30.11.15

Η Λυρική ανέβασε χθες ένα κομμάτι ζωής...

ΚΕΘΕΑ
Αντα Ψαρρά

Στη Λυρική της οδού Ακαδημίας την Κυριακή το πρωί δεν ανέβηκε στη σκηνή κάποια καλοστημένη παράσταση με δυνατό σκηνικό, τέλειους τενόρους και άψογους χορευτές. Δεν παίχτηκε ούτε κωμωδία ούτε δράμα. Το θέατρο της οδού Ακαδημίας «ανέβασε» χθες ένα κομμάτι της ζωής και της πραγματικότητας. Στο σανίδι ανέβηκαν τα...
παιδιά που από το πεζοδρόμιο της εξάρτησης μέσα από σκληρή και εξαντλητική δουλειά κορύφωσαν την πετυχημένη τους προσπάθεια και αποφοίτησαν καθαροί από τις δομές του ΚΕΘΕΑ. Πάλεψαν χρόνια με την εξάρτηση, βυθίστηκαν και ξανασηκώθηκαν και έφτασαν να καταφέρουν αυτό που πολλοί θα ζήλευαν: να αλλάξουν και να πιστέψουν στον εαυτό τους! Μόνοι δεν μπορούσαν κι ούτε μπορούν, παραδέχτηκαν όμως την ανάγκη τους για βοήθεια, στάθηκαν πλάι σε άλλα παιδιά και μαζί με τους ακούραστους θεραπευτές τους στο κάθε πρόγραμμα τελικά τα κατάφεραν.

Το θέατρο ήταν γεμάτο από νέους ανθρώπους που νίκησαν ή ακόμα βρίσκονται στην πορεία αυτής της μάχης. Ηταν γεμάτο από τις οικογένειες που μετά την αγωνία και τη θλίψη αντίκριζαν τα παιδιά τους πάνω στη σκηνή και γέμιζαν περηφάνια. Παρόντες και όλοι οι εργαζόμενοι και οι θεραπευτές του ΚΕΘΕΑ που κάθε χρονιά περιμένουν αυτήν την ημέρα για να πάρουν τη μόνη αμοιβή που δεν θρυμμάτισε η κρίση, την αμοιβή που συνεχίζει να είναι πλούσια και χωρίς περικοπές. Ανάμεσα στους θεατές η διοίκηση του ΚΕΘΕΑ και άνθρωποι που βοήθησαν σε όλη την πορεία αυτού του οργανισμού όπως ο Νίκος Παρασκευόπουλος που παρακολούθησε αυτή τη γιορτή, από τη θέση του υπουργού πια. Ηταν εκεί και η αρμόδια αν. υπουργός Θεανώ Φωτίου, η Βασιλική Κατριβάνου από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Λούλα Καρατζά από το ΚΚΕ.

Οι πρωταγωνιστές όμως τράβηξαν όλα τα φώτα επάνω τους με τα λόγια που έλεγαν χωριστά ο καθένας, με τα δάκρυά τους και με τα χαμόγελα της δικής τους ελπίδας. Οι θεραπευτές τους, οι αφανείς συντελεστές αυτής της αληθινής παράστασης, ήταν εκεί για να εισπράξουν το δικό τους «ευχαριστώ» από τα παιδιά. Εργαζόμενοι που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια με περικοπές και μεγάλες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό. Ειδικά όσοι δουλεύουν στις κοινότητες μέσα στις φυλακές (στο πρόγραμμα «Εν Δράσει») και παλεύουν να κρατήσουν όρθιες αυτές τις πολύτιμες μονάδες με αποδεκατισμένο το προσωπικό που δεν αναπληρώνεται λόγω του γνωστού φόντου της οικονομικής κρίσης.

Η γιορτή αυτής της αποφοίτησης δεν έχει χρώμα, φυλή, θρησκεία, είναι όλα αυτά μαζί ανακατεμένα με τις ελπίδες των νέων ανθρώπων που κράτησαν σφιχτά στο χέρι τη δεύτερη ευκαιρία. Ενα μεγάλο «μπράβο» λοιπόν στη Βάσω, την Αγγελική, τον Γιάννη, τον Παναγιώτη, την Αναστασία, τον Εριόν και όλα τα παιδιά που γέμισαν τη χθεσινή Κυριακή με χρώμα για όλους μας.
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: