ότι «χωρίς το ΔΝΤ δεν μπορεί να υπάρχει κανένα πρόγραμμα». Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου!...

4. Είναι μια κατάσταση τραγελαφική. Το ΔΝΤ πιέζει για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, γνωρίζοντας πως ο Β. Σόιμπλε δεν μπορεί να περάσει από το γερμανικό κοινοβούλιο τη νέα συμφωνία αν δεν συμμετέχει σ' αυτή το ΔΝΤ. Ο Β. Σόιμπλε, που βρίσκεται σε δύσκολη θέση, από τη μια επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ, δεν θέλει να έρθει σε σύγκρουση με την Ελλάδα, αλλά και να μην υπάρξει ελάφρυνση του χρέους. Προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει επίλυση του διλήμματος, ενώ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα γίνει η συνάντηση της G7 και κανείς δεν θα ήθελε να έχει το θέμα της Ελλάδας στην ατζέντα...

5. Η δημοσιοποίηση, πάντως, της έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ, μία μόνο ημέρα πριν το κρίσιμο Eurogroup, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια να υπάρξει ουσιαστική λύση, αν επιμείνει στις απόψεις του. Ούτε, όμως, του επιτρέπει να κάνει «κωλοτούμπα» τόσο άμεσα. Κίνηση αμφιλεγόμενη που, πιθανόν, όπως επεσήμανε αξιωματούχος του ΔΝΤ, να αποτελεί και ένδειξη της πίεσης που δέχεται η Κρ. Λαγκάρντ στο εσωτερικό της από τα μη ευρωπαϊκά μέλη του ΔΝΤ, ώστε να υπάρξει συμμόρφωση με τους κανόνες του Ταμείου και να μην παραχωρείται στην Αθήνα ή στους Ευρωπαίους πιστωτές οποιαδήποτε ειδική μεταχείριση. «Είναι πολύ προκλητικό», σχολιάζει ο Αντρέα Μοντανίνο, πρώην Ιταλός εκπρόσωπος στο ΔΝΤ και νυν στέλεχος του think tank «Ατλαντικό Συμβούλιο». «Έχουμε το ΔΝΤ να λέει στους Ευρωπαίους τι πρέπει να κάνουν για το δικό τους χρέος. Κι όμως, σε ολόκληρη την ανάλυσή του για το χρέος δεν υπάρχει ούτε λέξη για το τι θα γίνει με το χρέος του ΔΝΤ», προσθέτει. Να σημειωθεί ότι σε ένα τόσο κρίσιμο Eurogroup η Κρ. Λαγκάρντ αδυνατεί να παραστεί, καθώς βρίσκεται στο... Καζακστάν!

6. Η ελληνική κυβέρνηση, σημειώνουν στελέχη της, τήρησε το μέρος της συμφωνίας που της αναλογεί. Δύσκολα, όμως, θα υπάρξει συμβιβαστική λύση σ' αυτό το Eurogroup. Η Ελλάδα θα αποφύγει τη χρεοκοπία αυτό το καλοκαίρι, καθώς, ανεξάρτητα από την απόφαση, θα υπάρξει εκταμίευση (υπολογίζεται περί τα 10 δισ. ευρώ) μπροστά στο φόβο ενός Brexit. Ωστόσο, οι συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους δεν φαίνεται ότι θα ευοδωθούν καθώς όλες οι πλευρές εκτιμάται ότι θα εμμείνουν στις θέσεις τους. Θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει μετάθεση της σχετικής συζήτησης, με την υπόσχεση να υπάρξουν μέτρα για ελάφρυνση στη λήξη του ελληνικού προγράμματος το 2018. Ίσως θα υπάρξουν και βραχυπρόθεσμα μέτρα που, όμως, δεν αρκούν να δώσουν σήμα στους επενδυτές. Και εδώ βρίσκεται το μεγάλο λάθος της κυβέρνησης: επιμένει στον ίδιο τρόπο «ανάπτυξης». Στις αγορές!..

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: