14.3.16

Κομισιόν: Νόμιμη η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας...



Απολύτως νόμιμη είναι η συμφωνία επί της αρχής που επετεύχθη στις 7 Μαρτίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, σύμφωνα με τη νομική υπηρεσία της Επιτροπής, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της...
Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο κ. Σχοινάς έκανε λόγο για «προ-σύμφωνο» το οποίο εγγυάται τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο.

Επανέλαβε επίσης τα λόγια του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία επί της αρχής της περασμένης Δευτέρας ως «νομικά εφικτή και καλή επιλογή», η οποία όμως χρειάζεται περισσότερη συζήτηση για το πώς συγκεκριμένα θα οργανωθεί η επανεγκατάσταση των προσφύγων. Οι λεπτομέρειες αυτού του ζητήματος θα καθοριστούν ως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 18ης Μαρτίου, είχε πει ο κ, Γιούνκερ.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα επανεισδοχής προσφύγων στην Τουρκία, ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι σημαντικό στοιχείο της «καταρχήν συμφωνίας», είναι η ύπαρξη κατάλληλων διοικητικών δομών και γρήγορων και αποτελεσματικών νομικών διαδικασιών.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε ότι εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να οργανώσουν ένα αποτελεσματικό σύστημα γρήγορων νομικών διαδικασιών, ενδεχομένως επί τόπου στα νησιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: