24.5.16

31.026 ψήφοι έσωσαν την τιμή της Αυστρίας...

Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν

Αισθήματα τεράστιας ανακούφισης, έπειτα από σχεδόν ένα ολόκληρο εικοσιτετράωρο πρωτοφανούς αγωνίας, έφερε το απόγευμα της Δευτέρας στην Αυστρία...
και προπάντων σε ολόκληρη την Ευρώπη η ανακοίνωση της νίκης, έστω και οριακής, του 72χρονου οικολόγου, καθηγητή Οικονομίας του Πανεπιστημίου της Βιέννης, υποψηφίου των Πρασίνων –και πρώην αρχηγού τους– στις αυστριακές προεδρικές εκλογές και νέου πλέον ομοσπονδιακού προέδρου της χώρας, Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, απέναντι στον αντίπαλό του, τον υποψήφιο του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Νόρμπερτ Χόφερ.

Καταλυτικό ρόλο για την επικράτηση τελικά του Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν έπαιξαν οι περίπου 700.000 επιστολικές ψήφοι, των οποίων η καταμέτρηση είχε ολοκληρωθεί μόλις λίγα λεπτά πριν από την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος από τον Αυστριακό υπουργό Εσωτερικών, Βόλφγκανγκ Σομπότκα, και οι οποίες ανέστρεψαν το αποτέλεσμα που είχε καταγραφεί το βράδυ της Κυριακής έπειτα από την καταμέτρηση μόνο των ψήφων της κάλπης, που έφερνε τον Χόφερ να προηγείται με ποσοστό 51,9% έναντι 48,1% του Βαν ντερ Μπέλεν.

Ενας μικρός αριθμός επιστολικών ψήφων, που ήταν και η διαφορά μεταξύ τους –μόλις 31.026 ψήφοι– αποδείχθηκε καθοριστικός για την αναστροφή του τελικού αποτελέσματος, που έφερε πλέον τον υποψήφιο των Πρασίνων να συγκεντρώνει 2.254.484 ψήφους ή ένα 50,3%, έναντι των 2.223.458 ψήφων και 49,7% του αντιπάλου του, και με τον τρόπο αυτό να σώζει, σε τελική ανάλυση, την «τιμή» της Αυστρίας.

Και αυτό καθώς με μία ενδεχόμενη παγίωση στο τελικό αποτέλεσμα της επικράτησης του Νόρμπερτ Χόφερ έναντι του Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν η Αυστρία θα ήταν το πρώτο δυτικοευρωπαϊκό κράτος της μεταπολεμικής Ιστορίας της Ευρώπης στο οποίο θα είχε εκλεγεί πρόεδρος της χώρας ένας ακροδεξιός υποψήφιος που η νίκη του θα έβαζε την Αυστρία στη λέσχη των χωρών με αυταρχικές και μη φιλελεύθερες εξουσίες, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία.

Ο Νόρμπερτ Χόφερ, έχοντας αποσπάσει στον πρώτο γύρο των εκλογών, στις 24 Απριλίου, ένα πρωτοφανές ποσοστό 35,1%, βρισκόταν σε πλεονεκτική θέση με τις «μόνο» 15 μονάδες που τον χώριζαν από τη νίκη, σε σχέση με τον Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος με το 21,3% του πρώτου γύρου έπρεπε να καλύψει την απόσταση σχεδόν 30 μονάδων.

Τελικά, συσπειρώνοντας γύρω του όλους εκείνους τους ψηφοφόρους οι οποίοι ήθελαν να αποτρέψουν την ανάδειξη του Νόρμπερτ Χόφερ σε πρώτο στην Ιστορία ακροδεξιό πρόεδρο χώρας της Ευρώπης, ο Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν τα κατάφερε, φθάνοντας στο «λυτρωτικό» 50,3%, που του χαρίζει το προεδρικό αξίωμα για τα επόμενα έξι χρόνια και απαλλάσσει την Αυστρία από άγνωστες περιπέτειες που εγκυμονούσε μια ενδεχόμενη νίκη του Χόφερ.

«Αξιόπιστος εταίρος»

Ενδεικτικές για το τι θα σήμαινε αυτό για τη χώρα του ήταν οι διαβεβαιώσεις πως η Αυστρία παραμένει αξιόπιστος εταίρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι τελικά ο νέος ομοσπονδιακός πρόεδρός της, που έδινε χθες το μεσημέρι ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, στο περιθώριο της συνόδου του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Ο ίδιος, απευθύνοντας έκκληση να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα, «τελείως ανεξάρτητα από το ποιο θα είναι και εάν κάποιος είναι ευχαριστημένος από αυτό ή όχι», τόνιζε πως υπήρξε μία ελεύθερη, έντιμη και δημοκρατική αναμέτρηση, κατά τον προχθεσινό δεύτερο γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών.

Ο νικητής και μελλοντικός πρόεδρος της Αυστρίας στις χθεσινοβραδινές πρώτες δηλώσεις του επισήμανε πως το οριακό εκλογικό αποτέλεσμα καθιστά ακόμη μεγαλύτερη την ευθύνη του να υπηρετήσει όλους τους ανθρώπους, «καθώς για αυτόν τον λόγο εκλέγεται κανείς».

Για τον Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν στόχος είναι μια εποικοδομητική συνεργασία με την κυβέρνηση και τη Βουλή, με την κατά το δυνατό καλύτερη άσκηση των καθηκόντων του, με τις δικαιοδοσίες και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το αξίωμα, αλλά και η καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση από μέρους του της Αυστρίας στο εξωτερικό, προς την Ευρώπη, προς τον κόσμο.

Στο εσωτερικό, προτεραιότητά του θα είναι η προώθηση όλων εκείνων που ενώνουν έναντι εκείνων που χωρίζουν και το άνοιγμα δρόμων για την αυστριακή οικονομία στο εξωτερικό, για την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας στη χώρα, με στόχο σε έξι χρόνια, στο τέλος της θητείας του, να μπορούν όλοι οι άνθρωποι στην Αυστρία να λένε «είμαι καλά, περνώ καλύτερα» και να ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον.

Ο ίδιος μίλησε επίσης για την ανάγκη μιας άλλης «κουλτούρας συζήτησης», όπου θα πρέπει να ακούγονται οι ανησυχίες, η δυσαρέσκεια, η οργή των ανθρώπων, ενώ υπογράμμισε πως οι συζητήσεις και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των πολιτών στον προεκλογικό αγώνα έδωσαν το θετικό μήνυμα πως οι άνθρωποι δεν αδιαφορούν για την πολιτική, αλλά τουναντίον εμφανίζονται πολιτικοποιημένοι, όπως δείχνει και το υψηλό ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές.

Ο Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, ο πρώτος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας στη μεταπολεμική Ιστορία της που δεν προέρχεται από ένα εκ των δύο κομμάτων που κυβερνούν τη χώρα μετά το 1945, το Σοσιαλδημοκρατικό και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, θα ορκιστεί και θα αναλάβει καθήκοντα στις 8 Ιουλίου, διαδεχόμενος τον εδώ και δώδεκα χρόνια πρόεδρο, τον Σοσιαλδημοκράτη Χάιντς Φίσερ.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: