7.10.15

Μαξ Σρεμς: Ο άνθρωπος που τα έβαλε με το Facebook και νίκησε...

Μετά από επτά χρόνια αγώνα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων κατά του Facebook, ο 24χρονος φοιτητής της νομικής Μαξ Σρεμς, δικαιώθηκε πανηγυρικά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με μία απόφαση που αναμένεται να αλλάξει το πλαίσιο της διατλαντικής επεξεργασίας δεδομένων. 
 
Έως τώρα, οι αμερικανικές εταιρείες ήταν... ελεύθερες να επεξεργάζονται δεδομένα Ευρωπαίων πολιτών στις ΗΠΑ εφόσον τηρούσαν τους κανόνες της διατλαντικής συμφωνίας «Safe Harbor» του 2000. Η νέα απόφαση όμως ακυρώνει τη συμφωνία αυτή που επιτρέπει τη μεταφορά δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από την Ευρώπη στις ΗΠΑ, καθώς δεν διασφαλίζει τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στην ιδιωτικότητα.

Η απόφαση του δικαστηρίου, που βασίστηκε και στις αποκαλύψεις για τα μυστικά προγράμματα κατασκοπείας των ΗΠΑ, του πρώην σύμβουλου της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας (NSA), Έντουαρντ Σνόουντεν, αναφέρεται σε παραβιάσεις συνταγματικών δικαιωμάτων από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, στο δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή, και στο δικαίωμα στη δικαστική προσφυγή, το οποίο οι Ευρωπαίοι στερούνται σε ό,τι αφορά την επεξεργασία των δεδομένων τους στις ΗΠΑ.

Ο Μαξ Σρεμς, που χρησιμοποιεί το Facebook από το 2007, αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέμα των προσωπικών δεδομένων του Facebook μετά από μία συνάντηση που είχε στο πανεπιστήμιο του στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, με ανθρώπους του Facebook, όπου και συνειδητοποίησε πως η αντίληψή τους για τους Ευρωπαϊκούς κανόνες προστασίας δεδομένων ήταν πολύ διαφορετική από αυτή των Ευρωπαίων.

Παράλληλα, είχε ξεκινήσει την εκπόνηση μιας σχετικής εργασίας στην οποία ανακάλυψε ότι όλοι οι χρήστες του Facebook εκτός ΗΠΑ και Καναδά, έχουν συμβόλαιο με το Facebook της Ιρλανδίας- μιας και εκεί εδρεύει το Facebook στην Ευρώπη- επομένως οι νόμοι και οι κανόνες προστασίας δεδομένων που υπάγονται, αφορούν σε Ιρλανδικό και Ευρωπαϊκό δίκαιο. Το συμπέρασμά του όμως παρουσίαζε το Facebook να αδιαφορεί πλήρως για τους Ευρωπαϊκούς νόμους. Έτσι επιστρέφοντας στην Ευρώπη, αποφάσισε με μία ομάδα φίλων να δραστηριοποιηθούν και να υποβάλλουν τα παράπονά τους στις Ιρλανδικές αρχές. Παράλληλα έστειλαν και ένα αντίγραφο των δεδομένων τους ως χρήστες του Facebook, ένα αρχείο έκτασης 1.222 σελίδων όπου ήταν καταγεγραμμένες λεπτομερώς όλες οι πληροφορίες που τον αφορούσαν, ακόμα και αυτές που είχαν διαγραφεί (μηνύματα, προηγούμενα ονόματα, δημοσιεύσεις και φίλοι).

Τον Αύγουστο του 2011 προσέφυγε για πρώτη φορά εναντίον του Facebook καταγγέλλοντας την εταιρεία για καταχρηστική κατοχή προσωπικών δεδομένων. Η προσφυγή του —ενώπιον της Αρχής Προστασίας Ιδιωτικού Βίου (DPC) της Ιρλανδίας, — απορρίφθηκε, οπότε στράφηκε απευθείας στην ιρλανδική δικαιοσύνη που με τη σειρά της προσέφυγε στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με τη σημερινή απόφαση ενδέχεται να ανατραπούν οι κανόνες που διέπουν εδώ και 15 χρόνια τη μεταφορά δεδομένων για εμπορικούς σκοπούς. Ο ίδιος δεν δίστασε να εκφράσει τον ενθουσιασμό του για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης στέλνοντας ένα "θριαμβευτικό τιτίβισμα" στο Twitter λίγα λεπτά αφότου πληροφορήθηκε ότι το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον δικαίωσε.

Ο αγώνας του όμως δεν τελειώνει εδώ. Ο Μαρξ Σρεμς έχει εκδώσει το μανιφέστο "Αγωνίσου για τα δεδομένα σου" και είναι επικεφαλής μιας συλλογικής αγωγής 25.000 ανθρώπων που κατηγορούν το Facebook ότι χρησιμοποιεί παρανόμως τα προσωπικά δεδομένα τους.

Ο Σρεμς κάλεσε όλους τους χρήστες του Facebook να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία του μέσω του ιστοτόπου www.fbclaim.com. Καθώς δεν έχει αρκετούς συνεργάτες για να επαληθεύσει την ταυτότητα όλων των εναγόντων, έχει περιορίσει στις 25.000 τον αριθμό εκείνων που θα προσφύγουν μαζί του, ζητώντας 500 ευρώ ο καθένας ως αποζημίωση για τη ζημία που υπέστησαν. Η αγωγή του, στην αυστριακή δικαιοσύνη, απορρίφθηκε τον Ιούλιο, όμως έχει ασκήσει έφεση.

Το Facebook, που είχε χαιρετίσει την απόφαση των αυστριακών δικαστηρίων χαρακτηρίζοντας "εμφανώς λανθασμένες" τις κατηγορίες που του προσάπτει ο Σρεμς, υποστηρίζει επίσης ότι ο νεαρός ακτιβιστής έχει οικονομικά κίνητρα. Ο ίδιος όμως μέσα από δηλώσεις του στον ιστότοπο της πρωτοβουλίας, απορρίπτει αυτόν τον ισχυρισμό τονίζοντας ότι “Δεν στοχεύουμε σε οικονομικά ή άλλα προσωπικά οφέλη. Απλά θέλουμε να χρησιμοποιούμε το Facebook χωρίς να ανησυχούμε για την ιδιωτικότητά μας.”

“Η βιομηχανία αλίευσης προσωπικών δεδομένων απλά αδιαφορεί για τους Ευρωπαϊκούς κανόνες. Πρέπει να κάνουμε κάτι για αυτό, αλλιώς σύντομα θα ζούμε σε έναν κόσμο επιστημονικής φαντασίας όπου το Facebook, η Google, η Apple και άλλες εταιρείες θα ξέρουν παραπάνω πράγματα για μένα απ’ότι εγώ. Υπάρχει ακόμα και το θέμα του δίκαιου ανταγωνισμού μιας και οι Ευρωπαϊκές εταιρείες ακολουθούν τους νόμους αυτούς. Αν θέλουν να έχουν επιχειρήσεις σε άλλες χώρες θα πρέπει να σέβονται τους κανόνες τους. Αν το Facebook θέλει να δραστηριοποιείται στη Ευρώπη θα πρέπει να ακολουθεί τους νόμους της όπως ακριβώς κάνουν οι Ευρωπαϊκές εταιρείες στην Αμερική παίζουν σύμφωνα με τους αμερικάνικους κανόνες”.

Tο συγχαρητήριο μήνυμα του Σνόουντεν στο Twitter “Συγχαρητήρια, άλλαξες τον κόσμο προς το καλύτερο!” μαρτυρά τη σημασία της απόφασης αυτής και σηματδοτεί την έναρξη ενός μακροχρόνιου αγωνα υπέρ της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Όπως άλλωστε και ο ίδιος υποστήριξε μέσα από το απαντητικό του μήνυμα: “Ελπίζω να είναι ένα από τα πολλά (μικρά) βήματα για να αλλάξουν τα πράγματα”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: