8.10.15

Τι κρύβεται πίσω από την κόντρα Koτζιά-Μπακογιάννη...

...για τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες...
Ένα διπλωματικό παρασκήνιο φαίνεται να κρύβεται πίσω από την έντονη κόντρα που ξέσπασε την Τρίτη στα «ορεινά» της Βουλής, μεταξύ Ντόρας Μπακογιάννη και Νίκου Κοτζιά αναφορικά με την αντικατάσταση της επικεφαλής της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες, της Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου.

Υπενθυμίζεται ότι...
με τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων να είναι σε εξέλιξη, η Ντόρα Μπακογιάννη εξαπέλυσε επίθεση κατά του Νίκου Κοτζιά από το βήμα της Βουλής, κατηγορώντας τον υπουργό Εξωτερικών ότι «επιδίδεται σε διώξεις υψηλόβαθμων ικανών διπλωματών, με προσωπικά και ιδιοτελή κίνητρα».

Το χρονικό της λύσης μιας συνεργασίας

Όλα ξεκίνησαν λίγο πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, όταν ο κ. Κοτζιάς είχε ανακαλέσει την κ. Παπαδοπούλου, με επιστολή που της απέστειλε, όταν εκείνη βρισκόταν σε διακοπές και με την οποία της γνωστοποιούσε ότι δεν θα επέστρεφε στις Βρυξέλλες. Την απόφαση Κοτζιά ήρθε να άρει ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, ο οποίος την επανέφερε με το σκεπτικό ότι δεν θα μπορούσε να παραμείνει ακέφαλο ένα τόσο σημαντικό για την ελληνική διπλωματία πόστο, αφήνοντας την τελική κρίση στο υπουργό που θα οριζόταν μετά τις εκλογές. Μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, όταν ο Νίκος Κοτζιάς επανήλθε και επικύρωσε την ανάκληση της Αλεξάνδρας

Μετά την απόφαση Κοτζιά, η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη φέρεται να επενέβη ζητώντας από τον υπουργό Εξωτερικών να αλλάξει την απόφασή του και να παραμείνει η κ. Παπαδοπούλου στο πόστο της. Ωστόσο, ο Νίκος Κοτζιάς αρνήθηκε… με αποτέλεσμα να τα «ακούσει» ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής.

Το παρασκήνιο

Πηγές εκ Βρυξελλών έσπευσαν να υπερασπιστούν την πρώην επικεφαλής της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας, αναφέροντας ότι δύο εμπειρογνώμονες της υπηρεσίας είχαν έλθει σε σύγκρουση μαζί της και ήθελαν να την περιθωριοποιήσουν.

Από την άλλη πλευρά, διπλωματικές πηγές δίνουν μία άλλη εκδοχή, αφήνοντας αιχμές κατά της κ. Παπαδοπούλου για χειρισμούς της σε εθνικά ζητήματα, και βλέποντας μία υπόγεια μάχη μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, πίσω από την παρέμβαση Μπακογιάννη στον Νίκο Κοτζιά.

Η απομάκρυνση της Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, «ήταν το επιστέγασμα μιας σειράς από βαριά πειθαρχικά παραπτώματα που διαπιστώθηκαν το περασμένο καλοκαίρι καθώς η διπλωματική εκπρόσωπος της χώρας μας, λειτουργώντας αυτοβούλως- ή ακόμα χειρότερα ως υποκινούμενος εκτελεστής της ΝΔ- παρέβαινε τις εντολές του κ. Κοτζιά και της κυβέρνησης παίρνοντας θέση ενάντια σε αυτές στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα σε καυτά εθνικά θέματα, όπως για τα Σκόπια και την Αλβανία». Ως ενδεικτικό παράδειγμα οι Έλληνες διπλωμάτες αναφέρουν την αναίρεση του βέτο που είχε θέσει ο κ. Κοτζιάς σχετικά με την ΠΓΔΜ.

Κύκλοι του ΥΠΕΞ από την άλλη, στέκονται στο γεγονός ότι η απόφαση απομάκρυνσης της κας Παπαδοπούλου, εν μέσω θέρους, άρθηκε από τον υπηρεσιακό υπουργό Πέτρο Μολυβιάτη, μία πράξη που - όπως σχολιάζουν - «αντιβαίνει κατά πολύ τα καθήκοντα υπηρεσιακού υπουργού, δημιουργώντας εύλογα ερωτηματικά, που απαντώνται τώρα με σαφήνεια μετά την επιθετική στάση της κας Μπακογιάννη» .

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: