14.3.16

Η πρώτη οικονομική κρίση στην ανθρωπότητα...

i-prwti-oikonomiki-krisi-stin-anthrwpotita

Πολλοί θυμούνται την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι η πρώτη οικονομική κρίση στην ιστορία της ανθρωπότητας ήταν...
πολλούς αιώνες νωρίτερα.

Στη Ρώμη, συγκεκριμένα, το 33μ.Χ. κατά τη διάρκεια της βασιλείας του δεύτερου Ρωμαίου αυτοκράτορα Τιβέριου, μια μεγάλη οικονομική κρίση κλόνισε τις ελίτ σε όλη την αυτοκρατορία από τις επαρχίες της Ασίας και της Αφρικής μέχρι το οικονομικό κέντρο της εποχής, τη Ρώμη.

Εκείνη την εποχή η Αυτοκρατορία είχε μια διεθνή οικονομία, όπου τα δημητριακά, το ελαιόλαδο, οι κονσέρβες ψαριών, και τα πολύτιμα μέταλλα ήταν διαρκώς το αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της Ρώμης και των επαρχιών της.

Το οικονομικό κέντρο της, όπου πολλές τράπεζες και εταιρείες άνοιξαν τις πόρτες τους ήταν στη Via Sacra η οποία ήταν η Wall Street της αυτοκρατορίας.

Αυτή η κρίση ακολούθησε ένα μοτίβο είναι πολύ παρόμοιο με το δικό μας:

Οι πολιτικές λιτότητας μείωσαν τις κυβερνητικές δαπάνες και τον δανεισμό των χρημάτων πράγμα που συνεπάγεται μείωση της προσφοράς χρήματος και της ρευστότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Οι τραπεζίτες και οι επιχειρηματίες αντέδρασαν στην εξόφληση των δανείων τους που έπρεπε να γίνει γρήγορα και πούλησαν τις περιουσίες τους σε χαμηλές τιμές. Η λιτότητα, η χαμηλή προσφορά χρήματος και οι εξευτελιστικές πωλήσεις ακινήτων προκάλεσαν μαζικό αποπληθωρισμό. Οι υποψίες πως οι τράπεζες ήταν μέρος της διαπλοκής επεκτάθηκε σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα, γράφει ο αρχαίος ιστορικός Τάκιτος. Η λιτότητα οδήγησε στο να κλείσουν δυο τράπεζες στη Via Sacra.

Για την επίλυση αυτών των προβλημάτων ο αυτοκράτορας Τιβέριος έπρεπε να δημιουργήσει μεγάλα ποσά δανείων για τις τράπεζες με επιτόκιο 0% και τα αυτοκρατορικά δάνεια να μη χρεώνουν τόκους για τρία χρόνια και στη συνέχεια να μείνουν χαμηλά για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται για την οικονομική αποκατάσταση της χώρας

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: