14.3.16

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για το προσφυγικό...

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για το προσφυγικό

Σε εξέλιξη βρίσκεται έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το προσφυγικό, στον απόηχο της μαζικής φυγής προσφύγων από τον καταυλισμό της Ειδομένης, με κατεύθυνση τα Σκόπια και ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής.

Στη...
σύσκεψη, που πραγματοποιείται υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, συμμετέχουν και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο υπουργός Ναυτιλίας, Θεόδωρος Δρίτσας, και ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης.

Από νωρίς το πρωί, περίπου 2.000 πρόσφυγες σε μια κίνηση απελπισίας άφησαν την Ειδομένη και διασχίζοντας τα παγωμένα νερά του Αξιού κατάφεραν να φτάσουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

Όλα άρχισαν από ένα χαρτί που φέρεται να κυκλοφόρησε αργά το βράδυ της Κυριακής, όπου αναγράφονταν -σύμφωνα με πληροφορίες- ότι τα σύνορα είναι εικονικά κλειστά και πως αν περπατούσαν πέντε χιλιόμετρα, θα μπορούσαν να περάσουν στην ΠΓΔΜ.

Κρατώντας σχοινιά και βοηθώντας ο ένας τον άλλον πέρασαν στην άλλη πλευρά παρά τις εκκλήσεις της αστυνομίας να επιστρέψουν στον καταυλισμό της ουδέτερης ζώνης στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ.

Εν τω μεταξύ, δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας της ΠΓΔΜ εντόπισαν και κρατούν στο ακριτικό χωριό Μόιν (κοντά στην κωμόπολη Γευγελή), τους περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν σήμερα στο έδαφος της χώρας, επιτρέποντάς τους να στήσουν έναν πρόχειρο καταυλισμό.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες αυτοί που εισήλθαν παράνομα στη χώρα θα επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τις σκοπιανές αρχές, η Ελλάδα υποχρεούται να δεχθεί πίσω τους πρόσφυγες και μετανάστες που πέρασαν τα σύνορα βάσει της διεθνούς νομοθεσίας.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι η αστυνομία της ΠΓΔΜ συνέλαβε και αδιευκρίνιστο για την ώρα αριθμό Ελλήνων και ξένων φωτορεπόρτερ, καθώς και ακτιβιστές που ακολουθούσαν τους πρόσφυγες την ώρα που εισέρχονταν στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: