14.3.16

"Να υπερασπιστούμε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα"...

ΠτΔ: Οφείλουμε να υπερασπιστούμε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα

Μήνυμα εν όψει της Συνόδου ΕΕ - Τουρκίας έστειλε στους ευρωπαίους εταίρους της χώρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Τόνισε ότι οι...
εταίροι οφείλουν να υπερασπιστούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και να μην επιτρέψουν στους λίγους εταίρους με φοβικά σύνδρομα να υπονομεύσουν αυτό το οικοδόμημα.

Κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Αρμενίας, ο κ. Παυλόπουλος έκανε αναφορά και στις γενοκτονίες Ελλήνων και Αρμενίων, σημειώνοντας ότι η υπενθύμιση δεν γίνεται για λόγους εκδίκησης, αλλά για να μην επαναληφθούν νέα εγκλήματα στο παρόν ή το μέλλον.

Υποδεχόμενος τον πρόεδρο της Αρμενίας Σερζ Σαρκσιάν, ο Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρθηκε στις στενές διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, τονίζοντας ότι λόγω των συνθηκών είναι ανάγκη να γίνουν ακόμη πιο στενές και δημιουργικές.

Υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία, να αντιμετωπιστούν χωρίς συμβιβασμό οι τρομοκράτες που διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και να αντιμετωπιστούν με αλληλεγγύη, ανθρωπισμό και δικαιοσύνη οι πρόσφυγες.

«Στέλνουμε αυτό το μήνυμα ειδικά στους εταίρους μας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν όψει της κρίσιμης Συνόδου ΕΕ - Τουρκίας. Οι εταίροι μας οφείλουν να υπερασπιστούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και τα ανθρωπιστικά θεμέλια πάνω στα οποία στηρίζεται, και να μην επιτρέψουν στους ελάχιστους εταίρους με φοβικά σύνδρομα που είναι εντελώς ξένα προς τον ευρωπαϊοκό πολιτισμό και την ευρωπαϊκή δημοκρατία να υπονομεύσουν αυτό το οικοδόμημα» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε λύπη για τη νέα τραγωδία στην Αγκυρα και καταδίκη για τους τρομοκράτες και τις πράξεις τους, κάτι που όπως είπε έκανε και προς την τουρκική πολιτική ηγεσία με τηλεφώνημά του.

Ο ίδιος μίλησε για τις γενοκτονίες εις βάρος Ελλήνων και Αρμενίων, για να εξηγήσει ότι το γεγονός ότι το υπενθυμίζουμε δεν γίνεται για λόγους εκδίκησης, αλλά για να μην αφήσουμε ποτέ στο παρόν ή στο μέλλον να να διαπραχθούν νέα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκσιάν τόνισε: «Είναι προφανές σε όλους ότι οι ελληνοαρμενικές σχέσεις έχουν μακραίωνη ιστορία και οι σχέσεις αυτές βρήκαν την εκδήλωση φιλίας τους με πάρα πολλούς τρόπους στη διάρκεια της ιστορίας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στις σχέσεις μεταξύ των λαών μας είναι απόλυτα φυσική αλληλοκατανόηση και η ταύτιση απόψεων».

Πρόσθεσε, δε: «Ωστόσο, κατά την άποψή μου δεν θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένη τη φιλία, θα πρέπει να την τροφοδοτούμε, να την καλλιεργούμε, να την αναπτύσσουμε διαρκώς. Τούτο είναι καταρχήν αποστολή και υποχρέωση των ηγεσιών των δύο χωρών μας. Όπως κι εσείς επισημάνατε θα πρέπει σε περιόδους κρίσης να δυναμώσουμε περισσότερο τις προσπάθειές μας».

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ο κ. Σαρκσιάν επισήμανε: «Βεβαίως, η τεράστια αυτή κρίση δεν αφορά δύο τρεις λαούς ή χώρες, αλλά αφορά μία ευρύτερη περιοχή και περιφέρεια και ασφαλώς εμείς ως λαοί, οι οποίοι έχουμε υποστεί τις συνέπειες τέτοιων εκδηλώσεων, θα πρέπει να αγωνιστούμε για να καταπολεμήσουμε κάθε έγκλημα αυτής της μορφής.

«Συμμερίζομαι απολύτως την άποψή σας ότι δεν πρέπει να θυμόμαστε τις γενοκτονίες για να εκφράσουμε μίσος. Εμείς τις θυμόμαστε για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας σε όσους μας έτειναν χείρα βοηθείας και μπορέσαμε να αναγεννηθούμε και αγωνιζόμαστε τώρα για να προλάβουμε ώστε να μην ξανασυμβούν τέτοια γεγονότα στο μέλλον, ώστε να εξαλείψουμε εντελώς τέτοια φαινόμενα εναντίον της ανθρωπότητας. Κύριε πρόεδρε, γνωρίζοντας τη δική σας μεγάλη μέριμνα για τη διατήρηση των μεταξύ μας σχέσεων, είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε πάρα πολύ καλές και αποδοτικές συνομιλίες» κατέληξε ο πρόεδρος της Αρμενίας.

Τον πρόεδρο της Αρμενίας υποδέχθηκε με όλες τις τιμές ο Προκόπης Παυλόπουλος στο Προεδρικό Μέγαρο. Νωρίτερα, ο Σερζ Σαρκσιάν είχε καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

Το βράδυ, οι δύο πρόεδροι θα εγκαινιάσουν στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο την έκθεση «Αρμενία. Το πνεύμα του Αραράτ από την Εποχή του Χαλκού μέχρι τον 20ό αιώνα».

Την Τρίτη, στις 09:30 στο Μέγαρο Μαξίμου, θα πραγματοποιηθεί κατ' ιδίαν συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα και του αρμένιου προέδρου, καθώς και διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. Θα ακολουθήσουν η υπογραφή διμερών συμφωνιών και δηλώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: