14.3.16

Ρωσικά στρατεύματα αποχωρούν από τη Συρία...



Εξελίξεις στο μέτωπο της Συρίας, καθώς, όπως αναφέρουν διεθνή πρακτορεία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την αποχώρηση του μεγαλύτερου μέρους των ρωσικών δυνάμεων από τη Συρία από αύριο, Τρίτη. Ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι οι...
στόχοι των ρωσικών επιχειρήσεων έχουν, πλέον, επιτευχθεί.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, πάντως, δήλωσε ότι η ρωσική αεροπορική βάση και η ναυτική βάση στην Ταρσό θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά.  Δήλωσε ότι και οι δύο πρέπει να προστατευθούν τόσο από ξηρά όσο και από θάλασσα.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Κρεμλίνο με τους υπουργούς Άμυνας και Εσωτερικών της Ρωσίας, ο Πούτιν δήλωσε ότι η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων θα αρχίσει από αύριο προσθέτοντας ότι έδωσε επίσης εντολή για την ενίσχυση του ρόλου της Μόσχας στην ειρηνευτική διαδικασία για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ για να τον ενημερώσει για τη ρωσική απόφαση.

Η κίνηση αυτή του Ρώσου προέδρου ενδεχομένως να συνδέεται με τις συζητήσεις που διεξάγονται στη Γενεύη μεταξύ του Μπασάρ Αλ Άσαντ και της συριακής αντιπολίτευσης μετά από πρωτοβουλία του ΟΗΕ.

O βρετανικός Guardian μεταδίδει πως πηγές της συριακής αντιπολίτευσης δηλώνουν πως δεν έχουν πληροφόρηση για το σχέδιο του Πούτιν και θα περιμένουν να δουν εάν τα νέα θα είναι καλά ή εάν πρόκειται για πολιτικό ελιγμό του Ρώσου Προέδρου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται διπλωματικές πηγές, ο Πούτιν αναμένεται να μιλήσει σύντομα και με τον πρόεδρο Ομπάμα για να εξηγήσει στην Ουάσινγκτον το σκοπό αυτής της κίνησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: