31.12.15

Το πρόσωπο της χρονιάς...

 Το πρόσωπο της χρονιάς
To 2014, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πέρασαν από την Ελλάδα σχεδόν 73 χιλιάδες πρόσφυγες. Το 2015 ο αριθμός ήταν υπερδεκαπλάσιος, φτάνοντας τις 797 χιλιάδες άτομα.

Οι αριθμοί είναι...
αδιαμφισβήτητος μάρτυρας του «φορτίου» που ολόκληρη η χώρα σήκωσε σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης, στις οποίες δεν έχει να ταΐσει τα δικά της παιδιά. Ομως, οι αριθμοί είναι εντελώς ψυχροί και «ανίκανοι» να αναδείξουν το μέγεθος του ζητήματος.

Πίσω τους κρύβονται εκατομμύρια άνθρωποι. Δεν είναι μόνο οι πρόσφυγες, αλλά κι εκείνοι που τους βοήθησαν να σωθούν για να μπορούν να ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον σε έναν καλύτερο κόσμο.

Είναι οι διασώστες, είναι οι γιατροί, είναι οι εθελοντές, είναι οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου και της ενδοχώρας, από την πλατεία Βικτωρίας ώς την Ειδομένη, που έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους ώστε αυτοί οι άνθρωποι να νιώσουν ένα ζεστό χέρι συμπαράστασης.

Είναι ένας ολόκληρος λαός που παραμέρισε τη δική του ταλαιπωρία και τα δικά του προβλήματα και γύρισε το βλέμμα στην αγωνία των προσφύγων με κατανόηση και με διάθεση προσφοράς.

Κάθε τέλος του χρόνου, διεθνή μέσα αναδεικνύουν την προσωπικότητα της χρονιάς. Κατά κανόνα διαλέγουν εκείνους που ταλαιπώρησαν ολόκληρους λαούς.

Μεγιστάνες του πλούτου ή πολιτικούς που πέτυχαν κάτι σπέρνοντας δυστυχία. Δεν έχουμε ανάγκη από τέτοια πρότυπα, που στο κάτω κάτω δεν είναι παρά αρνητικά πρότυπα. «Πάντων χρηµάτων µέτρον ἐστίν ἄνθρωπος, τῶν µέν ὄντων ὡς ἐστιν, τῶν δε οὐκ ὄντων ὡς οὐκ ἔστιν» έλεγε ο Πρωταγόρας.

Δηλαδή, για όλα τα πράγματα κριτήριο είναι ο άνθρωπος, για όσα υπάρχουν και για όσα δεν υπάρχουν. Η προσφυγική κρίση αποτελεί την απόδειξη. Το πρόσωπο της χρονιάς είναι πολλά πρόσωπα.

Είναι τα πρόσωπα όλων αυτών που απέδειξαν ότι η αλληλεγγύη ήταν, είναι και παραμένει υπέρτατη αξία. Καλή χρονιά!

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: