12.2.16

Δεν «βλέπει» νέα κρίση ο Ντάισελμπλουμ...

Δεν «βλέπει» νέα κρίση ο Ντάισελμπλουμ

Δεν «βλέπει» άμεση απειλή επανάληψης της χρηματοπιστωτικής κρίσης ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Υπάρχει...
ανησυχία (για την αστάθεια της αγοράς), όμως αντιλαμβανόμαστε επίσης πως βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ' ότι πριν από 10 χρόνια. Τόσο οι προϋπολογισμοί των κυβερνήσεων όσο και η πραγματική οικονομία ανακάμπτουν σε όλη την ευρωζώνη», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ στο CNBC.

«Και οι τράπεζές μας βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ' όσο βρίσκονταν πριν από μερικά χρόνια, πολλά κεφάλαια έχουν εισρεύσει, οι ισολογισμοί έχουν εξορθολογιστεί και αυτή η διαδικασία συνεχίζεται με τους νέους κανόνες της τραπεζικής ένωσης», πρόσθεσε.

«Νομίζω πως πολλές από τις ανησυχίες προέρχονται εκτός του τραπεζικού κλάδου, εκτός της ΕΕ, έχουν να κάνουν με την παγκόσμια οικονομία και τις αναδυόμενες αγορές, έχουν να κάνουν με την τιμή του πετρελαίου και την επίπτωσή της στην πραγματική οικονομία. Ως εκ τούτου, ας μην παρεκκλίνουμε από τη δουλειά που κάνουμε η οποία αφορά την ενίσχυση της οικονομίας μας στην ευρωζώνη -εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε αυτόν τον δρόμο- και την ενίσχυση των τραπεζών, που συνεχίζεται», σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup και συμφώνησε πως υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες αναφορικά με το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου. Ωστόσο, οι ρυθμιστικές μεταρρυθμίσεις και οι νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες έχουν καταστήσει το σύστημα πιο ασφαλές, είπε.

«Νομίζω πως όλοι αντιλαμβανόμαστε, για παράδειγμα, πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι ένα ζήτημα για κάποιες τράπεζες στη χώρα μας, όμως γενικότερα στις τράπεζές μας έχει γίνει πολλή δουλειά και πολλά νέα κεφάλαια έχουν εισρεύσει και τα κεφάλαια είναι υψηλότερης ποιότητας απ' όσο ήταν πριν από μερικά χρόνια. Έτσι, βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη θέση», τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: