12.2.16

Στρατιωτικοποίηση του προσφυγικού...

Πρόσφυγες σε νησίδα κοντά στις Οινούσσες

Οι ευρωπαϊκές χώρες ετοιμάζονται να κλείσουν τα σύνορά τους για να μη δεχτούν νέες αιτήσεις ασύλου και το...
ΝΑΤΟ στέλνει πολεμικά πλοία στα τουρκικά ύδατα, με τη συμφωνία της Ελλάδας, για να εμποδίσει όχι μόνο τους μετανάστες, αλλά τους ίδιους τους πρόσφυγες να περάσουν τα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα.

Είναι φανερό ότι η Ε.Ε. αδυνατεί να ανταποκριθεί στο μεγαλύτερο παγκοσμίως προσφυγικό κύμα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και πως βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης το σύστημα ασύλου, που αποτέλεσε βασικό πυλώνα του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού για περισσότερο από μισό αιώνα.

Για μια κυβέρνηση που εκλέχτηκε με την υπόσχεση να προσπαθήσει να αλλάξει τη συντηρητική Ευρώπη, η συμφωνία στη στρατιωτικοποίηση του προσφυγικού και σε σχέδια που αναστέλλουν στην πράξη τη Σύμβαση της Γενεύης αποτελεί πρόβλημα, όσο και αν είναι σαφές πως υπήρξε προϊόν σκληρότατου εκβιασμού και ασφυκτικών πιέσεων, οι οποίες απειλούν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε τεράστια αποθήκη ανθρώπων.

Είναι προφανές πως δεν μπορεί να επωμιστεί μόνη η Ελλάδα τη διαχείριση ενός τεράστιου αριθμού προσφύγων που ζητούν διεθνή προστασία στα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη. Δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε συνθήκες προσφυγικής κρίσης ο Κανονισμός του Δουβλίνου, που προβλέπει να εξετάζει η πρώτη χώρα υποδοχής τα αιτήματα ασύλου και να μένουν στην επικράτειά της οι πρόσφυγες.

Καμία χώρα πληθυσμού 10 εκατομμυρίων κατοίκων δεν θα μπορούσε να εξετάσει 800 χιλιάδες αιτήματα ασύλου και να εγκαταστήσει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, ακόμα και αν δεν βρισκόταν στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της μεταπολεμικής ιστορίας της.

Αυτά τα γνωρίζει φυσικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα έχει παραδεχτεί δημοσίως. Σε άτυπη ενημέρωση πριν από περίπου ενάμιση μήνα, εκπρόσωποι της Επιτροπής συμφώνησαν πως επίκειται η αλλαγή του Κανονισμού του Δουβλίνου και πως το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία αποτελεί μια πιλοτική δοκιμή για έναν νέο κανονισμό που θα ανταποκρίνεται στη σημερινή προσφυγική κρίση.

Σήμερα όλα δείχνουν πως το πείραμα δεν οδηγείται σε επιτυχία, με ευθύνη τόσο των κρατών-μελών όσο και των ευρωπαϊκών θεσμών, και πως αντιθέτως η Ε.Ε. εξετάζει το ενδεχόμενο να επανενεργοποιήσει τον Κανονισμό του Δουβλίνου για να επιστρέψει στην Ελλάδα πρόσφυγες. Στρουθοκαμηλισμός; Μάλλον κάτι περισσότερο.

Η συμφωνία του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε επιχειρήσεις αναχαίτισης προσφύγων όπως και η χτεσινή του δήλωση στη Βουλή πως δεν υπάρχει «καμία διαφορετικότητα» της Ελλάδας ως προς την ευρωπαϊκή πολιτική (όσο και αν αναφερόταν κυρίως στο σχέδιο μετεγκατάστασης) είναι προφανές πως επιχειρούν να προλάβουν μια ορατή έξαρση της ξενοφοβίας στην Ελλάδα, ακόμα και με τίμημα τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Υπάρχει όμως τεράστια απόσταση μέχρι το σημείο να εμφανίζεται ικανοποιημένος ο υπουργός Εθνικής Αμυνας για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε επιχειρήσεις αναχαίτισης προσφύγων, διαπράττοντας μάλιστα την ύψιστη ύβρι να αφιερώνει την κοινή απόφαση των υπουργών Αμυνας στη μνήμη των ανδρών του Πολεμικού Ναυτικού που χάθηκαν χτες.

Ο κ. Καμμένος θα όφειλε να έχει συναίσθηση πως μόνο θλίψη μπορεί να προκαλούν παρόμοιες εξελίξεις, που κινδυνεύουν να βάλουν τέλος όχι μόνο «στην παράνομη μετανάστευση», όπως είπε, δήλωση από μόνη της προβληματική, αλλά και στον ίδιο τον χαρακτήρα της Ε.Ε. και το μεταπολιτευτικό σύστημα δικαιωμάτων, αν όχι στην ίδια την Ε.Ε.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: