30.11.15

Το ΔΝΤ πίσω από τα σενάρια για οικουμενική...

to-dnt-pisw-apo-ta-nea-senaria-gia-oikoumeniki-kubernisi

του Θάνου Δημάδη

Σενάριο οικουμενικής κυβέρνησης στην Ελλάδα προωθεί το ΔΝΤ σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων, με αντίστοιχο τρόπο με εκείνον που το έκανε το καλοκαίρι του 2011, οδηγώντας τα πράγματα λίγους μήνες αργότερα στην συγκρότηση της κυβέρνησης Παπαδήμου.
Ασφαλείς πληροφορίες λένε ότι η Κριστίν Λαγκάρντ είναι...

ιδιαίτερα προβληματισμένη από την πιθανότητα μίας νέας πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα, κάτι που συζητά συχνά με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Το πρόσφατο κοινοβουλευτικό κρας-τεστ που έληξε με απώλειες για την κυβερνητική πλειοψηφία, κάνει τα στελέχη του Ταμείου πιο απαισιόδοξα για την προώθηση μεγάλων κρίσιμων "μεταρρυθμίσεων" με σημείο αιχμής το ασφαλιστικό. Η άποψη που κυριαρχεί είναι ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις που οι δανειστές θεωρούν προϋπόθεση για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, δεν μπορούν να προχωρήσουν- και κυρίως να εφαρμοστούν- αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν "βάλουν πλάτη".

Ασφαλείς πληροφορίες λένε ότι η Κριστίν Λαγκάρντ είναι ιδιαίτερα προβληματισμένη από την πιθανότητα μιας νέας πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα.
Ο ίδιος ο Πολ Τόμσεν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις του φέρεται να επισημαίνει συνεχώς ότι οι επενδύσεις δεν θα έρθουν στην Ελλάδα αν δεν διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα, και ότι για να επέλθει αυτή η σταθερότητα πρέπει τα πολιτικά κόμματα που προκρίνουν την παραμονή στο ευρώ να συνταχθούν κάτω από μία κοινή "ομπρέλα" πολιτικής συναίνεσης. Πολλοί είναι αυτοί που ερμηνεύουν αυτού του είδους τις προτροπές και τις απόψεις σε υπόδεξη για τον σχηματισμό μίας νέας οικουμενικής κυβέρνησης στην Ελλάδα.

Σημειωτέον τα στελέχη του Ταμείου μόνο με θετικό τρόπο αποτιμούν - από την δική τους οπτική- την κυβέρνηση Παπαδήμου, σε βαθμό που θα ήθελαν να δουν αυτό το εγχείρημα να επαναλμβάνεται. Πάντως έχει αξία να θυμηθούμε ότι ο σχηματισμός της κυβέρνησης Παπαδήμου είχε δρομολογηθεί με το επιχείρημα ότι έπρεπε να εφαρμόσει την συμφωνία του PSI. Ας κρατήσουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας τις πληροφορίες που τα τελευταία 24ωρα έρχονται στην επιφάνεια, και σύμφωνα με τις οποίες οι δανειστές φέρονται έτοιμοι να απαιτήσουν μία αντίστοιχη οικουμενική κυβέρνηση ως προϋπόθεση για μία νέα συμφωνία για το χρέος που επιδιώκει η ελληνική πλευρά.

Την ίδια στιγμή, ο Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν δήλωνε στην Αθήνα πως είναι κρίσιμο να είναι σταθερή η κυβέρνηση που θα εφαρμόσει το πρόγραμμα.
Οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν ότι το μήνυμα αυτό έχει φθάσει εμμέσως πλην σαφώς στα αυτιά του Έλληνα Πρωθυπουργού, και οι πρόσφατη απόπειρά του να αποσπάσει την συναίνεση των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης φέρεται να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα- ατύπως προς το παρόν- στα κέντρα λήψης αποφάσεων των δανειστών, σε Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες.

Την ίδια στιγμή στην Αθήνα και σε συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στο κουαρτέτο Ντέκλαν Κοστέλο έκανε μια αναφορά η οποία προκάλεσε αίσθηση, όταν μιλώντας για το ελληνικό πρόγραμμα και τις προϋποθέσεις προκειμένου να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος είπε: «Είναι κρίσιμο να υπάρξει σταθερή κυβέρνηση που θα εφαρμόσει το πρόγραμμα».

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: