31.1.16

Φλερτάραμε με πολλές πολιτικές αυταπάτες...

Βούτσης: Φλερτάραμε με πολλές πολιτικές αυταπάτες
- H Zωή για 2,5 μήνες έκανε τέρατα και σημεία, είχε απασφαλίσει που λένε...
- Βούτσης για Βαρουφάκη και plan X: Εμείς που ξέραμε πραγματικά γελάμε και κλαίμε.
-Το «ριφιφί» στο Νομισματοκοπείο είναι ψέμα...
«Κυβερνούμε στο όνομα της Αριστεράς, όχι ως αυτόφωτες περσόνες», δηλώνει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μιλώντας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» για την Αριστερά, τον ΣΥΡΙΖΑ και τον «ίλιγγο» της...
ανάληψης της εξουσίας, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, το plan Χ του Βαρουφάκη αλλά και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ερωτηθείς πόσο άλλαξε ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο ένα χρόνο εξουσίας, ο κ. Βούτσης εξηγεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά στην Ελλάδα μετά τον εμφύλιο ουδέποτε ασχολήθηκε, όπως και σε όλη την Ευρώπη πλην της Ιταλίας, με το θέμα της εξουσίας και της διακυβέρνησης. «Ούτε θεωρητικά», προσθέτει. «Ποτέ δεν είχε ξαναεγγραφεί στην ιστορία ότι μια βαθιά κοινωνική κρίση αντί να φέρει στην επιφάνεια συντηρητικές δυνάμεις θα έφερνε ως παράκλητους από το υπερπέραν μια αριστερή δύναμη του 4%. Αυτό ως ενδεχόμενο δεν είχε τεθεί ποτέ. Ίλιγγος», λέει χαρακτηριστικά, τον οποίο είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστείς και χρειάζεται «να έχεις έρμα, υπόβαθρο, εμπειρία, σεμνότητα και ταπεινότητα».

Για την προκάτοχό του στην προεδρία της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, ο κ. Βούτσης λέει πως στην αρχή συμφωνούσε, τυπικά έστω, με την κυβερνητική γραμμή ενώ χαρακτηρίζει «δραματικό» το διάστημα από το δημοψήφισμα και μέχρι τις εκλογές. «Για 2,5 μήνες έκανε τέρατα και σημεία, είχε απασφαλίσει που λένε. (…)Δεν έχουμε δημοσιοποιήσει πολλά πράγματα που ξέρουμε για να μη φτύνει ο κόσμος την Αριστερά, γιατί εμείς κυβερνούμε στο όνομα της Αριστεράς, όχι ως αυτόφωτες περσόνες», προσθέτει.

Μιλώντας για την συνέντευξη του Γιανη Βαρουφάκη στο ΣΚΑΪ και για την ύπαρξη σχεδίου Χ ο πρόεδρος της Βουλής κάνει λόγο για προσωπικό αφήγημα του κ. Βαρουφάκη. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «εμείς που ξέραμε πραγματικά γελάμε και κλαίμε... Το κάδρο που παρουσιάζει ο Γιάνης δεν είναι το ακριβές αλλά είναι ελκτικό και είναι σίγουρο ότι ο ίδιος το πιστεύει. Περί αυτού πρόκειται».

Για το «ριφιφί» στο Νομισματοκοπείο ο κ. Βούτσης λέει πως δεν είναι αλήθεια και, πως, πίεζε για κάτι τέτοιο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Είναι ψέμα. Είχε κάνει πρόταση σε δύο υπουργικά συμβούλια με την έννοια των εναλλακτικών που ψάχναμε. Άλλο θέμα η δραχμή. Ο ίδιος ο Λαπαβίτσας είχε αναγνωρίσει πως χρειάζονται δύο χρόνια προετοιμασίας για να γίνει το βήμα».

«Φλερτάραμε με πολλές πολιτικές αυταπάτες ως απεδείχθησαν για Κινέζους, για Ρώσους, για Ντράγκι για το μέτωπο του Νότου, λέει στη συνέντευξή του ο πρόεδρος της Βουλής ενώ κληθείς να σχολιάσει τις διαδηλώσεις και τις αντιδράσεις πολλών επαγγελματικών ομάδων στα νέα μέτρα σημειώνει ότι όταν υπάρχει μία μαζική και αυθεντική κινητοποίηση, έναν αριστερό τον γεμίζει παραπάνω ευθύνη. «Πιεζόμαστε, έχουμε ευθύνες, το συναισθανόμαστε και παρακαλούμε να μην έχουμε κι ενοχές μετά από ένα ή δύο χρόνια λέει ο κ. Βούτσης, προσθέτοντας : «αν η τριετία συμπληρωθεί απλώς με την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, με αποτύπωμα και μόνο τις επώδυνες πλευρές του, είναι σαφές ότι θα έχουμε και ενοχές. Δεν είμαστε νάρκισσοι της πολιτικής».

Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρεται και στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι η παρουσία του αλλάζει τους συσχετισμούς στο πολιτικό σκηνικό. Εκτιμά όμως ότι αυτό δε θα γίνει εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: