14.3.16

Με βροχή τα Κούλουμα...


Βροχερός θα είναι ο καιρός σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ και η θερμοκρασία λόγω των θυελλωδών βοριάδων που θα επικρατήσουν στο...
Αιγαίο, θα σημειώσει πτώση.

Συννεφιά με βροχές και τοπικές καταιγίδες θα επικρατήσουν σήμερα σε όλη τη χώρα αλλά και χιόνια σε όλα τα ηπειρωτικά ορεινά.

Τα φαινόμενα σταδιακά στη Βόρεια, την Κεντρική Ελλάδα και την Ήπειρο θα σταματήσουν. Οι άνεμοι στο Αιγαίο σταδιακά θα στραφούν σε βοριάδες ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις και τοπικά θυελλώδεις με ένταση 8 και τοπικά στο Βορειοανατολικό Αιγαίο 9 μποφόρ.

Οι θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά δε θα ξεπεράσουν τους 11 με 14 βαθμούς ενώ στα νησιά του Αιγαίου θα φτάσουν τους 16 με 18 βαθμούς.

Πιο αναλυτικά:

Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα και μετά, περιμένουμε στην Αττική. Η θερμοκρασία στο κέντρο θα φτάσει τους 13 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, αρχικά ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι αλλά σταδιακά θα ενισχυθούν σε σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις.

Νεφώσεις με βροχές οι οποίες από το νωρίς το μεσημέρι και μετά θα σταματήσουν, προβλέπονται στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 11 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι έως ισχυροί με εξασθένηση από το μεσημέρι και μετά.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη, αναμένονται τοπικές βροχές και πιθανώς σποραδικές καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και πιθανώς πρόσκαιρα σε ημιορεινές περιοχές. Τα φαινόμενα τα οποία πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα στη δυτική και κεντρική Μακεδονία τις πρωινές ώρες, βαθμιαία θα εξασθενήσουν και στα ανατολικά θα σταματήσουν. Οι άνεμοι σε ενίσχυση θα φτάσουν τα 7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως και 11 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ηπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, θα αναπτυχθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις πρωινές ώρες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και πρόσκαιρα σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς. Οι άνεμοι θα φτάσουν τα 5 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως και 15 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο, θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και πιθανώς πρόσκαιρα σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας. Τα φαινόμενα τα οποία θα είναι κατά τόπους έντονα, βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν θυελλώδεις έως και 8 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως και 14 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη, θα σημειωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα τα οποία υα είναι κατά τόπους έντονα βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα φτάσουν τα 8 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως και 16 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, αναμένονται τοπικές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα τα οποία θα είναι κατά τόπους έντονα κυρίως στα νότια, βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα φτάσουν τοπικά τα 8 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως και 16 βαθμούς Κελσίου.

Την Τρίτη, τα φαινόμενα θα είναι γενικά εξασθενημένα και θα επηρεάσουν την Πελοπόννησο, τη Στερεά και την Ήπειρο και κατά τόπους τη Μακεδονία. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο θυελλώδεις με σταδιακή εξασθένηση. Οι μέγιστες θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή πτώση 1-2 βαθμούς στα ηπειρωτικά και 3-4 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας

Στην Αθήνα, οι εορταστικές εκδηλώσεις της Αποκριάς θα κορυφωθούν, στις 11.30, στον Λόφο του Φιλοπάππου, όπου μικροί και μεγάλοι θα γιορτάσουν τα Κούλουμα με τη Γλυκερία και τον Βασίλη Σαλέα.

Γιορτές για τα Κούλουμα θα πραγματοποιηθούν, επίσης, στο Πάρκο ΚΑΠΑΨ, στις 11.00, με παραδοσιακή μουσική σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Αμπελοκήπων, στην Πλατεία Πηνελόπης Δέλτα – Ελληνορώσων (11.00), στο Παγκράτι (12.00), με τραγούδια της Αποκριάς. Εκτός αυτών, μουσικοχορευτική παράσταση θα λάβει μέρος και στον Πολύχωρο του δήμου Αθηναίων «’Αννα και Μαρία Καλουτά», στις 20:00.

Στον δήμο Πειραιά θα στηθεί Σαρακοστιανό γλέντι στη Φρεαττύδα με το πέταγμα του χαρταετού, παραδοσιακό γλέντι και σαρακοστιανά εδέσματα από τις 10:00 το πρωί. Η Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιά θα ανοίξει τη γιορτή με αποκριάτικες μελωδίες.

Οι εορτασμοί δεν θα μπορούσαν να λείπουν και από την συμπρωτεύουσα. Γλέντι στήνει και ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε αρκετές περιοχές της πόλης. Συγκεκριμένα, στο Σέιχ Σου, στην πρώην αλάνα της Τούμπας, στο άλσος της Νέας Ελβετίας και στην Τριανδρία στο πάρκο Μέσα Γειτονιάς Κύπρου θα μοιραστούν νηστίσιμα εδέσματα, με τη συνοδεία μουσικής και χορού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: