30.11.15

Για πρώτη φορά ψηφίζουν οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία...

Δύο γυναίκες στη Τζέντα υποβάλλουν τα χαρτιά τους για να ψηφίσουν στις τοπικές εκλογές

Στις τοπικές εκλογές, που θα διενεργηθούν τον Δεκέμβριο στην Σαουδική Αραβία, για τρίτη φορά από το 2005, θα ψηφίσουν για πρώτη φορά και οι γυναίκες, αλλά θα μπορούν, επίσης για πρώτη φορά να...
θέσουν και υποψηφιότητα.

Στο συντηρητικό βασίλειο του βασιλιά Σαλμάν, ο πρώην βασιλιάς Αμπντάλα, που πέθανε τον Ιανουάριο του 2105, είχε καθιερώσει για πρώτη φορά να γίνονται τοπικές εκλογές το 2005, ενώ για δεύτερη φορά τοπικές εκλογές έγιναν το 2011. Φέτος για πρώτη φορά οι γυναίκες λαμβάνουν μέρος στις εκλογές και αυτό θεωρείται ένα πρώτο βήμα για την ισότητα των δύο φύλων, σε μια χώρα που στις γυναίκες απαγορεύεται η οδήγηση, επιβάλλεται να κυκλοφορούν καλυμμένες από την κορυφή ως τα νύχια και απαγορεύεται να εργαστούν, να ταξιδέψουν ή να παντρευτούν, χωρίς την άδεια των αρσενικών μελών της οικογένειάς τους.

Οι τοπικές εκλογές θα διενεργηθούν στην Σαουδική Αραβία στις 12 Δεκεμβρίου και μέχρι τώρα έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν 131.000 γυναίκες και 1.350.000 άνδρες, σε συνολικό πληθυσμό 21 εκατομμυρίου κατοίκων. Στις τοπικές εκλογές υπάρχουν 284 τοπικά συμβούλια για τα οποία έχουν θέσει υποψηφιότητα 7.000 άτομα, εκ των οποίων οι γυναίκες είναι περίπου 900.

Όμως, ήδη δύο από τις υποψήφιες καταγγέλλουν ότι έχουν αποκλειστεί. Η Loujain Hathloul κατήγγειλε στο Twitter ότι την διέγραψαν από τον κατάλογο των υποψηφίων και δήλωσε ότι θα διαμαρτυρηθεί στις αρμόδιες αρχές. Η γυναίκα είχε κρατηθεί επί δύο μήνες στη φυλακή, επειδή αψήφισε την σχετική νομοθεσία και συνελήφθη να οδηγεί από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς την Σαουδική Αραβία.

Η ίδια δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι ήθελε να συμμετάσχει ως υποψήφια στις τοπικές εκλογές για να αυξήσει το ποσοστό των υποψηφίων γυναικών.

Μια άλλη υποψήφια των τοπικών εκλογών, η Nassima al-Sadah, ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε ότι το Σάββατο, οι υπεύθυνοι την ενημέρωσαν ότι το όνομά της είχε διαγραφεί από τον κατάλογο των υποψηφίων. Η ακτιβίστρια ανέστειλε την προεκλογική της εκστρατεία και δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να ξεκαθαρίσει τους λόγους του αποκλεισμού της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: