29.4.16

Τουρκία – Γερμανία, λογοκρισία!...



Με τις πολιτικές πλάτες της Άνγκελα Μέρκελ, ο Ταγίπ Ερντογάν βάλλει δημόσια κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία τόλμησε, κατά δήλωσή του, να επικρίνει την κατάσταση...
των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία. «Προκλητική», χαρακτήρισε την έκθεση της Κομισιόν ο τούρκος Πρόεδρος, υποστηρίζοντας πως η κριτική που προέρχεται από τη Δύση είναι «κακόβουλη».
Λίγες ημέρες νωρίτερα, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έκανε δεκτό το αίτημα της Άγκυρας  για άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του κωμικού Γιαν Μπέμερμαν, ο οποίος σατίρισε τον τούρκο Πρόεδρο σε εκπομπή της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, προκαλώντας αντιδράσεις ακόμη και στον κυβερνητικό σχηματισμό. Πολύ περισσότερο που η Τουρκία απαγόρευσε την είσοδο γερμανών δημοσιογράφων που θέλουν να καλύψουν την κατάσταση με τους πρόσφυγες. Και ενώ η Μέρκελ συμφώνησε στην άσκηση ποινικής δίωξης στη χώρα της, επιβάλλοντας λογοκρισία, το καθεστώς του Ερντογάν δεν επέτρεψε στον Φόλκερ Σβενγκ, απεσταλμένο του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης (ARD), να εισέλθει στη χώρα και να κάνει ρεπορτάζ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγορείται από διεθνείς δημοσιογραφικές οργανώσεις για απειλές εναντίον Μέσων και δημοσιογράφων, ενώ στη χώρα βρίσκονται πολλοί δημοσιογράφοι φυλακισμένοι. Τουρκικό δικαστήριο εξέδωσε τον Δεκέμβριο του 2014 ένταλμα σύλληψης κατά του Γκιουλέν με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Ο εκδότης, πρώην σύμμαχος του τούρκου Προέδρου, έγινε στόχος όταν δημοσίευσε στοιχεία της έρευνας για διαφθορά προσώπων του πολύ στενού κύκλου του Ερντογάν. Έκτοτε οι τουρκικές Αρχές διεξάγουν συστηματικό πόλεμο κατά Μέσων Ενημέρωσης και επιχειρήσεων που κατηγορούνται για σχέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: