3.10.15

"Reuters": Η Ελλάδα πιθανότατα θα προλάβει τα 15 δισ. ευρώ...

...της ανακεφαλαιοποίησης...
«H Eλλάδα πιθανότατα θα κατορθώσει να προλάβει την προθεσμία της 15ης Νοεμβρίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», δηλώνουν στο πρακτορείο Reuters, κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης. 

«Η Ελλάδα είναι πιθανό να...
προλάβει την προθεσμία της 15ης Νοεμβρίου για τα κεφάλαια της ανακεφαλαιοποίησης, καθώς η εκταμίευση εξαρτάται κυρίως από τις μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό κλάδο που μπορεί να έχουν υλοποιηθεί μέχρι τότε», δηλώνουν χαρακτηριστικά οι Ευρωπαίοι.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα συμφωνία της Ελλάδας περιλαμβάνει χορήγηση ποσού ύψους 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Από το ποσό αυτό, ήδη τα 10 δισ. ευρώ βρίσκονται σε λογαριασμό του Λουξεμβούργου, έτοιμα να εκταμιευθούν. 

Εάν τα αποτελέσματα των stress tests της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες επιβεβαιώσουν πως χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια και εκείνα που θα διαθέσουν οι ιδιώτες επενδυτές δεν αρκούν, τότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα υπόλοιπα 15 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις στο τραπεζικό σύστημα έως τις 15 Νοεμβρίου, γράφει το δημοσίευμα. 

Το εν λόγω ζήτημα συζητήθηκε στη τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group το απόγευμα της Παρασκευής.

Κατά τις ίδιες πηγές που μίλησαν στο Reuters, οι Βρυξέλλες εξετάζουν το ενδεχόμενο διαχωρισμού των μεταρρυθμίσεων στις ελληνικές τράπεζες από την πρώτη αξιολόγηση.


Όπως εξηγούν, οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να διαχωρίσουν τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιήσει η Ελλάδα προκειμένου να λάβει τα 3 δισ. ευρώ της δόσης και τα 15 δισ. ευρώ για τις τράπεζες σε δύο φάσεις. Δυο ακόμη στελέχη επιβεβαίωσαν ότι αυτό είναι το σχέδιο. 

Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει 48 προαπαιτούμενα και νόμους που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και να έχουν υπερψηφιστεί από την ελληνική βουλή έως τα μέσα Οκτωβρίου.

Η ολοκλήρωσή τους θα αποτελέσει τη βάση για την εκταμίευση της υπο-δόσης των 2 δισ. ευρώ από τα 3 δισ. ευρώ.

Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ και τα 15 δισ. ευρώ για τις τράπεζες θα εξαρτηθούν από τη δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων.

«Επομένως τα 15 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να εκταμιευθούν όταν ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις στις τράπεζες», καταλήγουν οι Ευρωπαίοι.


Η Βουλή της Ελλάδας αναμένεται να αρχίσει να συζητά και να εγκρίνει τους εφαρμοστικούς νόμους από την 9η Οκτωβρίου.

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης αναγνωρίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται στο πλαίσιο της τριετούς δανειακής σύμβασης της Ελλάδας πρέπει να ολοκληρωθούν το πρώτο χρονικό διάστημα της ισχύος της, σημειώνοντας πάντως ότι θεωρούν πως αυτό είναι δίκαιο, καθώς σχεδόν το μισό ποσό από το σύνολο των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ θα έχει εκταμιευθεί ως τα τέλη του έτους.

Η απόφαση των αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών Οικονομικών θα πρέπει να λάβει την έγκριση των υπουργών Οικονομικών στο προσεχές Συμβούλιό τους, μεθαύριο Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: