12.2.16

«Πόλεμος» για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο…

Εστία νέας αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας προκαλεί η απόφαση για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών.

Σε...
ανακοίνωσή του, το γραφείο του πρωθυπουργού αφήνει αιχμές κατά της στάσης της ΝΔ για το θέμα, λέγοντας πως «θα πρέπει να αποφασίσει τι από τα δύο ισχύει».

«Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ με σκοπό να συμβάλει ουσιαστικά στον περιορισμό των συνεχώς αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως αναφέρει η σημερινή ανακοίνωσή της ή δεν πίστευε ποτέ ότι θα υπήρχε κυβέρνηση που θα καλούσε το ΝΑΤΟ να αναλάβει αστυνομικά καθήκοντα με Γερμανό διοικητή στο Αιγαίο, όπως ο κ. Δένδιας ανέφερε εχθές στη Βουλή;» τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Κατανοούμε ότι η νέα ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας έχει να διαχειριστεί πολλές συνιστώσες. Όταν, όμως, πρόκειται για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια της χώρας θα περιμέναμε περισσότερη σοβαρότητα» καταλήγει το Μέγαρο Μαξίμου.

Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία, σημείωσε μεν ότι η εμπλοκή του ΝΑΤΟ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο άσκησε κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμού. «Το κρίσιμο προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα πήρε δραματική μορφή εξαιτίας προβληματικών κυβερνητικών ενεργειών και απαράδεκτων παραλείψεων» σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Είναι αυτονόητο ότι κάθε τέτοια διεθνής δράση πρέπει να σέβεται την εθνική κυριαρχία και τα - σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο - δικαιώματα και αρμοδιότητες της χώρας» επεσήμανε στη συνέχεια και κατέληξε:

Θεωρούμε, επίσης, ότι η συγκεκριμένη συμβολή της Ατλαντικής Συμμαχίας ενισχύει μεν, αλλά δεν υποκαθιστά, το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης - και ειδικότερα της FRONTEX - στη φύλαξη των Ελληνοτουρκικών συνόρων, που είναι και σύνορα της Ευρώπης.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για μετάλλαξη από «αντινατοϊκό σε φιλονατοϊκό κόμμα», και τόνιζε ότι «η αρχική ιδεοληπτική αμηχανία του, συνέβαλε στη διόγκωση του προβλήματος και τον οδήγησε στη νέα μετάλλαξή του».

Υπενθυμίζεται ότι χθες σημειώθηκε σφοδρότατη αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και του βουλευτή της ΝΔ για το εν λόγω ζήτημα.

«Δεν περίμενα ποτέ ένα κόμμα της αριστεράς να υπογράφει αίτημα προς το ΝΑΤΟ για να έρθει και να ασκήσει αστυνομικά καθήκοντα στα ελληνικά χωρικά ύδατα», σημείωσε ο κ. Δένδιας και συνέχισε:

Και είναι φρόνιμο να έρθει ο κ. ΥΠΕΞ και να μας φέρει από το Joint Request της Ελλάδας και της Τουρκίας. Γιατί θέλουμε να δούμε αυτό το κοινό αίτημα που υποβάλαμε εμείς με τους Τούρκους, να έρθουν τα βαπόρια του ΝΑΤΟ με γερμανό διοικητή, να το διαβάσουμε, να δούμε τι λέει. Να δούμε τι σημαίνει “πρώτη φορά” αριστερά.

Συνεχίζοντας την επίθεσή του κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έφερε το ΝΑΤΟ με γερμανό διοικητή ως αστυνομικό διοικητή στο Αιγαίο, καθώς και ότι μετέτρεψε τον Ερντογάν σε σουλτάνο «και αναγκάζονται οι Ευρωπαίοι να πηγαίνουν εκεί και να τον παρακαλάνε».

«Δεν ξέρετε, ούτε που πατάτε, ούτε που βρίσκεστε!», επεσήμανε σε έντονους τόνους ο Νίκος Δένδιας​.

Απαντώντας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε πως «η συμφωνία που έγινε και κοινά αποδεκτή από όλες τις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ έχει να κάνει με την ανάπτυξη τη νατοϊκής δύναμής στην περιοχή του Αιγαίου έχοντας γίνει αποδεκτές όλες οι ελληνικές θέσεις», είπε ο Π. Καμμένος και τόνισε ότι «έχουν εξασφαλιστεί όλα όσα ζήτησε η ελληνική πλευρά...

Δεν υπάρχουν σχόλια: