14.3.16

Πολιτικοί σεισμοί στην Κύπρο...

Ντόναλντ Τουσκ

...από την επίσκεψη Τουσκ...

Ποικίλες πολιτικές αντιδράσεις προκαλεί η επικείμενη επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος φθάνει στην...
Κύπρο την Τρίτη, για συνομιλίες με τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Μιλώντας στο ΡΙΚ και σχολιάζοντας την κάθοδο στην Κύπρο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης είπε ότι η Λευκωσία θα ξεκαθαρίσει ότι η θέση της παραμένει αμετάβλητη σε ό,τι αφορά το άνοιγμα τουρκικών ενταξιακών κεφαλαίων που μπλοκάρει, ως αντάλλαγμα για συμφωνία Βρυξελλών-Άγκυρας επί του προσφυγικού.

Όπως είπε και άσκηση πιέσεων να είναι η επίσκεψη Ντόναλντ Τουσκ, οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου λαμβάνονται με ομοφωνία.

Ο Ιωάννης Κασουλίδης αναφέρθηκε σε δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες, ότι η επίλυση του Κυπριακού βρίσκεται πολύ κοντά.

Ο υπουργός Εξωτερικών διερωτήθηκε γιατί οι Τούρκοι αξιωματούχοι ζητούν εκ των προτέρων ξεπάγωμα των πέντε κεφαλαίων που έχει μπλοκάρει η Λευκωσία, αφού πιστεύουν ότι η λύση είναι πολύ κοντά.

«Το δεύτερο μεγάλο ερώτημα», είπε ο κ. Κασουλίδης, «είναι γιατί μερικοί εταίροι προσπαθούν να ικανοποιήσουν την Τουρκία» και διερωτήθηκε αν έχουν ξεχάσει τις θέσεις αρχών για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας.

Ομήρου: Οχι σε ανατολίτικα παζάρια

Ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε πως είναι λάθος εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να μπαίνει σε ένα ανατολίτικο παζάρι, το οποίο επιβάλλει η Τουρκία.

Σχολιάζοντας την κάθοδο Ντόναλντ Τουσκ στην Κύπρο, ο κ. Ομήρου εξέφρασε απορία για την επίσκεψη και ανέφερε πως προφανώς εντάσσεται στο πλαίσιο των απαιτήσεων της Τουρκίας, για άνοιγμα των ενταξιακών της κεφαλαίων τα οποία μπλοκάρει η Κύπρος.

Ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι με τις συμπεριφορές που υιοθετούν τα ευρωπαϊκά θεσμικά συλλογικά όργανα τίθεται σε άμεσο κίνδυνο το κύρος, η αξιοπιστία και η πολιτική συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΗΣΥ: Απευθείας διάλογος με την Τουρκία

Σε ανακοίνωση, εξάλλου, με αφορμή δημοσιεύματα, ο ΔΗΣΥ σχολιάζει την επίσκεψη Τουσκ, σε σχέση και με αποφάσεις που αναμένονται από την Τουρκία.

«Θέλουμε να επισημάνουμε», αναφέρεται στην ανακοίνωση, «ότι εκείνο που για χρόνια διαπιστώναμε ότι θα έπρεπε να συμβεί, δηλαδή απευθείας διάλογος με την κατοχική δύναμη, φαίνεται τώρα σε κάποιο βαθμό να γίνεται».

Ο ΔΗΣΥ επισημαίνει ότι «αυτό οφείλεται από τη μια στο γεγονός ότι υπάρχει διεθνώς συνείδηση ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται σε διαπραγμάτευση, το εννοεί και επιδιώκει μια λογική και έντιμη συμφωνία για λειτουργική λύση του Κυπριακού και αυτό ασκεί κάποια πίεση και στην Άγκυρα και, από την άλλη, στην ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μπορεί να επηρεάζει τις αποφάσεις».

Επιπλέον, ο ΔΗΣΥ αναφέρει:

«Ταυτόχρονα, συνειδητοποιούμε το μέγεθος του προσφυγικού ζητήματος και την απειλή-πρόκληση που αποτελεί για την ενωμένη Ευρώπη. Ενόψει και της επίσκεψης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Λευκωσία, διαπιστώνουμε τη διάθεση να ασκηθούν έντονες πιέσεις στην κυβέρνησή μας. Με δεδομένη την επιθυμία της Κύπρου να συμβάλει στις ευρωπαϊκές πολιτικές σε αυτό το φλέγον ζήτημα, θεωρούμε όμως ότι ήρθε η ώρα και για την Τουρκία να συνεργαστεί εποικοδομητικά και στο Κυπριακό».

ΑΚΕΛ: Όχι σε άνοιγμα κεφαλαίων

Εν όψει της επίσκεψης Τουσκ στην Κύπρο, το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει τη θέση του ότι με κανένα τρόπο δεν θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να συναινέσει σε πιθανό άνοιγμα κεφαλαίων ως αντάλλαγμα για τις όποιες υπηρεσίες της Τουρκίας σε ευρωπαϊκά κράτη σε σχέση με το προσφυγικό.

Efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: