7.10.15

Ολάντ: Εγκαταλείψαμε την Ελλάδα - Ώρα να αρχίσουμε να μιλάμε για το χρέος...

«Εγκαταλείψαμε την Ελλάδα, μια χώρα της οποίας ο πολιτισμός μάς φωτίζει ακόμη. Απαρνηθήκαμε τις ευθύνες μας έναντι της ελληνικής κυβέρνησης. Ελπίζω...
τώρα ν αρχίσουμε να μιλάμε για το χρέος», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κατά την ομιλία του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μαζί με την Άγγελα Μέρκελ, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την ενοποίηση της Γερμανίας.
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι ένας θαρραλέος πολιτικός και θέλησε να συμβουλευτεί τον λαό του πριν συμφωνήσει για το πρόγραμμα. Τώρα ελπίζω να αρχίσουμε να μιλάμε και για το χρέος», προσέθεσε.

«Οι διαπραγματεύσεις (με την Αθήνα) ήταν επίπονες και εμείς συμμετείχαμε κατά το μέρος που μας αναλογούσε. Θα μπορούσαν να έχουν αποτύχει και αυτό θα ήταν κάτι παραπάνω από μια αποτυχία, θα ήταν μια αποκήρυξη των αμοιβαίων ευθυνών μας», τόνισε.

Σημείωσε δε πως η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει στις μεγάλες προκλήσεις που αποτελούν η χρηματοπιστωτική κρίση, η μετεξέλιξή της σε ανθρωπιστική, οι μεταναστευτικές ροές και η τρομοκρατία, με «ευθύνη, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα», τρεις αρχές που επανέλαβε ο Γάλλος πρόεδρος.
Όσον αφορά, το προσφυγικό, ο Ολάντ υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται κοινή συνοριοφυλακή και κοινή ακτοφυλακή προκειμένου να υπερασπιστεί τη περιοχή Σένγκεν.

Παραδέχτηκε ότι η Ευρώπη «καθυστέρησε» να εκτιμήσει το εύρος των τραγωδιών στη Μέση Ανατολή και την Αφρική οι οποίες πυροδότησαν τη χειρότερη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη μετά το 1945.

«Η Ευρώπη ανέλαβε να σώσει ζωές, να αγωνιστεί κατά των εγκληματικών οργανώσεων» που επωφελούνται από τις μεταναστευτικές ροές όμως ταυτόχρονα «η Ευρώπη καθυστέρησε να καταλάβει ότι οι τραγωδίες στη Μέση Ανατολή και την Αφρική θα είχαν συνέπειες» για την ίδια, τόνισε.

Δεν βοήθησε αρκετά στην αντιμετώπιση αυτών των κρίσεων, εξήγησε.

Ο πρόεδρος Ολάντ προειδοποίησε ότι θα έρθει «το τέλος της Ευρώπης» και «η επιστροφή στα εθνικά σύνορα» αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιδείξει μεγαλύτερη ενότητα απέναντι στις κρίσεις, καταχειροκροτούμενος από τους ευρωβουλευτές.

«Ναι, το τέλος της Ευρώπης, δηλαδή η επιστροφή στα εθνικά σύνορα, η διάλυση των κοινοτικών πολιτικών, η εγκατάλειψη του ευρώ», επέμεινε. Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν υποστήριζε ότι ο εθνικισμός είναι πόλεμος. «Η προειδοποίησή του ισχύει ακόμη», πρόσθεσε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: