12.2.16

Διορία 3 μηνών στην Ελλάδα...

Διορία 3 μηνών για τα σύνορα από την ΕΕ ή «πάγωμα» της Σένγκεν
Διορία τριών μηνών προκειμένου να εκπληρώσει τις συστάσεις που της απηύθυνε πριν από 10 ημέρες για τη...
φύλαξη των εξωτερικών συνόρων έστειλε σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην Ελλάδα διαφορετικά προειδοποιεί για «πάγωμα» της Συνθήκης Σένγκεν για διάστημα έως και δύο χρόνια.

Σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέδωσε σύσταση σχετικά με την αντιμετώπιση των σοβαρών ελλείψεων που καταγράφηκαν κατά την αξιολόγηση της εφαρμογής στην Ελλάδα του κεκτημένου της Σένγκεν και η οποία προτείνει στη χώρα μας διορθωτικά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των αδυναμιών.

Αυτά τα μέτρα αφορούν τις διαδικασίες καταγραφής, την φύλαξη των θαλασσίων συνόρων, διαδικασίες ελέγχου των συνόρων, την ανάλυση κινδύνου, τους ανθρώπινους πόρους και την κατάρτιση, τις υποδομές και τον εξοπλισμό και τη διεθνή συνεργασία.

Αν και αναγνωρίζει ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει ένα αναπάντεχο κύμα προσφύγων, σημειώνει στην ανακοίνωσή του το Σύμβουλιο ότι αρκετά κράτη- μέλη έχουν αντιμετωπίσει δυσκολίες στη διασφάλιση του κατάλληλου ελέγχου στα σύνορα ώστε να τηρείται το κεκτημένο της Συνθήκης Σένγκεν αλλά και σχετικά με την υποδοχή των προσφύγων.

Όπως σημειώνει η Ελλάδα χρειάζεται να καταβάλλει μεγαλύτερες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κατάστασης και ότι η συνολική λειτουργία του χώρου Σένγκεν είναι σε σοβαρό κίνδυνο. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα να έχει επιπτώσεις για την ΕΕ στο σύνολό της, και πρέπει να επιλυθούν συλλογικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: