21.2.16

Η λίστα Μπόργιανς ταράζει τη Νέα Δημοκρατία...


Διπλούς πολιτικούς κραδασμούς στη ΝΔ, και δη στην ομάδα Σαμαρά, προκαλεί η λίστα Μπόργιανς, σε επίπεδο τόσο πολιτικής και ηθικής τάξης όσο και...
εσωκομματικής συνοχής.

Η καταγγελία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και η δημοσιοποίηση εγγράφων με βάση τα οποία το 2012 η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου αρνήθηκε να πάρει στοιχεία για φοροφυγάδες από τη Γερμανία, έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στη ΝΔ – πόσο μάλλον, μετά τη χθεσινή επιλογή του νέου αρχηγού του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή να αφήσει εντελώς ακάλυπτο τον Αντώνη Σαμαρά και να μην απαντήσει στην οξεία κριτική που άσκησε ο πρωθυπουργός για το θέμα.

«Πρέπει να απολογηθείτε στον ελληνικό λαό γιατί η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά στην οποία ήσασταν πρωτοκλασάτος υπουργός ήταν αυτή που προστάτευσε τους φοροφυγάδες», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ωστόσο προσπέρασε τις καταγγελίες χωρίς να υπερασπιστεί τον πρώην πρωθυπουργό, ούτε καν να υιοθετήσει τα επιχειρήματα που επικαλούνται οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά.

Η στάση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στο επιτελείο Σαμαρά, κύκλοι του οποίου έκαναν λόγο για «ηθικό και πολιτικό unfair» του νέου αρχηγού. Οι ίδιοι επεσήμαναν, μάλιστα, ότι «ο κ. Μητσοτάκης μάλλον ξεχνά πως ήταν και ο ίδιος υπουργός εκείνης της κυβέρνησης, όπως φρόντισε να του υπενθυμίσει ο Αλέξης Τσίπρας».



Τα έγγραφα Κοτζιά

Επί της ουσίας της υπόθεσης, ο Νίκος Κοτζιάς παρουσίασε έγγραφα σύμφωνα με τα οποία είχε γίνει ήδη κρούση από τα τέλη του 2012 προς την τότε κυβέρνηση μέσω του ελληνικού προξενείου στο Ντίσελντορφ, προκειμένου να υπάρξει συνάντηση για τη παροχή στοιχείων με λίστα καταθετών φοροφυγάδων.

«Ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Βάλτερ Μπόργιανς μου απηύθυνε προ ολίγου έγγραφη πρόσκληση να συναντηθούμε στις 22 Οκτωβρίου στο γραφείο του, προκειμένου να συζητήσουμε περί της «οικονομικής κρίσης και CD με στοιχεία καταθετών φοροφυγάδων», αναφέρει το τηλεγράφημα του προξενείου.



Σε δεύτερο έγγραφο - τηλεγράφημα επίσης του Έλληνα πρόξενου με ημερομηνία 19-11-2012, προς τον τότε υφυπουργό Οικονομικών, Γεώργιο Μαυραγάνη, αναφέρεται πως ο στενός συνεργάτης και πρώην διευθυντής του γραφείου του τότε πρωθυπουργού, Κώστας Μπούρας, έδωσε τηλεφωνικές οδηγίες να απορρίψει ευγενικά την πρόταση του Μπόργιανς.

Η απάντηση Μπούρα

Απαντώντας, κύκλοι του Κώστα Μπούρα, ανέφεραν πως «αυτά είναι γελοιότητες» και παρέπεμπαν σε πρόσφατη συνέντευξη του ίδιου του Βάλτερ Μπόργιανς στον ΣΚΑΙ, στην οποία ο γερμανός αξιωματούχος δήλωνε πως δεν είχε λίστα με έλληνες φοροφυγάδες στα χέρια του το 2012 και πως η επίμαχη λίστα ήρθε τελικά στην κατοχή του την άνοιξη του 2015.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: