29.11.15

Το ναυάγιο της «εθνικής συνεννόησης», οι υποθήκες...

... και οι εφεδρείες...
Ένα κατηγορηματικό «όχι» στο ασφαλιστικό, ένα «ίσως» στην συνταγματική μεταρρύθμιση και ένα οριακό «ναι» (πλην ΝΔ) στην εθνική γραμμή για το προσφυγικό απέδωσε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών – ένα συμβούλιο που κατέδειξε μεν τα δεδομένα διακομματικά αδιέξοδα, ενέγραψε δε υποθήκες για πιθανές πολιτικές εξελίξεις στο μέλλον.

Η πρώτη...
ανάγνωση των πεπραγμένων και του κλίματος στη χθεσινή «σύσκεψη κορυφής» δίνει απλώς μια συνολική άρνηση συναίνεσης και μια μετωπική σύγκρουση και πόλωση. Η Νέα Δημοκρατία δια του υπηρεσιακού Γιάννη Πλακιωτάκη είπε «όχι σε όλα» - ακόμη και στα hot spots στα νησιά, το ΠΑΣΟΚ δια της Φώφης Γεννηματά συγκατάνευσε, με το ζόρι, σε εθνική γραμμή μόνον για το προσφυγικό, και ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε καταγγέλλοντας αμφότερους ως «υπονομευτές» και της διεθνούς θέσης της χώρας και της εθνικής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

«Δυστυχώς, σήμερα αυτοί που έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την οικονομική, θεσμική και ηθική εξόντωση του ελληνικού λαού τα τελευταία πέντε χρόνια, απέδειξαν ότι δεν διαθέτουν ούτε το απαραίτητο αίσθημα ευθύνης, ούτε την αναγκαία σοβαρότητα», δήλωσε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά τη σύσκεψη, χαρακτηρίζοντας τη ΝΔ «κατώτερη των περιστάσεων» και υπενθυμίζοντας με νόημα στο ΠΑΣΟΚ το «καταστροφικό PSI που χρέωσε με δισεκατομμύρια τα ασφαλιστικά ταμεία».

Σε δεύτερο χρόνο, ωστόσο, η χθεσινή σύσκεψη κορυφής αφήνει και ανοίγει περιθώρια εξελίξεων, ακόμη και εν δυνάμει ανατροπών. Η κυβέρνηση, τελώντας σε τριπλό κλοιό πίεσης από τους δανειστές, τις κοινωνικές εντάσεις που πυροδοτεί το ασφαλιστικό και την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, επιλέγει να αναδείξει την άρνηση της αντιπολίτευσης, με στόχο να την εκθέσει και να καρπωθεί αν μη τι άλλο τις πολιτικές εντυπώσεις, ενώ ποντάρει στο «μπετονάρισμα» της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ελλείψει πρόθυμων εφεδρειών. Ταυτόχρονα, ωστόσο, κρατά ανοιχτούς πιθανούς διαύλους σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα με Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και – ιδιαιτέρως – με τον Βασίλη Λεβέντη, διαβλέποντας διεργασίες και ζυμώσεις στο εσωτερικό των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Κυβερνητικές πηγές, άλλωστε, εκτιμούν ότι ακόμη και για τη μελλοντική στάση της Νέας Δημοκρατίας τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο πριν εκλεγεί νέος αρχηγός και φανεί ποια πολιτική και ιδεολογική «οικογένεια» παίρνει το πάνω χέρι στην αξιωματική αντιπολίτευση. 

Διαβάστε ολόκληρη την ανάλυση του tvxs.ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: